Prelungirea stării de urgenţă, aprobată condiţionat de Parlament

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 17 aprilie 2020

Prelungirea stării de urgenţă, aprobată condiţionat de Parlament

Suntem oficial încă 30 de zile în stare de urgenţă, după ce Parlamentul a încuviinţat, ieri, cu 404 voturi "pentru", 29 de voturi "împotrivă" şi 5 abţineri, decretul preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire cu o lună a stării de urgenţă pe întreg teritoriul României.

Hotărârea de aprobare a decretului conţine, însă, o serie de condiţii impuse Guvernului la solicitarea parlamentarilor PSD şi UDMR, care nu se regăseau în decretul emis de Klaus Iohannis.

Astfel, Cabinetul Orban nu va mai putea lua măsuri de restrângere a drepturilor fundamentale decât prin acte normative cu putere de lege şi va fi obligat să prezinte Parlamentului săptămânal un raport cu privire la măsurile adoptate sau pe care intenţionează să le ia pentru combaterea epidemiei de coronavirus. De asemenea, în maximum 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada şi va prezenta un raport Parlamentului.

Liberalii au solicitat eliminarea tuturor condiţionalităţilor impuse guvernului, argumentând că nu vor mai putea fi adoptate ordonanţe militare, ci doar ordonanţe de urgenţă, ceea ce va îngreuna lupta cu pandemia, dar solicitarea lor a fost respinsă cu 180 de voturi "pentru", 254 de voturi "contra" şi 7 abţineri.

Senatorul liberal Daniel Fenechiu a declarat : "Noi ştim foarte bine că parlamentarii PSD şi alţi colegi sunt deranjaţi de faptul că Guvernul a administrat impecabil această criză sanitară. Ştim că politica înseamnă să găseşti peste tot bube şi să-l acuzi pe cel care face parte din guvernare, face parte din democraţie, însă, dragi colegi, suntem în situaţia în care noi vorbim de sănătatea românilor şi de viitorul sanitar al României, sens în care toate giumbuşlucurile juridice, toate şmecheriile prin care noi încercăm să adăugăm la lege, la Constituţie, printr-o hotărâre a Parlamentului, nu îşi găsesc sensul".

Senatorului PSD Titus Corlăţean a spus: "Parlamentul era obligat să introducă nişte clauze democratice de siguranţă în hotărârea sa, precum referirea la necesitatea ca Guvernul să respecte şi să aplice pe deplin dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. De aceea e prevăzută şi obligaţia pentru Guvern de a prezenta Parlamentului un raport detaliat cu măsurile luate şi justificarea lor, în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, pentru că Legislativul are competenţa constituţională de control parlamentar asupra acţiunilor Executivului".

Deputatul Dan Barna, preşedintele USR a criticat lipsa de comunicare a Guvernului şi a precizat: "Întrebarea reală care se pune astăzi şi în perioada următoare este cum va arăta România după pandemie. Lucrează Guvernul la aşa ceva? Nu există un răspuns la această întrebare. (...) Vedem în schimb reglementări confuze, improvizaţii, corecturi. Şi mai vedem şi atitudinea aceasta de ţâfnă, de aroganţă absolut nejustificată şi neproductivă. Dragi colegi din PNL, care guvernaţi în momentul de faţă, e foarte greu de spus astăzi dacă mergem într-o direcţie rea sau bună, că de fapt nu vedem o direcţie. Am rugat Guvernul să fie transparent, a auzit puţin cu o ureche. Am rugat de asemenea Guvernul să asculte ce-i spunem aici, în Parlament, ce-i spun oamenii de acasă. A auzit tot puţin, cu cealaltă ureche".

Singurele partide care au anunţat că votează împotriva prelungirii stării de urgenţă au fost Pro România şi ALDE, prin vocile liderilor Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu.

Victor Ponta, liderul Pro România, a spus: "Noi suntem consecvenţi şi îi reprezentăm pe cei care nu au fost de acord cu Guvernul Orban din luna martie (...). Acum suntem singurii care avem logică în discursul acesta critic, pentru că vom vota împotriva decretului preşedintelui, deşi ne dorim şi înţelegem şi sprijinim toate măsurile sanitare, de protecţie. Votăm împotrivă pentru că domnul preşedinte şi Guvernul său refuză să ataşeze ceea ce aşteaptă românii şi anume un plan de repornire a economiei româneşti, pentru că toţi ştim că, dacă nu facem nimic acum, criza economică ne va afecta de 100 de ori mai mult decât pandemia de coronavirus".

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului a avut loc online, iar intervenţiile au fost prin telefon.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 404 voturi , cred ca e : Error not Found, nu voturi

    :)))))))))))) ;) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb