PREMIER DEBUSOLAT Ponta lansează "Romgaz" la Londra, deşi Capitala noastră este Bucureştiul

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 noiembrie 2013

Ponta lansează "Romgaz" la Londra, deşi Capitala noastră este Bucureştiul

Deodată, premierul Victor Ponta şi-a amintit de Romgaz.

Va merge la Londra să asiste la începerea tranzacţiilor cu acţiunile Romgaz, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, acţiuni vândute acolo sub formă de certificate de depozit (GDR).

Oare Victor Ponta ştie că guvernează de la Palatul Victoria sau se visează în Downing Street?

Tranzacţiile la Bucureşti sunt programate să înceapă în aceeaşi zi cu cele de la Londra (12 noiembrie), aşa că ar putea da un mesaj la Bursa de Valori Bucureşti, dacă tot vrea să se afirme.

Poate nu i s-o părea «cool» aici, pentru că, la BVB, Victor Ponta nu a venit nici măcar o dată.

De fapt, premierul nu s-a obosit prea tare să promoveze oferta Romgaz la noi în ţară, nici înainte ca aceasta să înceapă.

Victor Ponta merge, acum, în Marea Britanie să promoveze nişte produse, pe care o mare parte din comunitatea pieţei româneşti le-a respins.

Premierul, care zboară în Anglia, este acelaşi care nu s-a deplasat, de la Guvern, câteva străzi mai încolo, la Departamentul pentru Energie, să participe la evenimentul care anunţa finalizarea cu succes a ofertei Romgaz.

Tranşa de retail, dedicată în mare parte investitorilor locali, a fost suprasubscrisă de 17 ori, în condiţiile în care oferta nu a avut parte nici măcar de o conferinţă de presă de lansare, aşa cum se obişnuieşte.

Ba mai mult, cei de la departamentul Energie au anunţat greşit data de start a subscrierilor, dovedind că nu cunosc regulile pieţei de capital care impuneau ca între avizarea ofertei şi începerea ei să treacă măcar o zi.

Oferta Romgaz a ajuns la Londra, sub pretextul că la noi în ţară nu sunt suficienţi bani, însă nici un oficial al statului nu s-a deranjat să promoveze Romgaz la noi în ţară.

Însuşi preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, s-a trezit după finalizarea procesului să spună că intermediarii ofertei Romgaz s-au gândit mai mult la interesele lor şi mai puţin la cele ale statului român. Nu ştim de ce nu a făcut aceste declaraţii înainte.

Astfel, putem spune că autorităţile fac tot ceea ce le stă în putinţă.

GDR-urile au apărut "în schemă" după licitaţia pentru selecţia intermediarului

Faptul că Ponta merge să lanseze GDR-urile este cu atât mai ciudat cu cât atunci când a avut loc licitaţia pentru selectarea intermediarului ofertei, nici nu era vorba despre GDR-uri. În plus, se pare că Romgaz a avut de plătit comisioane suplimentare pentru aceste produse.

În condiţiile în care statul şi-a vândut din acţiunile sale Romgaz, fără ca societatea să emită noi acţiuni, compania a avut de plătit comisioane de 13,5 milioane lei, potrivit prospectului, pe lângă cele plătite de stat. Voci din piaţa de capital susţin că era normal ca numai vânzătorul să aibă de plătit comisioane la această ofertă.

Fondul Proprietatea, care deţine 15% din Romgaz, ne-a transmis că a sprijinit emiterea de GDR-uri.

Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, ne-a declarat: "Am sprijinit emiterea de certificate de depozit (GDR-uri) pentru listarea Romgaz având în vedere expunerea crescută pe care o oferă companiei, dar şi pieţei de capital din România. Investitorii instituţionali care au devenit acum acţionari ai Romgaz prin intermediul GDR-urilor vor acorda foarte probabil mai multă atenţie la ce se întâmplă în România, vor fi mai receptivi la următoarele oferte planificate ale companiilor româneşti şi unii poate chiar vor fi convinşi să realizeze procedurile necesare pentru deschiderea de conturi de tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti. De asemenea, cererea suplimentară venită de la investitori prin GDR-uri a fost probabil foarte importantă în mecanismul de determinare al preţului, care a condus la preţul final al tranzacţiei. Referitor la costuri, potrivit cunoştinţelor noastre, compania nu a suportat costuri suplimentare prin emiterea GDR-urilor. Datorită listării la Londra, un alt beneficiu important pentru piaţa de capital din România va fi şi extinderea ariei de acoperire a rapoartelor de analiză ale marilor bănci de investiţii asupra Romgaz şi pieţei din România".

În schimb, Ludwik Sobolewski, CEO-ul BVB, s-a opus GDR-urilor de la bun început, iar, după ofertă, a susţinut că cei care au cumpărat astfel de certificate ar trebui să fie convinşi să le transforme în acţiuni.

Statul a vândut 15% din acţiunile Romgaz prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 391 milioane euro).

Investitorii au cumpărat 36% din acţiunile Romgaz sub formă de certificate de depozit, care vor fi listate la bursa de la Londra, restul de 64% fiind achiziţionate direct ca acţiuni care vor fi tranzacţionate la bursa de la Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Secretariatul guvernului ar trebui sa-i cumpere bilet numai dus. Poate ramane in Anglia si isi ridica un cort in comunitatea rromilor.

    1. Lasatile balta toate aceste "ironii" .Apreciati alceva : Au scos totusi Romgaz pe bursa,au scos Nuclearelectrica pe bursa,vor sa scoata Hidroelectrica etc. BVB de ani de zile se tot plange la toate Guvernele .. Care defapt ce au facut pentru BVB ?? Ce-a facut d-nul BOC A facut POC.pentru bursa Acum venim cu tot felul de teorii. Sunt deacord cu Bucurestiul si nu cu Londra . Dar cine putea sa-si dea seama ca ROMANII in conditiile acestea de criza vor scoate acei bani pentru subscriere?? Daca era invers si se producea un esec...ce se zicea ?? Uite acum dupa razboi sunt multi VITEJI , Asa suntem noi romanii..mai putina treaba atunci cand trbuie si ne dam mari dupa un eveniment deja petrecut

    sa mearga la Londra, ca ne face reclama la bursa, sigur acolo vorbeste si de BVB, dar sa nu uite sa mai vina si la bursa noastra sau sa mai vorbeasca si de investitorii romani, ca si ei au adus bani f multi la oferta Romgaz

    1. Oricum, guvernul Ponta a ajutat mai mult Bursa decât guvernele Boc şi Ungureanu. Amintiţi-vă

      că, investitorii activi trebuiau să meargă, trimestrial, pe la Fisc. Acum, o fac anual, cum e si firesc. Şi-apoi, au fost trei oferte încheiate cu succes, care au mai revigorat piaţa (Transgaz, Nuclearoelectrică şi Romgaz). Succes va fi şi la Hidroelectrica, acum, după ce-a fost salvată şi readusă pe profit. 

    Un incompetent ! Da doar din gura, zambeste, rade, minte, plagiaza, tradeaza, etc. Nu are nici un fel de rezultate ! Acum pe cine incearca sa pacaleasca cu aceasta vizita la Londra ? Deja se ridica masinile din parcarea de la LSE ! Au si o iesire prin spate daca se strang protestatari la intrarea din fata ?

    Cei ce l-au statuit l-au sfatuit prost iar el e prea ocupat de basescu ca sa vada realitatea ! 

    Incearca sa acapareze imagine pe un succes al subscrierilor si de pret generat de efortul investitorilor din Romania .  

    Premierul Romaniei merge la Londra sa lanseze un ghiseft de 5% din Romgaz pentru care a platit 20 de milioane de euro iar piata de capital din Romania nu va beneficia cu nimic de aceste GDR ! 

    Romania este in insolventa de 5 ani de zile iar guvernantii inca fura din tara resursele si faca evaziune nationala cu acordul creditorilor(FMI si restul ) si nu prezinta planul de redresare !

    Mergem spre faliment cu premierul plagiator ! 

    Nu inteleg de ce atata mirare?

    In societate se vorbeste lb engleza. Chiar si Faraonul in cv de pe site-ul societatii nu si-a pus dr in economie sau in ce-o fi si-a pus PhD..care nu stiu de unde vine si unde se regaseste in Romania dar asa scrie..Sau poate ca ii este rusine de aceasta formula?? N-o detine oare? Sau poate ca cel/cea care a scris-o o fi facut scoala la Spiru si nu stie correct lb romana? Deci..vedeti? De ce mirati de premier? Una este un brand renumit..una alta in curs de peste 20 de ani..si eu unul tot acolo as fi mers. Ce fel de lume as sansa sa vezi acolo si ce sa vezi aici? Pe Faraonul si altii de 20 de ani? Si nu ca nu as fi roman in adevaratul sens al cuvantului dar stiu sa spreciez calitatea si excelenta. In plus poate fi un semnal. Voi mai invatati, faceti ce trebuie pe acolo si apoi ..poate venim si noi..ei da! 

    1. Si da si nu! Este clar un semnal ptr.piata. Greu de spus !, dar consilierul in economie varu...ce I o fi spus? Doar vara si prietena de casa au functii Mari la noi!

      Pai una este la marketing cea mare si pretena este si mai mare. Nu au forta de convingere?

    Nu inteleg, my dear Adina, ce te mira asa de mult ca premierul tau va plagia listarea Romgazului....:P Dar ca sa intelegem mai bine de unde atata dor de Londra si la el si la Nita, mai bine studiaza comisionul ala suplimentar din prospect, platit de Romgaz insusi, pentru GDR-uri. Aia de la GS sunt ai' mai tari brokeri de pe planeta si daca te duci la ei cu un comision suplimentar aproape dublu decat cel licitat si nu accepti sa iti dea inapoi ceva din el, pari suspect si nu mai fac afacerea cu tine! Ori Gabriel ''Resourses'' s-a incadrat in tiparul normal, si e posibil ca de aici sa provina si finantarea si aplombul demnistarilor roman, si as pune pariu ca in City Pionta se va intalni cel mult cu Majestatea Sa regele LSE!...De David Cameron sau James Bond nici vorba, aia si-au facut scoala pe bune! :P

    Daca Romania ar fi avut-o ca si capital pe Londra? Dar daca Romania ar fi avut politicieni si manageri ca la Londra? Ce ar fi si cum ar fi fost daca angajarile, proiectele s-ar fi desfasurat ca la Londra? uitandu-ma pe comunicatele de presa vad ca si cei de sus prefera sa mearga in roadshow tot pe la Londra si nu prin tara. Deci, cum ar fi fost daca am intra intr-o normalitate ca la Londra? Atunci.poate s-ar fi preferat Bucurestiul. Chiar unde sa vina, intr-un spatiu inchiriat dupa 18 ani? Ei..da! Asa efort, asa oaspeti, asa gazde!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb