Premieră - cea mai mare diferenţă din toate timpurile, între preţul spot al gazelor de pe bursele din România şi cele din Europa

R.S.
Miscellanea / 11 februarie

Premieră - cea mai mare diferenţă din toate timpurile, între preţul spot al gazelor de pe bursele din România şi cele din Europa

Preţul gazelor din România pe piaţa SPOT - BRM a crescut cu 72% de la începutul anului până în prezent, faţă de o creştere de 15% la nivelul pieţei TTF Olanda. Dacă la începutul anului preţul SPOT al gazelor din România era mai mic cu 4% faţă de preţul de pe cea mai importanţă bursă din Europa - TTF Olanda, în ziua de 10.02.2025 preţul din România era cu 44% mai mare (preţul gazelor de pe piaţa SPOT din România era cu 25 euro mai mare decât cel din Europa), conform unui comunicat transmis redacţiei.

Chiar dacă consumatorul casnic nu va achita un preţ mai mare decât preţul plafonat la gaze de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, bugetul de stat va fi afectat deoarece urmează să compenseze diferenţa între preţul plafonat şi costurile furnizorilor cu achiziţia acestor gaze.

Foarte afectate vor fi companiile care consumă peste 50.000 MWh/an care au preţuri stabilite liber (nu au fost incluse în schema de plafonare) şi acesta se bazează pe formulă legat de preţul SPOT.

Această situaţie se datorează instabilităţii generate de ping-pongul liberalizării pieţei de gaze, care a blocat piaţa, deoarece toată lumea aşteaptă o decizie eminamente politică, fără a avea curajul să vândă sau să cumpere gaze decât pe termen scurt şi foaret scurt.

Astfel, la cea mai mică creştere a cererii cantităţilor de gaze naturale urmare a scăderii temperaturii exterioare, dar şi a "raţionalizării" extragerii gazelor din depozitele de înmagazinare, "cererea aparentă" este mult mai mare decât "oferta de gaze care se doreşte a fi disponibilizată", aspect care a aruncat preţurile în aer pe piaţa SPOT BRM.

Pe BRM în luna ianuarie şi februarie 2025 nu a fost realizată nici o tranzacţie pe Piaţa GasForward, au fost realizate pe Piaţa GasForward în Regim de Contraparte Centrală tranzacţii de 1,5 mil mc în luna ianuarie 2025 şi 1,2 mil mc în primele 10 zile ale lunii februarie 2025.

Gazele tranzacţionate pe piaţa SPOT BRM din România au fost în luna ianuarie 2025 de 18,6 mil mc şi de 12,7 mil mc în primele 10 zile ale lunii februarie 2025.

Situaţia incertitudinii de pe piaţa de gaze din România a împins ca tranzacţiile în prezent să fie realizate aproape exclsuiv pe piaţa SPOT, fapt ce crează un mare risc pe creşterea preţului gazelor la cea mai mică variaţie a cererii.

Preţurile gazelor naturale pe piaţa SPOT din România ar putea să crească în continuare, având în vedere prognoza temperaturii aerului pentru următoarele 10 zile şi lipsa unei decizii privind ce se va întâmpla după 1 aprilie 2025.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8244
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2894
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.2987

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb