Premierul Marcel Ciolacu l-a exclus pe Andrei Muraru - ambasadorul României în SUA - de la întâlnirile oficiale pe care le are în SUA, motivând că nu este necesară prezenţa trimisului preşedintelui Klaus Iohannis la întâlnirile politice pe care şeful Guvernului le va avea cu reprezentanţii Administraţiei de la Casa Albă.
Marcel Ciolacu a afirmat, potrivit lui Andrei Muraru că "nu este necesară" participarea reprezentanţilor Ambasadei la Washington.
Domnul Muraru a declarat, în urmă cu două zile, la o recepţie în cadrul căreia şeful Guvernului s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii de români din SUA: "Rolul meu în această vizită se încheie aici. Mulţumesc echipei mele de la Washington pentru efortul depus în ultimele zile pentru a facilita întâlnirile din următoarele zile, însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile. Acestea fiind spuse, domnule prim-ministru, nu îmi rămâne decât să vă doresc foarte mult succes dumneavoastră şi echipei guvernamentale, pentru că succesul dumneavoastră aici, în America, înseamnă succesul României. Şi, în definitiv, vă dorim ceea ce ne dorim cu toţii - întâlniri de substanţă, rodnice pentru pacea, prosperitatea şi securitatea românilor".
În replică, Marcel Ciolacu i-a spus în cadrul aceluiaşi eveniment: "O să îmi permit... cred că domnul ambasador e mai tânăr decât mine, cred că cea mai mare calitate în politică este răbdarea. Nu cred că este mare diferenţă între politică şi diplomaţie şi sunt ferm convins că domnul ambasador nu şi-a pierdut încă răbdarea, cum nici eu n-am făcut-o de multe ori şi în contexte mai dificile. Important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare într-un moment important pentru România şi mai puţin pentru interesele noastre sau viziunile noastre personale".
Afirmaţiile lui Marcel Ciolacu au o oarecare acoperire, dacă ţinem cont că din delegaţia sa în vizita oficială din SUA face parte, pe lângă ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi ministrul Economiei, Radu Oprea, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.
Mai ales că ieri şi azi noapte, prim-ministrul Marcel Ciolacu şi miniştrii Tîlvăr, Oprea şi Odobescu s-au întâlnit cu secretarul de stat american Antony Blinken, cu secretarul apărării, Lloyd Austin, şi cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm.
În ceea ce priveşte întâlnirile politice acestea vor avea loc doar în Congres, cu reprezentanţii conducerii Comitetului pentru forţe armate din Camera Reprezentanţilor, Mike Rogers şi Adam Smith, cu co-preşedinţii Comitetului pentru relaţii externe din Senatul SUA, senatorii Ben Cardin şi James Risch, şi cu co-preşedinţii Grupului de prietenie cu România din Camera Reprezentanţilor, Mike Turner şi Elissa Slotkin.
Mai mult, o componentă importantă a vizitei de lucru este cea economică, Marcel Ciolacu şi delegaţia guvernamentală urmând să discute cu reprezentanţii companiilor Google, Lockheed Martin şi cu reprezentanţii conducerii United States Energy Association.
Probabil că şeful guvernului a considerat că prezenţa ministrului de externe, Luminiţa Odobescu, în delegaţa sa este suficientă, dat fiind faptul că anterior ocupării acestui post doamna Odobescu a fost consilier al preşedintelui Klaus Iohannis. Se pare că Marcel Ciolacu a considerat că Luminiţa Odobescu îl va informa pe preşedintele Iohannis despre discuţiile din SUA şi şi-a spus că este suficient un om al preşedintelui în delegaţia sa şi că nu mai este nevoie de al doilea, recte ambasadorul Andrei Muraru.
Cu toate acestea, conform dispoziţiilor art.91 din Constituţia României preşedintele ţării este cel care gestionează politica externă.
Astfel, potrivit textului constituţional încheierea tratatelor internaţionale în numele României se face de către preşedintele ţării, care, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. Totodată, reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.
Într-adevăr, ministrul Luminiţa Odobescu se ocupă şi ea de politica de externă, iar ambasadorul Muraru este din punct de vedere administrativ inclus în corpul de demnitari ai Ministerului de Externe, dar el trebuie să îl informeze şi pe preşedintele Klaus Iohannis cu privire la ceea ce discută reprezentanţii guvernului Ciolacu cu omologii din SUA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 02:48)
Serios nu vrei sa stie aia de la informatii nimic ?
2. Sunt cu totii
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 08:19)
Sunt cu totii tradatori de tara, numai ca fiecare isi joaca cartea separat.
E vorba de imagine si de comisioane pe care fiecare spera sa le incaseze de la achizitiile nesabuite de armament de la stapanii lor din America.
Deci, chiar nu conteaza cine cui i-a deschis usa pe acolo, oricum sunt cu totii niste slugi.
3. Niște șmecheri
(mesaj trimis de Neamțul53 în data de 05.12.2023, 09:54)
Toți sunt niște escroci vânduți intereselor economice străine băncilor și marilor corporații,nu dau doi bani pe români și manipulează fraierii ,pescuiesc fraieri,asta înseamnă politica în România dar nu numai în România în majoritatea țărilor.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 10:20)
De data asta a fost sfatuit bine , fratii Muraru nu prezinta incredere , sunt periculosi pentru interesele Romaniei .
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 11:17)
Cred ca ai dreptate.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 11:50)
NU cred ! Sunt sigur ca are dreptate. MURARU nu este o persoană de ăncredere pt ROMÂNIA !!
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 14:15)
Parca stiam ca fratii MARARU sunt la puscarie. Asta care este ambasadorrul romaniei in america,pe ce criterii a ajuns acolo. cumva pe competenta profesionala sau pe competenta INFRACTIONALA. ? Bine a afacut CIOLACU,ca nu la inclus in delegatia lui si pe MARARU. Romania,este plina de interlopi si unii,iata ce au ajuns. Poate sa ne spuna cineva unde a invatat acest MARARU,DIPLOMATIA.?
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 14:20)
CIOLACU nu s-a dus in AMERICA ca si TURIST,ci a mers ța americani pentru a sustine INTERESELE ROMANIEI si ROMANILOR .Din cate au transmis jurnalistii romani care transmit corespondente de la aceasta vizita,CIOLACU,o sa vina cu lucruri concrete din aceasta vizita si fara SAPCA.!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 11:13)
Ministrul de resort era prezent deci nu exista nici o contradictie in termeni .Prezenta Ambasadorului nu era necesară .
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 12:12)
Probabil ambasadorul știe, cunoaște mai multe despre americani decât Ciolacu. În principiu ambasadorul ar trebui sa fie " expert" în tara unde este detașat.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 12:23)
Este vorba despre protocol si nimic altceva .Nu mai gindi ca la piata .Competenta Ambasadorului este parte a informarii sefului direct si anume Ministrul de resort .Daca Ministrul nu era prezent atunci Ambasadorul era chemat .
5.3. Glumesti ? (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 15:46)
Glumesti ?
Ambasadorul Romaniei in SUA este unsul masoneriei mondiale pentru a servi interesele marilor capitaluri americane in Romania, nu este ales de romani e ales intotdeauna de americani din cercuri sel ecte cu ghiul si trabuc in care e inregimentat si Aurescu.
Deci, e o vrajeala totala..
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 16:37)
Acum e momentul propunerii unei DUP Eu am propus deja la 1 Decembrie,la mine, la 1 Decembrie , la serbare.
Declaraţie Universală a Păcii
Noi, locuitorii acestei planete, începând o eră definitivă de părăsire a războiului și abolire legală a oricărei îndeletniciri a acestuia, adoptăm solemn această Declaraţie Universală a Păcii, o Magna ch arta a erei noastre.
1. Pacea, un bun universal al Omenirii: Pacea este un drept fundamental al Omenirii. Toţi locuitorii planetei, prezenţi şi viitori, precum și toate structurile instituţionale care le servesc interesele, inclusiv statele, au datoria fundamentală să o apere, să o dezvolte, să o facă cât mai rezilientă și să o promoveze prin toate mijloacele economice, politice, culturale, educaţionale etc.
2. Indivizibilitatea Păcii lumii: Pacea lumii este indivizibilă și aparţine de drept, ca bun colectiv, Umanităţii. Niciun fel de condiţii, împrejurări sau situaţii conflictuale, competiţii, diferende religioase, culturale sau de altă natură, niciun fel de obiective economice, politice, ideologii etc. nu pot îndreptăţi, sub nicio rezervă, recursul organizat instituţional la folosirea forţei, constrângerii, opresiunii, privării cetăţenilor de drepturile și libertăţile lor fundamentale, dislocării prin forţă sau distrugerii comunităţilor umane, uciderii în masă și genocidului, distrugerii eco-sistemelor planetare sau locale, distrugerii sistematice a infrastructurilor sociale.
3. Crimă împotriva Umanităţii: Oricine pune la cale, pregăteşte, decide, pune în mişcare și conduce/coordonează astfel de acțiuni care aduc atingere, creează ameninţare sau reprezintă încălcare a Păcii, indiferent de natura lor și de amploarea pericolelor create, comite o crimă împotriva Umanităţii.
4. Sancţiuni de drept: De la intrarea în vigoare a prezentei Declaraţii, prevederile sale se bucură de privilegiul absolut al precăderii constituţionale și vor deveni nemijlocit apelabile în instanţele desemnate legal să judece asupra acestei materii și a răspunderii juridice a făptuitorilor.
Prin adoptarea acestei Declaraţii Universale a Păcii, semnatarii recunosc solemn și consacră de drept angajamentul lor comun pentru o lume mai pașnică, mai dreaptă și mai prosperă, fundamentată pe respectul reciproc și cooperare internaţională.
7. Muraru si-a dat arama pe fara
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 17:12)
Prin reactia avuta, Muraru a aratat ca nu avea ce sa caute in corpul diplomatic ca ambasador nicaieri. In special in SUA . Alta secatura ajunsa politic intr-o functie pe cate nu o intelege . Nu e primul, nici ultimul.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 17:27)
O Declaratie Universala a Pacii, care sa reprezinte o viziune comuna a comunitatii internationale pentru promovarea pacii durabile si dezvoltarea umana, ar putea avea o valoare adaugata remarcabila in modularea resurselor de la factorul militar catre alte domenii ale societatii. Prin transformarea dezvoltarii umane durabile si a pacii durabile in factori de superputere, se deschide calea catre o lume mai stabila, prospera si echitabila.
Primul aspect al valorii adaugate ar fi redirectionarea resurselor financiare de la cheltuielile militare masive catre programe si initiative care sustin dezvoltarea umana durabila. Aceasta transformare ar putea duce la investitii semnificative in educatie, sanatate, infrastructura, cercetare si alte sectoare esentiale, contribuind la cresterea calitatii vietii pentru oameni din intreaga lume. O astfel de redistribuire a resurselor ar putea sa contribuie la eradicarea saraciei, la imbunatatirea accesului la servicii de baza si la promovarea unui standard de viata decent pentru toata populatia globului.
In plus, o Declaratie Universala a Pacii ar putea facilita cooperarea internationala pentru solutionarea problemelor globale, cum ar fi schimbarile climatice, pandemiile si foametea. Prin incurajarea dialogului si colaborarii intre state, s-ar putea dezvolta strategii comune pentru abordarea acestor provocari, cu impact benefic asupra intregii umanitati. Astfel, pacea devine o moneda puternica in construirea de parteneriate solide si in rezolvarea problemelor care afecteaza intreaga planeta.
De asemenea, axarea pe pace si dezvoltare umana durabila ar putea contribui la reducerea instabilitatii politice si sociale la nivel global. Comunitatile care se bucura de o buna guvernare, respect pentru drepturile omului si participare activa a cetatenilor au tendinta de a fi mai reziliente si mai pregatite sa gestioneze provocarile, ceea ce duce la o lume mai stabila si mai sigura.
In final, o astfel de declaratie ar putea transforma dezvoltarea umana durabila si pacea durabila in veritabile superputeri. Capacitatea de a investi in oameni, de a colabora la nivel global si de a construi societati reziliente ar putea deveni principalul indicator al influentei si puterii unei natiuni. Astfel, statul care promoveaza pacea si bunastarea cetatenilor sai devine cu adevarat o forta de frunte in peisajul international, inspirand si motivand alte natiuni sa adopte aceleasi principii si valori.
In concluzie, o Declaratie Universala a Pacii ar putea aduce o valoare adaugata semnificativa prin modularea resurselor de la factorul militar catre dezvoltarea umana durabila si pacea durabila, transformand aceste concepte in veritabile superputeri care sa conduca lumea intr-un viitor mai luminos, mai prosper si mai echitabil.
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 22:56)
S-a dus sa negocieze: P vs achizitii in energie si militare.