PREMIERUL DE LA ROMA DEMISIONEAZĂ BCE ia în calcul salvarea băncilor italiene cu bani publici

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 decembrie 2016

BCE ia în calcul salvarea băncilor italiene cu bani publici

Scad acţiunile băncilor italiene

Eurogroup: "Rezultatul referendumului din Italia nu reprezintă începutul unei noi crize"

Autorităţile din Italia ar putea fi nevoite să injecteze fonduri publice pentru salvarea unor bănci din ţară, inclusiv prin achiziţia de participaţii la aceste instituţii, potrivit afirmaţiilor făcute ieri de Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).

Domnia sa a declarat, conform Reuters: "Diferenţa dintre Italia şi alte state membre ale UE, precum Germania şi Austria, este că, până acum, în Italia nu a fost acordat un ajutor public semnificativ băncilor, nici nu fost realizată o preluare de către stat a acestora. În consecinţă, nu poate fi exclusă necesitatea ca statul să preia participaţii la bănci".

Modalitatea concretă în care se va face recapitalizarea băncilor ar urma să facă subiectul discuţiilor între Italia, BCE şi Comisia Europeană, a mai spus Nowotny, subliniind că nu există niciun risc ca Italia să iasă din zona euro.

Afirmaţiile lui Nowotny, care este şi guvernatorul Băncii Austriei, au fost făcute după ce, ieri, premierul Italiei, Matteo Renzi, a anunţat că va demisiona în urma înfrângerii semnificative la referendumul de duminică, privind reforma constituţională. Reforma presupunea renunţarea la bicameralismul perfect prin retragerea funcţiei legislative în cazul Senatului, respectiv reducerea numărului de parlamentari.

Valentin Marinov, strateg valutar la "Credit Agricole", a afirmat, citat de Market Watch: "Referendumul a fost respins, dar acest lucru nu înseamnă că se vor sfârşi eforturile de redresare a sectorului bancar din Italia, respectiv de rezolvare a problemelor de competitivitate şi de lipsă a eficienţei economice a ţării".

În acest context, acţiunile "UniCredit" SpA, cea mai mare bancă din Italia, au coborât cu 3,2%, la 2,02 euro, iar cele ale "Intesa Sanpaolo" SpA, numărul doi din ţară, cu 1,5%, la 2,10 euro. Tot la Milano, titlurile "Unione di Banche Italiane" SpA au înregistrat un minus de 1%, la 2,07 euro.

BCE: "Eşecul referendumului din Italia nu poate fi comparat cu votul pentru Brexit"

Francois Villeroy de Galhau, membru în consiliul guvernatorilor BCE, susţine că eşecul referendumului din Italia nu poate fi comparat cu votul Marii Britanii pentru ieşirea din Uniunea Europeană (Brexit), chiar dacă este "un factor de incertitudine". Potrivit domniei sale, factorii de decizie din BCE vor analiza cu atenţie consecinţele acestui referendum.

Menţionăm că Jeroen Dijsselbloem, şeful Eurogroup (Grupul miniştrilor de finanţe din zona euro), este de părere că instabilitatea politică din Italia, generată de rezultatul referendumului, "va face viaţa mult mai dificilă pentru Italia şi pentru întreaga zonă euro, dar nu reprezintă începutul unei noi crize în regiune".

Conform rezultatului referendumului, o proporţie de 59,1% dintre votanţi s-au opus reformelor constituţionale promovate de premierul italian. Demisia lui Matteo Renzi, ca urmare a acestui rezultat, deschide calea unor alegeri anticipate în 2017, ceea ce dă posibilitatea unor forţe politice anti-euro, precum Mişcarea 5 Stele, populistă, să câştige puterea.

Jeroen Dijsselbloem a spus: "Nu cred că este începutul unei noi crize. Nu există motive pentru o astfel de evoluţie. Instabilitatea politică provoacă complicaţii în Italia şi în zona euro, dar este o nouă realitate la care trebuie să ne adaptăm".

Euro a coborât ieri la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, după care şi-a revenit

Moneda unică europeană (euro) a coborât ieri, în prima parte a zilei, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani după rezultatul referendumului din Italia, însă ulterior s-a redresat. Declinul iniţial a fost determinat de speculaţiile potrivit cărora demisia premierului Matteo Renzi le-ar putea da partidelor care se opun zonei euro o şansă să câştige puterea în Italia.

Euro avea un curs de 1,0724 dolari ieri, în jurul orei 18.00 (ora Italiei), cu 0,6% mai mare decât în ziua precedentă. Anterior, euro atinsese 1,0505 dolari - cel mai redus nivel din 16 martie 2015 până în prezent.

Potrivit unor surse citate de Reuters, înainte de referendumul din Italia, BCE şi-a majorat achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale italiene.

Conform unui raport publicat la finele lunii trecute de BCE, un număr de 14 bănci mari din Italia au o expunere la creditele neperformante de 286 miliarde de euro, aproape o treime din creditele neplătite în valoare de 990 de miliarde de euro, potrivit Agerpres.

Randamentul obligaţiunilor de stat italiene cu scadenţa la zece ani a coborât cu 2,4 puncte de bază ieri, la 2,015%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Un articol care ma lasa cu gura cascata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb