Premierul Franţei: "Trebuie să reformăm, să reformăm, să reformăm neobosit"

A.C.
Internaţional / 3 august 2014

Premierul Franţei: "Trebuie să reformăm, să reformăm, să reformăm neobosit"

Premierul Manuel Valls a pregătit vineri populaţia franceză şi pe partenerii săi europeni pentru veşti proaste în sectorul economic, o situaţie "dificilă" care ar urma să împiedice Franţa să-şi respecte obiectivul de reducere a deficitelor, relatează Reuters, citat de Agerpres.

"Trebuie să reformăm, să reformăm, să reformăm neobosit", a declarat prim-ministrul într-o conferinţă de presă, marcată de promisiunea de a spune "francezilor adevărul" despre starea economiei pe care doar consumul pare să o întreţină.

"La nivel european, creşterea şi inflaţia sunt în scădere în raport cu cele la care ne aşteptam", a constatat şeful guvernului după ultima şedinţă de guvern, înaintea unei vacanţe de 15 zile pentru echipa sa.

"Riscul deflaţiei este real", a continuat Manuel Valls, potrivit căruia politicile europene în faţa acestui pericol "nu sunt eficiente", regretând în special lipsa de iniţiativă faţă de nivelul euro, considerat prea ridicat în raport cu dolarul.

Potrivit unui participant, preşedintele Francois Hollande a anunţat în timpul reuniunii că "voinţa Franţei va fi de a promova un nivel realist al euro" pe lângă partenerii săi europeni.

Ca o primă consecinţă a încetinirii cu obstinaţie a creşterii, Franţa nu-şi poate permite să-şi reducă deficitele în marş forţat cu riscul "de a anula creşterea".

"Acesta este motivul pentru care vom continua să ne reducem deficitul într-un ritm echilibrat, compatibil cu situaţia noastră economică", a spus Manuel Valls, care a refuzat totuşi să revizuiască în scădere, într-un viitor apropiat, previziunile guvernului care afişează un deficit de 3,8% şi 3,0% în 2015, conform angajamentelor sale europene.

La jumătatea lunii august, ministrul finanţelor Michel Sapin va face un bilanţ al situaţiei economice şi al conturilor publice, "fără să ascundă nimic", a promis Manuel Valls jurnaliştilor.

Francois Hollande a criticat acest mesaj în faţa miniştrilor săi.

"El a spus că trebuie privite cifrele creşterii şi ale deficitului aşa cum sunt şi că realismul situaţiei cere înainte de toate voluntarism pentru a o corecta", a declarat el, potrivit unui participant.

Conform aceleiaşi agenţii, premierul francez pregăteşte un turneu în capitalele europene la întoarcerea din vacanţă, începând cu Berlinul, unde se va întâlni cu Angela Merkel în septembrie, pentru a obţine ca reducerea deficitelor publice să se poată face în Franţa într-un ritm care să nu sufoce o activitate încă şovăielnică.

Pactul de stabilitate revizuit prevede de fapt că, dacă creşterea se deteriorează în mod neprevăzut, statele membre al căror deficit public depăşeşte 3% din PIB să poată beneficia de un termen suplimentar pentru a-l acoperi, cu condiţia să fi consimţit la eforturile structurale necesare.

Potrivit unor economişti recent intervievaţi de Reuters, va trebui să se aştepte anul 2016 pentru ca deficitele publice să fie aduse sub pragul de 3% din PIB, ceea ce ar forţa Parisul să ceară un nou termen Comisiei Europene.

Pentru a-şi asigura partenerii europeni şi mediile de afaceri franceze, Manuel Valls s-a declarat inflexibil cu privire la aplicarea pactului de responsabilitate şi cele 50 de miliarde de euro de economii prevăzute până în 2017, fără să depăşească acest prag.

"Politica noastră va fi pactul, întreg pactul şi încă mai departe decât pactul, actorii economici, întreprinderile având nevoie de stabilitate şi de vizibilitate de durată", a spus Manuel Valls, criticat de stânga pentru reducerile de taxe şi impozite pentru întreprinderi în schimbul angajamentelor cu privire la investiţii şi locuri de muncă.

"Cel mai rău este să te întorci de la mijlocul drumului. Am pierde totul: reformele şi rezultatele viitoare. Nu ne vom schimba în funcţie de circumstanţe", a spus el, promiţând să continue reformele structurale precum cea a regiunilor, a tranziţiei energetice şi a puterii de cumpărare. Nu ne vom mulţumi să aşteptăm pasiv revenirea unei creşteri mai puternice, Franţa s-a împotmolit pentru că nu a ştiut să se reformeze", a mai spus primul ministru.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. este incurajator cand vezi ca exista si premieri care stiu ce trebuie facut in termen de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb