O parte din liderii zonei euro cer Greciei să demonstreze că şi-a îndeplinit angajamentele asumate în temeiul celui de al doilea plan de salvare primit de la creditorii internaţionali, înainte de a solicita mai mult timp pentru a implementa reformele.
Reacţia oficialior europeni vine după ce premierul elen Antonis Samaras a pledat că Grecia nu cere mai mulţi bani, ci "un răgaz pentru a respira", în cadrul unor întrevederi care au avut loc, weekend-ul trecut la Paris şi la Berlin.
Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finanţe şi-a reafirmat opoziţia de a oferi Greciei mai mult timp, într-un interviu acordat ziarului "Tagesspiegel", potrivit Reuters.
"Mai mult timp înseamnă, în general, mai mulţi bani, iar acest lucru, va conduce, foarte curând la un nou plan de salvare", a declarat domnia sa.
"Acesta nu ar fi modul corect de a rezolva problemele fundamentale ale zonei euro", potrivit oficialului german, care a subliniat că programul actual de salvare convenit la sfârşitul lui 2011 şi care valorează 130 de miliarde de dolari este menit să dureze trei ani.
Prelungirea programului de ajutor al Greciei, imediat după ce a fost convenit la sfârşitul anului 2011, ar transmite un semnal negativ, susţine ministrul german de finanţe.
"Dacă după doar o jumătate de an aceştia (n.r. cei trei ani ai programului) nu mai sunt suficienţi, nu mai putem vorbi despre măsuri de consolidare a încrederii", a precizat Wolfgang Schaeuble.
Domnia sa a adăugat: "Un exit al Greciei ar putea conduce la instabilitate în cadrul unui stat membru NATO. Rusia este pregătită să ajute Grecia cu miliarde, într-un astfel de scenariu... Aici sunt mult mai multe în joc, decât întrebarea dacă Grecia îndeplineşte ţintele (n.r. planului de salvare)".
La sfârşitul întâlnirii cu Antonis Samaras, cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări că doreşte ca Grecia să rămână în zona euro. Totuşi, Angela Merkel nu a dat niciun semn că va da curs cerinţelor premierului elen, privind prelungirea termenului de îndeplinire a reformelor.
Francois Hollande, preşedintele Franţei a subliniat, după vizita lui Antonis Samaras, că Grecia încă trebuie să demonstreze credibilitate în privinţa angajamentelor de redresare bugetară, pe care premierul grec a promis că le va respecta.
Domnia sa a declarat: "Aceasta (n.r. Grecia) trebuie să demonstreze din nou credibilitatea programului său şi voinţa liderilor săi de a duce programul până la capăt, asigurându-se că acesta este suportabil pentru populaţie".
"Grecia este în zona euro şi trebuie să rămână în zona euro", a declarat preşedintele francez, apreciind că problema unei menţineri a acestei ţări în zona euro "nu se pune".
Oficialul francez a mai spus că odată ce troica (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional) va publica raportul privind situaţia fiscală a Greciei, Europa nu ar trebui să ezite să acţioneze.
"După ce vom avea acest raport, după ce angajamentele sunt confirmate, Europa trebuie să facă ceea ce trebuie să facă", a afirmat Francois Hollande.
Antonis Samaras s-a declarat încrezător că Grecia îşi va putea realiza obiectivele şi angajamentele, îşi va reduce deficitele şi datoria.
Prim-ministrul elen doreşte un termen suplimentar de doi ani, până în 2016, pentru redresarea financiară a ţării sale, Grecia confruntându-se cu al cincilea an de recesiune.
Eurogrupul miniştrilor de finanţe din zona euro urmează să se întâlnească la Luxemburg, pe 8 octombrie, ca să discute pe marginea raportului troicii privind Grecia, cât şi despre planuri de relaxare a termenilor impuşi Atenei.