Premierul Marcel Ciolacu: "Guvernul va elimina o parte din facilităţile fiscale"

I.GHE.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 iunie 2023

Sursa foto: facebook / Guvernul Romaniei

Sursa foto: facebook / Guvernul Romaniei

O parte din excepţiile de la impozitarea veniturilor prevăzute de Codul Fiscal, excepţii care în total înseamnă o pierdere bugetară de aproximativ 74 miliarde lei, vor fi anulate de Guvern, după o analiză făcută de Ministerul Finanţelor, a declarat, la finalul săptămânii trecute, premierul Marcel Ciolacu.

"PNRR prevede să scoetem din excepţiile fiscale acordate. Da, cred că în viitor vor trebui scoase anumite excepţii. Asta nu înseamnă că din analiza noastră preliminară vom umbla la excepţiile din IT în acest moment, care sunt excepţii de aproape 20 de ani şi au adus un lucru benefic până acum, un hub important în România. Sunt excepţii la codul fiscal de aproximativ 74 miliarde lei. Este un lucru total anormal şi avem o recomandare de la toate organismele financiare internaţionale. Cu alte cuvinte, trebuie să revenim la un climat concurenţial egal în România. S-a terminat perioada excepţiilor peste excepţii. Sunt ferm convins că după ce vom lua decizia, vom veni şi vom comunica. Avem recomandările internaţionale în acest sens. În acest moment se face o analiză la Ministerul Finanţelor, dar nu vom lua nicio decizie până nu vom sta de vorbă cu toţi actorii implicaţi", a declarat Marcel Ciolacu.

Prima reacţie a venit de la Cristian Erbaşu, peşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, care a spus în aceeaşi zi că o eliminare, la acest moment, a facilităţilor fiscale de care beneficiază industria de profil ar fi "extrem de nocivă", adăugând că reducerea lor treptată din 2025, conform angajamentelor asumate prin PNRR de România, ar permite companiilor din domeniu să-şi deruleze proiectele în mod predictibil.

"Este evident că industria este foarte îngrijorată de acest aspect, pentru că noi am avut o planificare pe 10 ani, între 2019 şi 2028. Pe de altă parte, sunt nişte asumări ale statului român - în PNRR ne-am asumat că din 2025 aceste facilităţi vor scădea treptat până în 2028. Am convenit şi aşa am simţit din partea Guvernului că o eliminare sau o diminuare a facilităţilor în acest moment ar fi extrem de nocivă pentru piaţă, pentru mediul investiţional şi, pe următoarea perioadă, un an-un an şi jumătate, sperăm să nu se acţioneze asupra acestor facilităţi, urmând, evident, aşa cum e prevăzut şi în PNRR, treptat - mai sunt încă patru ani -, undeva la 25% în fiecare an să se reducă aceste facilităţi", a declarat Cristian Erbaşu, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria alături de ministrul Economiei, Radu Oprea.

Domnul Erbaşu a precizat că este nevoie de o perioadă de repoziţionare după momentul eliminării facilităţilor.

"Ele nu erau prevăzute a fi, evident, pentru totdeauna şi în perioada aceasta companiile vor avea timp să finalizeze proiectele existente şi pentru următoarele proiecte să se pregătească ţinând cont de acest program de diminuare a facilităţilor fiscale. Deci, este o problemă de predictibilitate, astfel încât ambele părţi să fie pregătite", a spus Cristian Erbaşu.

Amintim că, pe lângă sectorul IT, mai beneficiază de facilităţi fiscale sectorul construcţiilor şi sectorul agro-alimentar. Potrivit OG 16/2022, pentru angajaţii şi angajatorii din construcţii şi din sectorul agro-alimentar operează următoarele facilităţi: scutirea de impozitul pe venit; scutirea de contribuţia la sănătate; reducerea contribuţiei la pensii, de la 25% la 21,25%; reducerea contribuţiei asiguratorii pentru muncă, de la 2,25% la 0,3375%.

Prin OG 16/2022 s-a modificat plafonul maxim de venituri pentru care se pot acorda reducerile de taxe salariale, plafonul fiind redus la 10.000 lei brut de la 30.000 lei brut cât era în iulie 2022.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb