Premierul sloven proeuropean Marjan Sarec demisionează

D.B.
Internaţional / 27 ianuarie 2020

Marjan Sarec(sursă foto: Twitter)

Marjan Sarec(sursă foto: Twitter)

Premierul sloven proeuropean Marjan Sarec, care se declara "curajos" şi "perseverent", şi-a prezentat luni demisia-surpriză, punând astfel capăt unui Guvern minoritar de centru-stânga format de cinci partide din 2018, relatează AFP.

"Împreună cu actualii membri ai Parlamentului şi ai acestei coaliţii, nu pot să fac ceea ce aşteaptă oamenii de la mine. Aş putea s-o fac după alegeri", a anunţat acest fost umorist, în vârstă de 42 de ani, în faţa presei.

Sarec, care dispunea de doar 13 deputaţi, nu a reuşit să formeze o majoritate parlamentară, pentru a-şi respecta, împreună cu aliaţii săi, una dintre principalele promisiuni din campanie, şi anume de a reforma sistemul sănătăţii - considerat eşuat de către alegători.

Clasat al doilea în urma alegerilor legislative anticipate de la 3 iunie 2018 - cu 12,7% din voturle exprimate -, după ce a dus o campanie împotriva elitelor şi a surfat pe reputaţia sa de satirist politic, Marjan Sarec a reuşit să poarte cu bine negocieri în vederea formării coaliţiei sale fragile într-un Parlament foarte fragmentat.

Fostul premier conservator Jansez Jansa s-a clasat pe primul loc în acest scrutin, cu 25% din voturile exprimate. Însă el s-a despărţit de mai mulţi potenţiali aliaţi prin adoptarea unui discurs clivant şi xenofob, inspirat de premierul ungar suveranist Viktor Orban.

"Doar dacă nu crede că momentul este propice convocării unor alegeri, Marjan Sarec încearcă poate să formeze o nouă coaliţie cu o agendă clară", declară pentru AFP politologul Vlado Miheljak.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb