Prezenta Ordonanţă de urgenţă stabileşte un cadru comun şi cerinţe comune referitoare la cumpărătorii de credite care cumpără drepturile creditorului ce decurg dintr-un contract de credit neperformant emis de o instituţie de credit stabilită în Uniunea Europeană sau care cumpără contractul de credit neperformant în sine şi la administratorii de credite care acţionează în numele unui cumpărător de credite, se arată în nota de fundamentare a proiectului, potrivit sgg.gov.ro.
• Administratorii de credite trebuie să obţină o autorizaţie de la ANPC
Administratorii de credite trebuie să obţină o autorizaţie în statul membru de origine înainte de a începe să desfăşoare activităţi pe teritoriul României. În situaţia administratorilor de credite din România, autorizaţia este acordată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), conform sursei.
Condiţiile de acordare şi actualizare a unei autorizaţii în calitate de administrator de credite asigură faptul că membrii organului de conducere sau administrativ al acestuia nu au înscrise în cazierul judiciar infracţiuni relevante legate, printre altele, de infracţiuni contra patrimoniului, infracţiuni privind activităţi financiare, spălarea banilor, fraudă sau infracţiuni împotriva integrităţii fizice şi nu fac obiectul unei proceduri de insolvenţă şi nici nu au fost declaraţi anterior în stare de faliment, cu excepţia cazului în care au fost reabilitaţi în conformitate cu dreptul intern, transmite sursa citată.
De asemenea, la momentul acordării autorizaţiei este evaluată respectarea cerinţei ca membrii organului de conducere sau ai organului administrativ al administratorilor de credite să fi fost transparenţi, deschişi şi cooperanţi în interacţiunile lor anterioare în context profesional cu autorităţile de supraveghere şi de reglementare, relatează sursa. Conducerea unui administrator de credite trebuie să dispună de cunoştinţe şi experienţă adecvate pentru a-şi desfăşura activitatea cu competenţă şi responsabilitate, în funcţie de activitatea ce trebuie desfăşurată, adaugă sursa.
De asemenea, pentru a asigura respectarea normelor privind protecţia debitorului şi a celor privind protecţia datelor cu caracter personal, solicitantul trebuie să instituie cadre adecvate de guvernanţă şi mecanisme de control intern, precum şi proceduri corespunzătoare de înregistrare şi soluţionare a plângerilor, care să fie supravegheate. În plus, administratorii de credite trebuie să aibă instituite proceduri adecvate de combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului, informează sgg.gov.ro.
Cererea de autorizare a administratorilor de credite, însoţită de dovezi cu privire la respectarea cerinţelor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă este analizată de ANPC în termen de 45 de zile de la primirea acesteia pentru a se vedea dacă este completă. Ordonanţa de urgenţă stabileşte un termen de 90 de zile de la primirea unei cereri complete sau, în cazul în carecererea este considerată incompletă, de la primirea informaţiilor solicitate, în care autorităţile competente informează solicitantul dacă autorizaţia este acordată sau refuzată şi prezintă motivele refuzului, iar solicitantul are dreptul la o cale de atac înaintea unei instanţe judecătoreşti, conform sursei.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor publică o listă actualizată, pusă la dispoziţia publicului pe site-ul autorităţii, care să asigure transparenţa în ceea ce priveşte numărul şi identitatea administratorilor de credite autorizaţi, inclusiv cei autorizaţi în alte state membre ale Uniunii Europene care prestează servicii pe teritoriul României, menţionează sursa.
• Românii nu vor putea fi hărţuiţi
Ordonanţa de urgenţă conţine şi prevederi referitoare la condiţiile pe care cumpărătorii de credite şi administratorii de credite trebuie să le respecte în interacţiunile lor cu debitorii, conform sgg.gov.ro:
- să acţioneze cu bună-credinţă, în mod echitabil şi cu profesionalism;
- să le ofere debitorilor informaţii care să nu fie înşelătoare, neclare sau false;
- să respecte şi să protejeze informaţiile personale şi dreptul la viaţă privată al debitorilor;
- să nu hărţuiască, constrângă sau influenţeze în mod nejustificat debitorii;
- să furnizeze debitorului informaţii după transferul drepturilor unui creditor şi înainte de prima colectare a datoriilor, sau ori de câte ori debitorul cere acest lucru, cu privire la cesiune, administratorul de credite, furnizorul de servicii de administrare a creditelor, sumele datorate, numele, adresa şi datele de contact ale autorităţilor competente.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 11:42)
o sa ne spuna in fata ciclul de executari cat de hartuiti sunt sau nu romanii... in rest povesti!
s c c r e t