În ziua invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Anton spune că baza de arme nucleare la care servea a fost plasată în alertă de luptă maximă, relatează BBC.
"Înainte de asta, am avut doar exerciţii. Dar în ziua în care a început războiul, armele erau pe deplin pregătite", spune fostul ofiţer din cadrul forţelor nucleare ruse. "Eram pregătiţi să lansăm forţele pe mare şi în aer şi, în teorie, să efectuăm un atac nuclear". BBC a discutat cu Anton într-o locaţie secretă din afara Rusiei. Pentru propria sa protecţie, BBC nu va dezvălui unde. De asemenea, i-a schimbat numele şi nu îi arată chipul. Anton a fost ofiţer la o instalaţie ultrasecretă de arme nucleare din Rusia.
El a arătat documente care confirmă unitatea, gradul şi baza sa. BBC nu este în măsură să verifice în mod independent toate evenimentele pe care le-a descris, deşi acestea corespund declaraţiilor Rusiei de la acea vreme. La trei zile după ce trupele s-au revărsat peste graniţele Ucrainei, Vladimir Putin a anunţat că forţele de descurajare nucleară ale Rusiei au primit ordin să intre într-un "mod special de serviciu de luptă".
Anton spune că alerta de luptă a fost instituită în prima zi a războiului şi susţine că unitatea sa a fost "închisă în bază". "Tot ce aveam era televiziunea rusă de stat", spune fostul ofiţer, "nu prea ştiam ce înseamnă toate acestea. Îmi îndeplineam automat îndatoririle. Nu luptam în război, doar păzeam armele nucleare". Starea de alertă a fost anulată, adaugă el, după două-trei săptămâni.
Mărturia lui Anton oferă o perspectivă asupra funcţionării interne ultrasecrete a forţelor nucleare din Rusia. Este extrem de rar ca membrii serviciului să vorbească cu jurnaliştii.
"Acolo există un proces de selecţie foarte strict. Toată lumea este un soldat profesionist - nu există recruţi", explică el. "Există verificări constante şi teste cu detectorul de minciuni pentru toată lumea. Solda este mult mai mare, iar trupele nu sunt trimise la război. Sunt acolo fie pentru a respinge, fie pentru a executa un atac nuclear". Fostul ofiţer spune că viaţa era strict controlată.
"Era responsabilitatea mea să mă asigur că soldaţii de sub comanda mea nu duc telefoane la baza nucleară", explică el. "Este o societate închisă, nu există străini acolo. Dacă vrei ca părinţii tăi să te viziteze, trebuie să depui o cerere la serviciul de securitate FSB cu trei luni înainte."
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 09:46)
Mama, mama, e lovitura, ce dezvaluiri socante :))))))))))))))
2. Slava Ucraina
(mesaj trimis de Anonim în data de 26.11.2024, 10:30)
Slava ucraina pentru faptul că a reușit să obțină asemenea informații secrete de la ciuma roșie. Acum sigur vor invinge si ucrainienii se vor întoarce acasă din românia.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 16:12)
Din Romania si Germania nu se mai intorc nicicand ca sant pompati acolo cu toate alea, paradis, trai pe vatrai, lux curat
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 16:10)
Gata, cu aceste informatii de o valoare inestimabila obtinute de megainteligentele servicii secrete ale actorului, slava ucraini va castiga fulgerator razboiul, bai frate da ce dibaci sant