Preşedintele Academiei, pledoarie pentru Catedrala Neamului

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 7 noiembrie 2018

Preşedintele Academiei, pledoarie pentru Catedrala Neamului

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop a oferit mai multe argumente pentru construirea Catedralei Neamului.

Într-un interviu acordat publicaţiei Patriarhiei Române (Ziarul Lumina), preşedintele Academiei oferă mai multe argumente care justifică această construcţie: "Ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, cum a fost denumită această operă încă înainte de a exista, are mai multe raţiuni, de la cele pur spirituale până la cele practice.Toate naţiunile ortodoxe au capitale ale credinţei lor, au locuri supreme în care ierarhia superioară intră în interferenţă permanentă şi activă cu poporul, cu "turma". Sintonia aceasta se face, în ochii poporului, într-un loc ales, sfânt (sfinţit) şi irepetabil. Vechea Catedrală Mitropolitană a Ţării Româneşti de la Bucureşti, urmând cronologic celor de la Argeş, Câmpulung şi Târgovişte, este depozitara unei istorii sacre şi laice pline de semnificaţii, dar este complet neîncăpătoare.Toate popoarele ortodoxe din jurul nostru, care au mult mai puţini credincioşi decât noi, au adevărate catedrale, mari şi impunătoare, pe care le arată cu smerenie şi cu mândrie îngemănate lumii. Fireşte, se spune că un credincios adevărat se poate ruga oriunde Domnului şi că Domnul, dacă ruga vine din suflet şi se face cu suflet curat, îi ascultă păsul şi îl iartă. Iertarea nu vine însă de la sine, ci se face prin tainele bisericeşti, săvârşite de preoţi, după rânduială, după tradiţie şi după canoane. (...) Aproape toate marile persona­lităţi religioase şi mirene ale românilor s-au gândit la o catedrală naţională şi au susţinut proiecte în acest sens, de la principele şi apoi Regele Carol I (1866-1914), Regele Ferdinand I (1914-1927), generalul Ioan Em. Florescu şi Constantin Istrate până la Patriarhul Miron Cristea şi prim-ministrul Ion I. C. Brătianu. Dintre oamenii de cultură îi amintim pe Nicolae Iorga, Octavian Goga, Ioan Slavici, Petre Antonescu, alături de mulţi alţii. (...) Noi, românii, suntem nărăviţi să ne autoflagelăm şi să ne nimicnicim singuri, dar Domnul nu ne lasă, atunci când se cuvine să fie aşa, să ne pierdem cumpătul şi ne conduce şi spre gesturi de glorie. Şi apoi, la româ­ni există credinţa că nicio operă durabilă nu se poate face fără mare sacrificiu, precum grăieşte legenda meşterului Manole, legată de zidirea altei catedrale, sfinţită în prezenţa altui patriarh ecumenic, acum mai bine de jumătate de mileniu. Aşa ne-a fost nouă rânduit, ca abia după mai bine de cinci secole să repetăm pe alte coordonate gestul sublim, închinând imn de mărire Împăratului ceresc." 

Ioan Aurel Pop susţine că nu din pricina acestei catedrale sunt probleme cu unele instituţii fundamentale, iar "necazul nostru cel mare acum" îl reprezintă golirea şcolilor şi spitalelor de profesori, de elevi şi de medici: "Nu din pricina catedralei nu avem noi şcoli şi spitale destule, ci din alte pricini. Ba, aş spune că nu lipsa de şcoli şi spitale este necazul nostru cel mare acum, ci golirea lor de profesori, de elevi suficienţi şi de medici. Iar neştiinţa de carte, abandonul şcolar, analfabetismul funcţional, plecarea medicilor şi asistenţilor medicali peste mări şi ţări nu se datorează prea multor biserici şi nici credinţei prea arzătoare. Catedrala lucrează cu mijloacele sale sacre, ca şi şcolile şi spitalele, cu mijloacele lor lumeşti, la educarea şi păstrarea în stare bună a acestui popor. Ne ocupăm de mărunte lucruri, ne hrănim trupul, dar nu şi mintea, ne agăţăm de scopuri lumeşti lipsite de morală, de adevăr, de dreptate, de iubire şi de bunătate".

În acest moment Catedrala Mântuirii Neamului este construită în proporţie de 95%. Până acum s-au cheltuit 110 milioane de euro, iar în ceea ce priveşte costurile viitoare, Patriarhia spune că nu se poate estima o sumă, "întrucât nu există încă proiectele finalizate". Pe 25 noiembrie va fi sfinţit Altarul Catedralei, în prezenţa Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, iar intervalul 26-30 noiembrie se vor desfăşura "zilele sfinţirii catedralei" care vor include un program liturgic şi cultural.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Daca vrea catedra domnul academician poate sa isi doneze averea catre BOR. Simplu. Si sper sa ii citeasca lucrarile cei care merg la Catedrala ca dupa ea nu au mai ramas fonduri si pentru educatie. Sa il citeasca "turma". Tara asta nu are niciun viitor. Acum si academicienii au luat-o razna. Popor Turma

    1. asta e bolnav dupa publicitate.david prodan dupa cercetare.ce diferenta

    Luați un interviu unui arhitect!

    Faceți 3-5 poze cu împrejurimile si vedeți dacă are ce căuta acea clădire acolo întrebând pe badea Ion cu 4 clase. 

    Zidul construit acum 50 de ani se năruie, catedrala înflorește.

    Cu 110 mil de euro bani de la bugetul statului, pe datorie, ce se putea face? 

    1. floricele si borduri...

      După aia un Bugatioi.

    Bisericile nostre au fost modeste si umile.

    Asa au fost si ortodoxii romani de multe sute de ani. 

    Chiar si mai incoace, in Ardeal, Bucuresti, catedralele au o decenta a dimensiunilor. 

    Nu ne caracterizeaza opulenta, grandomania. 

    Credincioșii au fost întrebați ?  

    Ca in final biserica, religia este a oamenilor, nu invers. 

    Crrd ca oamenii se vor duce tot la bisericile lor alea micute dar cu multa spiritualitate.

    Domn presedinte al Academiei Române nu stie ce zice si face de ras Academia. 

    1. Ma vad obligat sa raspund, nu de alta dar mi se vor pune in carca afirmatiile Dvs.

      Nici eu nu am fost pentru grandoare, etc, dar am citit textul domnului academician. Ii puteti combate argumentele, care sunt de alta natura decay preferintele nostre, sau vorbim doar asa... sa ne aflam in treaba? 

    Daca ati fi citit paragraful asta, daca l.ati fi inteles, poate ca ditirambele vi le.ati fi adresat catre voi.

    Dar n.ati avut rabdarea asta.... 

    "Nu din pricina catedralei nu avem noi şcoli şi spitale destule, ci din alte pricini. Ba, aş spune că nu lipsa de şcoli şi spitale este necazul nostru cel mare acum, ci golirea lor de profesori, de elevi suficienţi şi de medici. Iar neştiinţa de carte, abandonul şcolar, analfabetismul funcţional, plecarea medicilor şi asistenţilor medicali peste mări şi ţări nu se datorează prea multor biserici şi nici credinţei prea arzătoare. Catedrala lucrează cu mijloacele sale sacre, ca şi şcolile şi spitalele, cu mijloacele lor lumeşti, la educarea şi păstrarea în stare bună a acestui popor. Ne ocupăm de mărunte lucruri, ne hrănim trupul, dar nu şi mintea, ne agăţăm de scopuri lumeşti lipsite de morală, de adevăr, de dreptate, de iubire şi de bunătate". 

    1. Ot.analfabeti ca ia pop si susținătorii lor

      RESURSELE (inclusiv cele bănești, dar și cele umane ) sunt limitate 

      Decizia politică de a le risipi e criminala

      Ca sunt analfabeți ajunși șefi la Academie si vorbind prostii e trist 

      1. D-nul Pop este cu siguranta mai bine alfabetizat decst Dvs. I-am citit unele articole (fara continut religios) si nu se compara cu ce ati scris Dvs.

      2. Chiar daca nu sunt un fan al catedralei, va amintesc ca suma deja cheltuita pe ea se fura in Romania, in medie, cam in 3 zile. 

      Aici, macar s-a facut ceva de banii astia... 

      PS: faceti o socoteala, daca nu ma credeti. In Romania se fura minim 10 miliarde pe an, impartiti la 100, si va cam ies banii dati deja pe catedrala...

    Oameni mici, plini de ura si venin care nu stiu ce vorbesc, dar isi dau cu parerea !

    Domnul IAP, Presedintele AR, profesor, doctor, rector, are o activitate si realizari impresionante. Fara indoiala este unul dintre stilpii poporului roman, urmas si continuator demn alt altor romani deosebiti: Balcescu, Cuza, Maiorescu, Kogalniceanu, Eminescu, Caragiale, Iorga… Vorbeste cu o verva deosebita despre relatii foarte complexe intre trecut, present, viitor; pentru el totul pare a fi foarte simplu, face totul cu placere, de unde si eficienta sa deosebita. Fara indoiala, este unul dintre fericitii, putini, pentru care profesia este un hobby.

    Sunt multe idei de apreciat expuse in interviu. Ma opresc doar la una: 

    “Noi, românii, suntem nărăviţi să ne autoflagelăm şi să ne nimicnicim singuri, dar Domnul nu ne lasă, atunci când se cuvine să fie aşa, să ne pierdem cumpătul şi ne conduce şi spre gesturi de glorie. Şi apoi, la români există credinţa că nicio operă durabilă nu se poate face fără mare sacrificiu, precum grăieşte legenda meşterului Manole, legată de zidirea altei catedrale, sfinţită în prezenţa altui patriarh ecumenic, acum mai bine de jumătate de mileniu. Aşa ne-a fost nouă rânduit, ca abia după mai bine de cinci secole să repetăm pe alte coordonate gestul sublim, închinând imn de mărire Împăratului ceresc. ” 

    Intr-adevar, “Domnul ne conduce… spre gesturi de glorie”, cum ar fi Manastirea Argesului, industria si infrastructura socialista, Catedrala Mintuirii Neamului… Toate facute cu mari sacrificii, in multe cazuri luindu-ne de la gura. Dar ce ar ramine din noi, ca popor, fara toate acestea? Sigur ceva de genul neputintei foarte neplacute si greu de suportat dovedita in ultimii aproape treizeci de ani ai istoriei noastre. Prin reazlizarile sale, poporul roman a dovedit ca este un popor care, ca si celelalte popoare, a facut in istoria sa gesturi eroice, gesturi de glorie, realizari remarcabile. Doar conducatorii s-au dovedit a fi, in unele perioade istorice, niste neputinciosi sau niste de-a dreptul aiuriti. Asa ca atunci cind din mijlocul poporului apare un constructor, un realizator, cum este Preafericitul, lasati-l sa construiasca, lasati-l sa realizeze! Apreciati-l! Cit poate sa coste aceasta magnifica catedrala? Probabil ca se va ajunge la suma de 250 mil euro. Si? Sunt doar bani, doar niste bani… amariti, suma chiar neglijabila in comparative cu uriasul jaf de care a avut parte scumpa tara in ultimele decenii.

    Domnul IAP, Presedintele AR, profesor, doctor, rector, are o activitate si realizari impresionante. Fara indoiala este unul dintre stilpii poporului roman, urmas si continuator demn alt altor romani deosebiti: Balcescu, Cuza, Maiorescu, Kogalniceanu, Eminescu, Caragiale, Iorga… Vorbeste cu o verva deosebita despre relatii foarte complexe intre trecut, present, viitor; pentru el totul pare a fi foarte simplu, face totul cu placere, de unde si eficienta sa deosebita. Fara indoiala, este unul dintre fericitii, putini, pentru care profesia este un hobby.

    Sunt multe idei de apreciat expuse in interviu. Ma opresc doar la una: 

    “Noi, românii, suntem nărăviţi să ne autoflagelăm şi să ne nimicnicim singuri, dar Domnul nu ne lasă, atunci când se cuvine să fie aşa, să ne pierdem cumpătul şi ne conduce şi spre gesturi de glorie. Şi apoi, la români există credinţa că nicio operă durabilă nu se poate face fără mare sacrificiu, precum grăieşte legenda meşterului Manole, legată de zidirea altei catedrale, sfinţită în prezenţa altui patriarh ecumenic, acum mai bine de jumătate de mileniu. Aşa ne-a fost nouă rânduit, ca abia după mai bine de cinci secole să repetăm pe alte coordonate gestul sublim, închinând imn de mărire Împăratului ceresc. ” 

    Intr-adevar, “Domnul ne conduce… spre gesturi de glorie”, cum ar fi Manastirea Argesului, industria si infrastructura socialista, Catedrala Mintuirii Neamului… Toate facute cu mari sacrificii, in multe cazuri luindu-ne de la gura. Dar ce ar ramine din noi, ca popor, fara toate acestea? Sigur ceva de genul neputintei foarte neplacute si greu de suportat dovedita in ultimii aproape treizeci de ani ai istoriei noastre. Prin reazlizarile sale, poporul roman a dovedit ca este un popor care, ca si celelalte popoare, a facut in istoria sa gesturi eroice, gesturi de glorie, realizari remarcabile. Doar conducatorii s-au dovedit a fi, in unele perioade istorice, niste neputinciosi sau niste de-a dreptul aiuriti. Asa ca atunci cind din mijlocul poporului apare un constructor, un realizator, cum este Preafericitul, lasati-l sa construiasca, lasati-l sa realizeze! Apreciati-l! Cit poate sa coste aceasta magnifica catedrala? Probabil ca se va ajunge la suma de 250 mil euro. Si? Sunt doar bani, doar niste bani… amariti, suma chiar neglijabila in comparatie cu uriasul jaf de care a avut parte scumpa tara in ultimele decenii.

    1. D-le Pribeag,

      Va citesc adesea cu placere comentariile pe acest site. 

      Lasand la o parte posibila usoara ironie (sau nu) din acest comentariu, permiteti-mi sa cuantific oarecum ultima observatie a Dvs. 

      Daca punem 250 milioane pe final 

      (deocamdata ei sustin a fi sub costurile estimate initial - caz unic!), 

      si punem bugetul anual al hotilor din RO la 10-12 miliarde euro (subestimez voit), ne-am incadra usor pe final in 10 zile de hotie pe tot teritoriul Romaniei. 

      Iertati repetitia, am mai scris ceva mai sus, dar mi-ati pus mingea la fileu prea frumos. 

      PS: In alta ordine de idei, daca discutam serios capitolul Realizari ale poporului Roman, as include perioada 1916-1919. Sublima jertfa si lupta. Acum 100 de ani... 

      Profit de calificarea inalta (in medie) a publicului de aici pentru a recomanda, oricui vrea sa mai creada in tara asta, cartea lui Const. Kiritescu, "RAZBOIUL PENTRU INTREGIREA ROMANIEI". 

      Toate cele bune!

      Titlui complet al cartii este:

      ISTORIA RAZBOIULUI PENTRU INTREGIREA ROMANIEI, 1916-1919, de Constantin Kiritescu. 

      Cea mai buna lectura posibila pentru centenar! Astept contracandidati. 

      Totusi nici eu nu stiu ce sa mai cred. As da la catedrala daca nu sa-r fi luat de la pensie. Si ce daca am lucrat la miliție. Am fost subofițer ceea ce a fost ceva. Nu ca unii de pe aicea care nu vor catedrala. Eu vreau dar să nu îmi ia nimica din pensie că atunci nu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb