Preşedintele BERD va vizita ţara noastră

F.D.
Bănci-Asigurări / 4 septembrie 2023

Preşedintele BERD va vizita ţara noastră

Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Odile Renaud-Basso, efectuează săptămâna aceasta o vizită de două zile în România, pentru a discuta cu oficiali guvernamentali şi şefi de companii şi pentru a se adresa Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), care are loc miercuri la Bucureşti, relatează Agerpres.

De asemenea, preşedintele Renaud-Basso a salutat numirea noului director pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Victoria Zinchuk. Aceasta îi va succeda lui Mark Davis, care din 2019 a fost director regional al BERD pentru România şi Bulgaria şi se va muta la Zagreb pentru a prelua funcţia de director regional al BERD pentru Europa Centrală.

În 2022, investiţiile în economia verde au reprezentat peste 61% din investiţiile totale ale BERD din acel an în România, care s-au situat la 709 milioane de euro, al doilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în ţară.

Este prima vizită a lui Odile Renaud-Basso în România în calitate de preşedinte BERD. Vizita are loc la câteva luni după ce Marcel Ciolacu, liderul partidului Social Democrat, a devenit în iunie premierul coaliţiei aflată la guvernare.

De atunci, România a făcut progrese majore în furnizarea de energie regenerabilă, pregătind lansarea, sprijinită de BERD, a primei licitaţii pentru schema "contracte pentru diferenţă" (CfD) pentru energia regenerabilă. Proiecte de energie eoliană şi solară cu o capacitate totală de 2.000 MW vor fi sprijinite prin schema CfD timp de 15 ani, câştigătorii licitaţiei urmând să fie anunţaţi în noiembrie.

"Dezvoltarea energiei regenerabile este o prioritate pentru investiţiile BERD în România. Salut călduros aceste licitaţii ca un mecanism de sprijin pentru investiţiile în regenerabile. BERD este pregătită să sprijine multe alte proiecte pentru a ajuta România să-şi atingă obiectivele de sustenabilitate şi altele, din cadrul Mecanismului UE de redresare şi rezilienţă", a afirmat preşedintele BERD.

Pe lângă întâlnirile cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Renaud-Basso se va întâlni cu oficiali, inclusiv Marcel-Ioan Boloş, ministrul de Finanţe, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, şi Mugur Isarescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României. De asemenea, ea va discuta cu investitori, comunitatea de afaceri şi societatea civilă.

Miercuri, Renaud-Basso se adresa Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), un forum de 12 state din Uniunea Europeană, care se află între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră, în Europa Centrală şi de Est, şi va avea întâlniri pentru a discuta sporirea integrării.

Din februarie 2022, una din întrebările cheie a fost impactul asupra regiunii extinse a invadării Ucrainei de către Rusia.

BERD a fost în fruntea eforturilor de sprijinire a economiilor Ucrainei şi vecinilor ei în perioada de război. Deja banca s-a angajat să investească cel puţin trei miliarde de euro în Ucraina până la finalul lui 2023 - din care au fost deja alocate 2,5 miliarde de euro - şi a îmbunătăţit investiţiile în ţările vecine afectate de război.

România este un partener cheie al BERD şi una din primele şase destinaţii de investiţii ale sale. Până acum, BERD a alocat 10,5 miliarde de euro prin 515 proiecte în România, concentrându-se pe finanţarea infrastructurii, în special la nivel regional, sporirea productivităţii sectorului privat şi dezvoltarea suplimentară a sectorului financiar şi a pieţelor de capital. Ponderea sectorului privat în portofoliu este de 80%.

BERD este o instituţie financiară internaţională care promovează dezvoltarea sectorului privat şi a iniţiativelor antreprenoriale în 36 de ţări de pe trei continente. Acţionariatul băncii este compus din 71 de ţări, UE şi BEI. Investiţiile BERD au ca scop transformarea economiilor din regiunile de operare, astfel încât acestea să devină competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, reziliente şi integrate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb