Preşedintele chinez Xi încheie printr-o vizită de stat în Brazilia un turneu diplomatic ce arată creşterea influenţei Beijingului

R.S.
Internaţional / 20 noiembrie 2024

Preşedintele chinez Xi încheie printr-o vizită de stat în Brazilia un turneu diplomatic ce arată creşterea influenţei Beijingului

Preşedintele chinez Xi Jinping efectuează miercuri o vizită de stat în Brazilia, încheind astfel un turneu diplomatic fulger în America de Sud, care a arătat influenţa în creştere a Beijingului în regiune şi la forumuri globale, unde a suplinit golul lăsat de tranziţia prezidenţială din SUA, transmite Reuters.

Preşedintele Xi Jinping a fost întâmpinat la palatul prezidenţial cu garda de onoare şi o paradă de cavalerie de omologul său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

Cei doi lideri sunt aşteptaţi să semneze acorduri vizând impulsionarea comerţului şi a cooperării în numeroase sectoare, de la agricultură la energie şi industria aerospaţială.

Înaintea vizitei, compania chineză de sateliţi pe orbită joasă SpaceSail, care îşi propune să concureze Starlink al lui Elon Musk, a semnat un acord cu Telebras, compania braziliană de stat de telecomunicaţii, pentru a intra pe piaţa braziliană.

Acordurile între cele două economii în dezvoltare majore, între care există schimburi de 180 miliarde de dolari, vin după două summituri la care Xi Jinping a participat în decurs de o săptămână - forumul APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific) de la Lima şi reuniunea la vârf a G20 la Rio de Janeiro.

În timp ce preşedintele Chinei a jucat un rol central la ambele summituri, preşedintele american Joe Biden a sosit în postura de 'lame duck', cu numai două luni rămase la Casa Albă şi cu puţină marjă de manevră pentru angajamente pe termen lung, în condiţiile în care succesorul său Donald Trump promite o revizuire totală a politicii externe.

O poză de grup în prima zi la summitul G20 a surprins momentul, cu preşedintele Xi în centru, lângă preşedinţii Braziliei, Indiei şi Africii de Sud - partenerii Chinei în BRICS şi cele trei gazde consecutive ale G20 în 2023, 2024 şi 2025.

Joe Biden a lipsit de la fotografia de grup din 'motive logistice', a explicat Casa Albă.

Cu un Biden diminuat şi un Trump refractar la forumuri multilaterale, diplomaţi şi experţi în politică externă spun că ofensiva de farmec a lui Xi Jinping umple un vid într-o ordine globală instabilă.

Reuniunile paralele ale Chinei cu puteri occidentale - de la SUA la Marea Britanie, Franţa şi Germania - într-un context de tensiuni comerciale şi geopolitice au arătat o atitudine conciliantă din partea Beijingului înaintea a patru ani care se anunţă mai dificili cu Donald Trump, a declarat Li Xing, profesor la Institutul pentru Strategii Internaţionale din Guangdong, conform Reuters.

"Strategia Chinei este clară, atitudinea pe care o etalează este de a lăsa în urmă resentimentele din trecut", a spus Li. "Aceasta este, cu siguranţă, o ajustare şi totul se datorează faptului că summitul G20 din acest an are loc într-o perioadă de tranziţie după alegerile din SUA", a adăugat el.

În culise, câţiva diplomaţi care au luat parte la summituri G20 anterioare au remarcat o evoluţie în atitudine din partea chinezilor - mai puţin axată pe propriile interese înguste şi mai proactivă pentru crearea unui consens mai larg.

"China este mult mai participativă şi mult mai constructivă", a afirmat un diplomat brazilian, care a solicitat anonimatul pentru a vorbi despre negocieri.

Un diplomat european a remarcat că omologii săi chinezi au ajutat la construirea consensului în acest an pe mai multe fronturi, inclusiv pe subiecte în care, în mod tradiţional, nu erau activi, cum ar fi drepturile femeilor. Aceasta a părut o mişcare intenţionată pentru a ocupa un forum multilateral pe care este probabil că Donald Trump îl va neglija, a adăugat diplomatul.

"Un loc lăsat neocupat va fi ocupat de altcineva. China pare a fi interesată în a ocupa mai mult decât are până acum", a fost de părere diplomatul citat de Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb