Mihai Weber, deputat PSD şi preşedintele Comisiei UNESCO din Parlament, a transmis marţi că salvarea patrimoniul românesc impune măsuri imediate şi ferme, potrivit news.ro.
El a subliniat că niciunul dintre monumentele româneşti înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO nu are un plan de management aplicabil şi că prin Programul Naţional de Restaurare al Ministerului Culturii ar trebui să existe o alocare anuală către acestea.
Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO marchează marţi 65 de ani de prezenţă românească în UNESCO, printr-o serie de evenimente care a debutat cu masa rotundă "Patrimoniul mondial UNESCO din România, provocări şi soluţii".
"Tocmai pentru că ne aflăm într-un un moment aniversar, starea patrimoniului românesc şi dificultăţile reale trebuie semnalate şi este nevoie de soluţii imediate pentru remedierea acestora", a declarat Weber.
În acest moment, niciunul dintre monumentele româneşti înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO nu are un plan de management aplicabil, a mai subliniat deputatul.
"De cinci ani, nu există un cadru legal pentru protecţia şi gestiunea monumentelor româneşti înscrise în Lista Patrimoniului Mondial, iar în lipsa acestuia, planurile de management nu pot fi elaborate, iar comitetele de gestiune nu se pot înfiinţa, conform prevederilor UNESCO. Fondurile alocate prin Programul Naţional de Restaurare al Ministerului Culturii sunt insuficiente şi poate ar fi momentul să ne gândim la o alocare anuală a unui procent fix din acest program către monumentele UNESCO. Astfel, s-ar putea identifica priorităţile, nevoile imediate şi ar exista o predictibilitate a intervenţiilor. Preocuparea pentru salvarea şi promovarea patrimoniului românesc înscris în UNESCO trebuie să rămână una comună, fără culoare politică, iar responsabilitatea membrilor acestei comisii este să impună măsuri ferme, legislative şi financiare", a conchis Weber.