Preşedintele palestinian a anunţat ''ruperea tuturor relaţiilor'' cu Israelul şi SUA

I.M.
Internaţional / 1 februarie 2020

Mahmoud Abbas (Sursa foto: Twitter)

Mahmoud Abbas (Sursa foto: Twitter)

Liderul Autorităţii Naţionale Pelestiniene, Mahmoud Abbas, a anunţat, sâmbătă, suspendarea legăturilor - inclusiv cooperarea pe securitate - cu Israel şi Statele Unite, la câteva zile după ce a fost prezentat un plan de pace al americanilor despre care palestinienii au spus că favorizează clar Israelul, potrivit News.ro.

Potrivit sursei citate, Abbas a ameninţat că suspedă legăturile de securitate cu Israel şi SUA într-un lung discurs ţinut la întâlnirea Ligii Arabe din capitala Egiptului.

Planul SUA în cazul conflictului israeliano-palestinian garantează palestinienilor o autonomie limitată în părţi din Cisiordania şi permite Israelului să îşi anexeze toate aşezările de acolo şi să păstreze mare parte din Ierusalimul de Est.

Întâlnirea miniştrilor de Externe arabi la Cairo a fost solicitată de palestinieni, care au răspuns furios propunerii făcute de americani.

Abbas a declarat că a spus oficialilor israelieni şi americani că "nu vor exista relaţii cu ei, inclusiv legături de securitate", în urma acordului care favorizează Israelul.

Liderul palestinian a spus că a refuzat să răspundă apelurilor şi mesajelor telefonice ale lui Donald Trump "pentru că ştiu că ar folosi asta pentru a spune că ne-a consultat".

"Nu voi accepta niciodată această soluţie", a spus Abbas. "Nu voi avea înregistrat în istoria mea că am vândut Ierusalimul".

El a adăugat că palestinienii îşi menţin angajamentul de a pune capăt ocupaţiei israeliene şi de a institui un stat cu capitala în Ierusalimul de est.

Abbas a spus că palestinienii nu vor accepta SUA ca mediator unic în negocierile cu Israel şi că se vor adresa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi altor organizaţii mondiale şi regionale pentru "a ne explica poziţia".

Şeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul-Gheit, a spus că propunerea a dezvăluit "o întoarcere bruscă" în politica externă americană privind conflictul israeliano-palestinian.

"Această întoarcere nu ajută la obţinerea păcii şi a unei soluţii drepte", a declarat el.

Aboul-Gheit a spus că palestinienii au respins propunerea. El a cerut celor două părţi, israelienilor şi palestinienilor, să negocieze pentru a ajunge la "o soluţie satisfăcătoare pentru ambele".

Preşedintele american Donald Trump a dezvăluit marţi, la Washington, planul lui care permite Israelului să anexeze toate aşezările din Cisiordania, pe care palestinienii şi majoritatea comunităţii internaţionale o consideră ilegală, precum şi Valea Iordaniei.

În schimb, palestinienii ar primi Gaza, părţi din Cisiordania şi anumite cartiere de la marginea Ierusalimului, toate legate de o reţea nouă de drumuri, poduri şi tuneluri. Israel ar controla graniţele şi spaţiul aerian şi ar avea, per ansamblu, autoritatea de securitate.

Planul ar elimina dreptul de întoarcere pentru refugiaţii palestinieni strămutaţi în 1948 şi pentru descendenţii lor.

Ambasadorii Emiratelor Arabe Unite, Bahrain şi Oman au luat parte, marţi, la prezentarea planului, ca semn tacit de susţinere a iniţiativei.

Arabia Saudită şi Egiptul, aliaţi ai SUA, au transmis că apreciază eforturile preşedintelui Trump şi au cerut noi negocieri, fără a comenta conţinutul planului.

Egiptul a îndemnat Israelul şi Palestina "să studieze cu atenţie" planul.

Iordania a avertizat cu privire la orice anexare israeliană a pământurilor palestiniene şi şi-a reafirmat angajamentul pentru crearea unui stat palestinian în limitele din 1967, care ar include Cisiordania şi Ierusalimul de est.

Iordania şi Egipt sunt singurele ţări arabe care au tratate de pace cu Israelul.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Israelul a ocupat Palestina abuziv. Am fost si in Israel si-n Palestina. In Tel Aviv in 1949 oamenii stateau in corturi, am vazut poze. Astazi, Israelul este un stat civilizat, urban, care arata ca orice parte urbana din europa de vest. Am fost si in Ramallah in Palestina : arata ca in Evul mediu tarziu. Ferentariul este modern pe langa Ramallah. Oamenii saraci, vand fructe , le cara cu magarii si camionete care au 50 de ani. Centrul Ramallah are niste blocuri de 4 etaje placate cu gresie pe afara care arata crancen, toate cablurile aeriene de curent sunt trase dezordonat pe niste stalpi care stau sa se darame, oamenii isi fac reclama cu cearsafuri scrise atarnate la balcoanele blocurilor, etc, etc. Parerea mea: desi Israelienii sunt abuziv pe pamant palestinian, au civilizat locul. In niste mii de ani, capitala Palestinei arata cum am descris-o; in 70 de ani, Tel Aviv si Ierusalim arata ca orice oras civilizat din sudul Frantei (orase la malul marii), ceea ce arata ca Israelul s-a mobilizat foarte bine si a creat civilizatie. Pentru mine asta spune multe; daca as fi palestinian, m-as muta in Israel. Asa ca......

    1. Traiesc asa fiindca asa le place .Se gandesc numai la razboaie,la razbunari,la religia lor pe care o aplica ca in evul mediu.Ei urasc democratia.Daca e sa dam timpul cu mult inapoi nu stiu pe cine a ocupat .Israelul modern este situat cu aproximatie pe teritoriul regatelor evreiesti din antichitate .

    Eu nu înțeleg de ce lumea arabă care este milenara pe acele teritorii și în întregul orient mijlociu nu se unesc împotriva khazarilor evrei sionisti ;acești khazari criminali...cum sa omori tu copiii nevinovați ai palestinienilor? Khazarilor evrei-o mana de criminali sioniști- cum li se permit sa destabilizeze întregul orient mijlociu,întreaga civilizație araba?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb