PREŞEDINTELE PSD, MIRCEA GEOANĂ: "Neînţelegerile privind împrumutul de la FMI nu pun în pericol coaliţia de guvernare"

(N.I.)
Ziarul BURSA #Politică / 20 februarie 2009

Liderul PSD şi totodată preşedinte al Senatului, Mircea Geoană, admite că presiunile pentru un acord cu FMI se intensifică.

Liderul PSD şi totodată preşedinte al Senatului, Mircea Geoană, admite că presiunile pentru un acord cu FMI se intensifică.

Eventualele dezacorduri cu privire la oportunitatea de a recurge la ajutorul Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu vor pune în pericol coaliţia între PSD şi PDL, a declaratliderul PSD şi totodată preşedintele Senatului, Mircea Geoană, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, preluat de Newsin.

Liderul PSD consideră că Româ­nia ar trebui să trateze un acord cu FMI drept ultima soluţie pentru acoperirea deficitului de lichidităţi care ar putea apărea în următoarele luni.

"Am ezitări considerabile, din cauza consecinţelor sociale pe care le-ar avea un împrumut la FMI", a precizat Geoană, adăugând că ar prefera ca România să obţină un împrumut doar de la Uniunea Europeană, în speranţa că acesta va presupune condiţii mai puţin stricte.

"Presiunile pentru un acord cu FMI se intensifică totuşi, dar acordul nu ar trebui încheiat decât când vor exista informaţii mai clare despre starea veniturilor statului în următoa­rele luni şi când planurile pentru protejarea locurilor de muncă vor fi în vigoare", a menţionat liderul PSD, adăugând:

"Prima mea opţiune ar fi să mă opun unui acord cu FMI. Avem nevoie de finanţare externă, acest lucru este clar".

Mulţi economişti cred că un pachet de salvare de la UE şi FMI este inevitabil, pentru consolidarea finanţelor anul acesta, când România se străduieşte să îşi reducă deficitul de cont curent mare, într-o perioadă de criză mondială de lichidităţi.

Fără un ajutor financiar, spun analiştii, România riscă să se afunde într-o criză financiară care i-ar putea afecta moneda şi destabiliza economia.

"Nu ştim cifrele, nevoile reale, însă când vom avea toate piesele puzzle-ului puse la un loc, vom fi în măsură, ca partener în coaliţie, să spunem dacă suntem de acord sau nu suntem de acord", a mai afirmat Geoană.

România a avut deja discuţii preliminare cu UE pentru un pachet de mai multe miliarde de euro, iar premierul Emil Boc declarase că o decizie privitoare la un acord cu FMI, similar celor solicitate anul trecut de Ungaria şi Letonia, ar putea fi luată luna aceasta, reaminteşte Reuters.

Însă Geoană a spus că doreşte un pachet economic mai amplu, care să includă mai multă protecţie pentru locurile de muncă, posibile garanţii ale statului pentru unele companii şi discuţii cu băncile străine din Româ­nia despre împrumuturi.

În opinia sa, aceste măsuri ar putea reduce impactul măsurilor de aus­teritate care vor însoţi probabil un împrumut FMI.

"Dacă nu putem evita un împrumut, trebuie să luptăm pentru condiţii care să nu fie ultraortodoxe", este de părere Geoană.

PSD are un program fiscal mai puţin restrictiv decât PDL, alături de care guvernează, dar participarea sa în guvernul condus de Boc a fost considerată esenţială pentru a asigura premierului suficient sprijin în Parlament pentru adoptarea măsurilor necesare pentru a proteja economia de criza mondială.

Parlamentul urmează să aprobe bugetul pe 2009, cu obiectivul de a reduce deficitul bugetar la 2% din PIB, faţă de 5% anul trecut.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb