Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a solicitat Parlamentului modificarea articolului 13 din Constituţie pentru ca limba română să devină limbă de stat, informează presedinte.md.
"Suntem etnici români, deşi ne spunem moldoveni. Să însuşim şi să acceptăm odată pentru totdeauna acest adevăr şi să ne căutăm de alte lucruri, care necesită efort şi concentrare", a menţionat preşedintele Timofti, astăzi într-o prelegere publică la Academia de Ştiinţe a Moldovei.
El a amintit că în urmă cu aproape trei ani Curtea Constituţională a decis în baza Declaraţiei de Independenţă şi a concluziilor ştiinţifice ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei, că denumirea corectă a limbii de stat este limba română.
"Hotărârea interpretativă a Curţii Constituţionale are forţă de prevedere constituţională şi este obligatorie pentru toate organele de stat de orice nivel, începând cu administraţia publică centrală - preşedinţie, Parlament, Guvern, şi până la administraţia publică locală, până la cea mai mică primărie. În acest sens, modificarea Articolului 13 din Constituţie nu mai lasă loc de discuţii şi dispute. Ea este o obligaţie a Parlamentului. Trebuie să fie clar pentru toată lumea şi pentru membrii Legislativului, în primul rând: modificarea Articolului 13 înseamnă un gest de corectitudine politică şi juridică din partea Parlamentului, în sensul executării Hotărârii Curţii Constituţionale şi nimic mai mult. Aşa se procedează într-un stat de drept", a precizat acesta.
Nicolae Timofti a menţionat, în ceea ce priveşte identitatea etnică, istorică, culturală şi lingvistică a moldovenilor, că aceştia sunt etnici români.
"Suntem etnici români, deşi ne spunem moldoveni. Voi aminti, în acest context, opinia unui lingvist notoriu, de valoare universală, a ilustrului savant Eugeniu Coşeriu, pământeanul nostru, care considera că moldovenii fac parte din românitate. Dacă ne identificăm ca moldoveni, suntem în chip firesc români. Aceasta este identitatea noastră etnică, istorică, culturală şi lingvistică", a declarat Timofti.