Statele Unite au decis, ieri, să îngheţe active şi să impună interdicţii la acordarea vizelor pentru încă şapte persoane influente din Rusia, apropiate preşedintelui Vladimir Putin, ca represalii faţă de acţiunile Moscovei în Ucraina. Printre persoanele sancţionate se numără Igor Secin, preşedintele gigantului petrolier de stat "Rosneft", şi vicepremierul Dmitri Kozak.
În plus, Washingtonul, care consideră că acţiunile Rusiei în Ucraina sunt "de provocare", a sancţionat 17 companii. Statele Unite au informat că vor respinge orice licenţă de export de înaltă tehnologie care ar putea contribui la capacităţile militare ruseşti şi vor revoca licenţele de export existente care îndeplinesc aceste condiţii.
Jay Carney, purtător de cuvânt al Casei Albe, a spus: "Statele Unite au decis noi acţiuni astăzi (ieri - n.r.), ca răspuns la continuarea intervenţiei ilegale a Rusiei în Ucraina şi la acţiunile sale de provocare ce subminează democraţia în ţară şi ameninţă pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Implicarea Rusiei în violenţele recente din estul Ucrainei este incontestabilă".
Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că noile sancţiuni, care vin după alte interdicţii impuse de Occident în luna martie, după anexarea Crimeei de către Rusia, sunt menite să-l oprească pe preşedintele Putin să instige rebelii din estul Ucrainei. Obama a menţionat că "are în rezervă" măsuri mai ample împotriva economiei Rusiei.
Obama a afirmat: "Scopul nostru nu îl vizează personal pe domnul Putin. Noi vrem să schimbăm calculul său cu privire la modul în care acţiunile actuale pe care le întreprinde în Ucraina ar putea avea un impact negativ asupra economiei Rusiei, pe termen lung".
Un oficial rus din Ministerul de Externe a catalogat drept "dezgustător" anunţul făcut de Casa Albă. În opinia liderilor americani, Rusia nu a făcut nimic ca să respecte prevederile Acordului încheiat la Geneva cu Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, care reprezintă un compromis menit să oprească acţiunile întreprinse de separatiştii proruşi în estul Ucrainei.
Runda de sancţiuni anunţată ieri este a treia pe care o impun Statele Unite după anexarea Crimeei la Rusia. Uniunea Europeană este aşteptată, de asemenea, să anunţe extinderea sancţiunilor împotriva Moscovei.
Acţiunile gigantului petrolier "Rosneft" au scăzut cu 1,7% ieri, la Moscova, atingând 219,8 ruble.
•
Rubla a crescut cu 0,4% ieri, la ora 11.23, pe piaţa din New York, ajungând la 35,93 unităţi/dolar.