Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că nu vrea să elimine opoziţia

M.I.
Internaţional / 1 februarie 2019

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat ieri, în deschiderea conferinţei sale de presă anuale, organizată la câteva zile după ce şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale din martie 2018, că nu doreşte să elimine opoziţia, informează AFP şi TASS.

Întrebat cu privire la lipsa unei opoziţii puternice, preşedintele rus, la putere de 18 ani, a declarat ironic: 'Cel mai simplu pentru mine ar fi să spun: doar nu eu sunt cel care ar trebui să cultiv pentru mine nişte concurenţi'. 'Cred că sistemul politic, la fel ca cel economic, trebuie să fie unul concurenţial, şi vreau să fac în aşa fel încât să favorizez acest lucru', a adăugat el, înainte de a explica slăbiciunea opozanţilor săi prin succesul politicii sale economice şi necesitatea pentru concurenţii săi de a veni cu 'propuneri reale'.

Mai mult de 1.640 de jurnalişti au fost acreditaţi pentru acest show mediatic, care-i oferă preşedintelui Putin ocazia să jongleze timp de mai multe ore între probleme de politică externă, cele privind starea drumurilor sau viaţa sa privată.

Numeroşi jurnalişti agitau pancarde pe care se putea citi 'Krasnoiarsk se sufocă', 'Ucraina', pentru a atrage atenţia preşedintelui, care s-a pregătit toată ziua de miercuri să răspundă la întrebările jurnaliştilor.

Instalat la conducere în anul 2000, într-o ţară cu o putere instabilă şi o economie oscilantă, Putin este lăudat de numeroşi concetăţeni de-ai săi pentru că a adus stabilitate şi o nouă prosperitate, în special graţie abundenţei petroliere.

Vladimir Putin a explicat că el se va prezenta la alegeri în calitate de 'candidat independent', nu susţinut de partidul pro-Kremlin 'Rusia Unită', afirmând că se bazează pe 'un larg sprijin din partea cetăţenilor'.

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de centrul 'Levada' şi dat publicităţii miercuri, Putin s-a clasa pe primul loc în intenţiile de vot, cu 75%, mult înaintea contracandidaţilor săi, comunistul Ghennadi Ziuganov şi naţionalistul Vladimir Jirinovski, care evită să-l critice deschis pe liderul de la Kremlin.

Cel care s-a impus ca opozantul numărul unu din Rusia, Aleksei Navalnîi, nu se va putea prezenta, din cauza condamnărilor sale judiciare, pe care el le denunţă ca politice, la scrutinul ce ar urma să aibă loc la 18 martie, la patru ani de la anexarea Crimeei.

Tabăra liberală va fi reprezentată în special de vedeta de televiziune Ksenia Sobciak, însă aceasta este creditată cu doar 1% în intenţiile de vot. Ea a profitat de statutul ei de jurnalistă la postul TV de opoziţie Dojd pentru a obţine o acreditare la conferinţa de joi.

Principala provocare pentru Vladimir Putin va fi cea de a-i convinge pe ruşi să voteze în aceste alegeri al căror deznodământ pare ştiut din start: doar 28% dintre alegători se declară 'siguri' că vor vota în martie, potrivit 'Levada'.

După ce şi-a anunţat candidatura, preşedintele rus s-a erijat în special în 'căpetenie de război', un simbol al unui mandat marcat de o revenire în forţă a Rusiei pe scena internaţională, de la criza ucraineană până în conflictul din Siria, dar şi al unui climat de 'război rece' cu Occidentul.

Chiar de la prima întrebare în conferinţă, Putin a fost chestionat cu privire la motivaţia candidaturii sale. 'Creşterea veniturilor cetăţenilor ruşi' este prioritatea, a răspuns el.

Rusia abia a ieşit din cei doi ani de recesiune economică ce a fost cauzată de prăbuşirea preţului la petrol şi de sancţiunile occidentale, iar acum este marcată de o puternică scădere a puterii de cumpărare a ruşilor, în pofida promisiunilor sociale din 2012

Federaţia Rusă a intrat din nou pe creştere în 2017, însă relansarea bate deja pasul pe loc, iar pe termen lung o nouă degradare a situaţiei demografice riscă să agraveze această tendinţă, ceea ce explică marele interes pentru aceste probleme, notează AFP.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sau alegerile vor avea loc in Martie 2019 , sau articolul e de anul trcut !Alegeti-va varianta ! Personal ,inclin pentru pentru a doua .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb