PREŞEDINTELE SOCIETĂŢII DE ATI: "Pacienţilor li se administrează prea mult oxigen, iar acest lucru poate duce foarte uşor la incendii"

A.P.
Miscellanea / 10 februarie 2021

"Pacienţilor li se administrează prea mult oxigen, iar acest lucru poate duce foarte uşor la incendii"

Se poate întâmpla oricând o altă tragedie, în condiţiile în care se utilizează atât de mult oxigen în spitale, avertizează preşedintelui Societăţii de ATI, citat de Observatorul Prahovean.

Prof. dr. Şerban Bubenek: "În unele terapii intensive se întâmplă un non-sens medical. Pacienţilor li se administrează prea mult oxigen, iar acest lucru poate duce foarte uşor la incendii.

Se întâmplă şi alte lucruri care nu ar trebui să se întâmple. Se administrează oxigen în exces în fluxuri de peste 10-12 litru. De multe ori ni se spune că a primit pacientul oxigen de la două surse, adică vreo 40 de litri pe minut. Asta e un non-sens medical. Niciun pacient cu o masca simplă nu poate să consume mai mult de 10-12 litri pe minut.

Dacă tu îi dai 35, ceilalţi 25 de litri se răspândesc în atmosfera din salon, creează o concentraţie mare la care orice scânteie, orice electricitate chiar şi statică care produce o scânteie, care poate să apară din orice motiv - frecarea unui material textil sau un aparat care să producă o mică scânteie, că-i telefon mobil, că-i laptop... se poate întâmpla o tragedie.

Tratamentul cu oxigen că medicament în fluxuri mai mari de 3,4 litri pe minut este o faza pe care colegii de ATI o ştiu foarte bine, alte specialităţi care nu au această abilitate şi care au fost obligaţi... Deşi am informat, am ţinut webinarii cu lucrul asta.... în unele locuri s-a înţeles, în altele nu.

Pacientului nu îi face rău într-o măsură periculoasă, dar usucă mucoasa nazală şi pot să creeze un disconfort în plus, altfel e un non-sens ca pe mască să pui mai mult de 12, 13 litru. Niciun atlet nu poate să absoarbă mai mult de 15 litru pe minut. Un pacient dispneic nici atât. Nu recomandăm administrarea.

De ce se întâmplă? Colegii văd că au saturaţie proastă, dar soluţia în aceste situaţii e chemarea unui medic reanimator şi transfer în reanimare, unde poate fi pus pe astfel de sistem cu flux înalt care nu mai usucă mucoasa, sau dacă nici aşa nu e suficient, ventilaţia mecanică invazivă sau non-invazivă."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb