Preşedinţia olandeză a Uniunii Europene doreşte să simplifice procedurile de evaluare a respectării normelor bugetare prin utilizarea unui singur indicator, transmite Reuters.
Miniştrii de Finanţe din UE se vor reuni sâmbătă, la Amsterdam, pentru a discuta regulile utilizate în prezent şi pentru a decide care ţări au deficite bugetare mai mici de 3% din PIB şi o datorie publică sub 60% din PIB. Aceste reguli sunt incluse în Pactul de Stabilitate şi Creştere, care a fost introdus în 1997, dar revizuit în 2005, 2011 şi 2013 pentru a ţine cont de realităţile politice şi economice.
"Numărul mare de indicatori din actualul cadru reprezintă o provocare imensă pentru implementarea naţională a cadrului fiscal. Actualul cadru include ţinte, limite superioare şi indicatori de referinţă pentru echilibru structural, creşterea cheltuielilor şi evoluţia datoriei", se arată într-un document pregătit de preşedinţia olandeză a UE pentru reuniunea din 22-23 aprilie a miniştrilor europeni de Finanţe şi consultat de Reuters.
În prezent, guvernele statelor membre trebuie să se străduiască să ajungă la un buget apropiat de echilibru, sau un surplus în termeni structurali. Acest echilibru este denumit în jargonul comunitar MTO, "medium term objective", sau obiectiv bugetar pe termen mediu.
O opţiune este concentrarea pe un singur indicator, denumit "regula cheltuielilor", care a fost introdus în Pactul de stabilitate şi creştere cu ocazia revizuirii din 2011. Conform acestei reguli, în prezent un guvern poate majora cheltuieile anuale cu un procent egal cu ritmul de creştere potenţială pe termen mediu. Dacă vrea să cheltuie mai mult trebuie să indentifice veniturile care îi lipsesc în loc să se împrumute.
"Avantajul unei reguli a cheltuielilor bine concepute este că poate fi controlată mai direct de cei care elaborează politici, ceea ce creşte predictibilitatea. În plus, regula cheltuielilor permite stabilizarea macroeconomică şi este consistă cu echilibrul structural", potrivit documentului preşedinţiei olandeze.