Presiune pe leu

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 septembrie 2008

Presiune pe leu

Analiştii financiari din ţara noastră apreciază că efectul celui mai mare faliment din istoria Statelor Unite ale Americii va consta în creşterea aversiunii faţă de risc şi ar putea deprecia moneda naţională faţă de euro. Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România (CFA - România), apreciază că falimentul băncii Lehman Brothers şi cumpărarea Merrill Lynch indică faptul că criza financiară din Statele Unite nu s-a terminat şi că umează o încetinire a economiei. Semnalele se vor transmite şi în Europa cu o întârziere de 3 - 6 luni, a adăugat Dragoş Cabat.

Domnia sa este de părere că şi în ţara noastră creşterea economiei se va tempera începând din ultimul trimestru al acestui an şi continuând în 2009. Referitor la cursul de schimb, Dragoş Cabat consideră că falimentele bancare vor deprecia dolarul faţă de euro şi vor pune presiune şi asupra cursului monedei naţionale.

Nicolae Alexandru Chideşciuc, senior economist al ING, este de părere că situaţia din Statele Unite este tensionată şi va continua să fie aşa până când preţurile locuinţelor se vor echilibra. Economistul ING apreciază că este posibil să asistăm la noi falimente bancare pe piaţa bancară din Statele Unite.

Situaţia de pe piaţa financiară va deprecia dolarul şi va creşte aversiunea faţă de risc la nivel internaţional, a adăugat Nicolae Alexandru Chideşciuc.Impactul în ţara noastră ar putea consta în pesiuni de depreciere asupra monedei naţionale şi scăderi pe piaţa de capital, a adăugat economistul ING.

Rozalia Pal, economist şef al UniCredit Ţiriac Bank, este de părere că falimentul băncii americane Lehman Brothers va duce la creşterea pesimismului pe pieţele financiare internaţionale şi a aversiunii faţă de risc a investitorilor. Economistul Unicredit apreciază că investitorii s-ar putea retrage de pe pieţele de capital volatile care au un risc mai ridicat, precum cea din ţara noastră. Rozalia Pal consideră că moneda naţională s-ar putea deprecia la rândul său, dar din acest punct de vedere suntem încă avantajaţi de dobânzile ridicate.

Rozalia Pal consideră că avansul economiei este influenţat într-o anumită măsură de pieţele financiare internaţionale dar şi de situaţia politică din ţara noastră, de investiţiile în infrastructură sau de absorbţia fondurilor europene. "Prin urmare nu putem spune că investiţiile străine directe vor scădea în ţara noastră, după falimentul Lehman Brothers", a concluzionat Rozalia Pal explicând că venirea investitorilor în România ţine şi de reformele structurale şi de îmbunătăţirea mediului investiţional cum ar fi creşterea transparenţei şi scăderea birocraţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb