Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii ASF pentru a proteja City Insurance


Bănci-Asigurări / 20 septembrie 2021

Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii ASF pentru a proteja City Insurance

Dan Odobescu, patronul firmei de asigurări City Insurance şi cumnat al fostului lider PSD Adrian Năstase, prin căsătoria cu sora Danei Năstase, a făcut numeroase presiuni asupra conducerii ASF în încercarea de a-şi proteja afacerea cu poliţe RCA, informează Adevărul.

"Am informaţia ca lideri PSD ar fi intervenit în mod direct, în repetate rânduri către conducerea ASF transmiţându-le instrucţiuni de protejare a lui City Insurance şi Euroins. Cristian Roşu (vicepreşedinte ASF - n. red.) mi-a recunoscut mie, de faţă cu un martor, că a primit nenumărate telefoane "de sus" în legătură cu cele 2 companii. Era pur şi simplu îngrozit să dea ochii cu Odobescu care înjura pe faţă conducerea ASF. Am asistat şi eu o dată la asta, chiar în luna iunie când am auzit nişte înjurături foarte urâte în instituţie şi l-am recunoscut pe cel care înjura în gura mare: Dan Odobescu", au declarat pentru "Adevărul" surse apropiate discuţiilor.

Cont fals cu 50 de milioane de euro

City Insurance "plimbă cu zăhărelul" Autoritatea de Supraveghere Financiară de peste 2 ani de zile, prezentând un extras de cont din care rezultă faptul că societatea de asigurări are în contul unei bănci din Elveţia suma de 50 milioane de euro, transmite Adevărul.

Dacă această sumă de bani stă blocată în acel cont de peste 2 ani de zile, de ce acea sumă de bani rămâne fix 50 milioane de euro, în condiţiile în care orice sumă de bani aflată o perioadă mai îndelungată într-un cont suferă mici ajustări cauzate de dobânzi, taxe bancare, comisioane, etc. Doar acea sumă aflată de peste 2 ani în acel cont rămâne fix la aceeaşi valoare, potrivit Adevărul.

"Despre extrasul de cont fals sunt documente prin care conducerea ASF a fost avertizată în 2019 că există informaţii şi suspiciuni foarte ridicate că acel document este fals. Firma City Insurance a fost scoasă ilegal de sub redresare financiară în 2018 la solicitarea expresă a conducerii ASF. Deloitte făcea atunci un Audit lui City. ASF a intervenit şi a transmis o adresă prin care a recunoscut valabilitatea extrasului de cont al lui City, astfel încât, Deloitte să verifice doar alte aspecte. Acea adresă ar fi fost semnată de un director din ASF, la solicitarea expresă a unei persoane din conducerea instituţiei. De aceea nicio firmă de audit nu a găsit nimic în neregulă cu acele extrase de cont. Pentru că au primit instrucţiuni din partea ASF să nu verifice acele extrase de cont", a explicat sursa citată.

Cum a încercat City Insurance să păcălească ASF că are banii

Problemele City Insurance datează de mai bine de cinci ani, asigurătorul trecând deja în 2016 prin procedura de redresare financiară pe bază de plan ca urmare a faptului că se afla în dificultate financiară, informează Adevărul.

Şi atunci (ca şi acum în 2021) conducerea City Insurance a prezentat ASF o serie de extrase de cont emise de către o societate bancară (al cărei nume nu este publicat în decizia ASF, ca urmare a încheierii unui acord de confidenţialitate) din care rezultă faptul că asigurătorul dispune de disponibilităţi financiare necesare susţinerii activităţii şi îndeplinirii cerinţelor legale. "De la deschiderea contului şi până în prezent, conducerea companiei, inclusiv pe perioada îndeplinirii calităţii de membru al organului de conducere al asigurătorului de către domnul Renato Szilagyi (preşedintele directoratului City Insurance - n. red.), a confirmat că aceste sume deţinute în cont sunt pe deplin disponibile companiei pentru a fi utilizate în cursul normal al activităţii.

Sumele au fost reflectate în evidenţa contabilă a societăţii, cu implicarea domnului Renato Szilagyi", se arată în motivarea deciziei ASF. Concret, în urma controlului periodic derulat în 2020 asupra asigurătorului, ce a vizat perioada 2017-2019, ASF a stabilit un cuantum suplimentar al cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) în valoare de 16,5 milioane euro. În martie 2021, în urma unui alt control care viza perioada 1.01.2020-30.06.2020, ASF a constatat că au fost efectuate ajustări asupra valorii fondurilor proprii eligibile în valoare de 244 milioane lei, fapt ce a condus la scăderea gradului de acoperire a SCR cu fonduri proprii eligibile la 0,88, notează sursa citată.

"Ulterior, în temeiul prevederilor art. 37 alin. (1) şi alin. (6) lit. c) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, cu modificările şi completările ulterioare, s-au constatat elemente noi care au influenţat substanţial indicatorii de solvabilitate avuţi în vedere de către autoritate.

Astfel, în urma demersurilor efectuate de către A.S.F. a rezultat că în evidenţele societăţii bancare nu a fost identificat contul cu numărul indicat de societate prin reprezentanţii săi legali, cont care apare pe extrasele de cont pe care societatea le-a pus la dispoziţia A.S.F., iar între această societate bancară şi Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance - S.A. nu există relaţii contractuale", se arată în motivarea deciziei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, vineri seara, să ridice autorizaţia de funcţionare a City Insurance şi să formuleze cerere de faliment pentru companie.

Pentru protejarea asiguraţilor, Consiliul A.S.F. a decis:

- retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.

- constatarea stării de insolvenţă a Societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.

- promovarea de către A.S.F. a cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat în 8 septembrie că a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), care este administrator temporar al City Insurance, că până la acel moment nu fusese efectuată nicio plată în conturile societăţii, plată aferentă contravalorii acţiunilor subscrise de către acţionarul minoritar i3CP Holding BV. Asiguratorul City Insurance ar fi trebuit să aibă în cont, până la 4 septembrie 2021, cel puţin 150 de milioane de euro, condiţie necesară pentru a evita falimentul, notează Adevărul.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu, a declarat: "Din prima zi a mandatului meu de Preşedinte al Autorităţii, mi-am propus aplicarea fermă a legii şi stoparea neregulilor din piaţa asigurărilor şi vă asigur că efortul meu va continua. Toate deciziile au la bază ample investigaţii de specialitate, dovezi concrete şi sprijinul instituţiilor de aplicare a legii din România, precum şi din alte state".

UNSAR: ''City Insurance nu e membră a asociaţiei asigurătorilor''

UNSAR a luat notă de decizia Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară privind o societate de asigurări care nu este Membră a asociaţiei.

Impactul situaţiei este cu siguranţă important, însă piaţa asigurărilor RCA din România va continua să funcţioneze şi va depăşi această situaţie, iar deţinătorii de poliţe RCA emise de către acea societate şi păgubiţii sunt protejaţi de lege prin mecanismele de protecţie construite în acest sens, transmite Adevărul.

''Totodată, susţinem în continuare iniţiativele legislative care vin în beneficiul consumatorilor şi care asigură un cadru de funcţionare optim şi sustenabil pe termen mediu şi lung. Salutăm pe această cale lansarea în dezbatere publică a proiectului de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor prin care se modifică termenul în care Fondul este îndreptăţit să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări. Această dispoziţie nou introdusă este o măsură de protecţie suplimentară a acestei categorii protejate de lege de consecinţele insolvenţei unui asigurător'', notează Adevărul.

''Ne exprimăm încrederea că partenerii instituţionali vor lua deciziile potrivite şi punem la dispoziţie întregul nostru know-how pentru a ne asigura că impactul asupra consumatorilor şi păgubiţilor va fi cât mai redus. Subliniem că vorbim despre o industrie care este mult mai diversă decât doar zona de RCA, şi ne referim aici în mod special la asigurările de viaţă, sănătate, accidente, de bunuri şi proprietăţi, locuinte şi nu numai.

Punctăm că, în astfel de perioade care impactează piaţa, şi mai ales după un an dificil, de pandemie, industria de asigurări continuă să ofere serviciile de care românii au nevoie, aşa cum o arată cercetările sociologice prezentate în comunicatele noastre de presă anterioare, şi să răspundă nevoilor în schimbare ale acestora'', notează Adevărul.

City Insurance, sponsor oficial al FCSB

City Insurance S.A. a fost înfiinţată în 1998 de către un grup de investitori. Încă de la înfiinţare, a avut sediul central în Bucureşti şi în prezent operează 42 de birouri şi filiale în România, fiind angajator direct pentru 400 de persoane.

"Între 2015 şi 2017, Dan Odobescu, acţionarul principal al City Insurance şi om de afaceri autodidact foarte experimentat, a început să clădească fundaţiile pentru asamblarea unei echipe internaţionalizate de profesionişti, cu ţelul de a-şi finaliza propriul ciclu managerial şi de a preda ştafeta unei noi generaţii de directori executivi.

Din 2017, noua echipă de conducere internaţională a City Insurance asigură managementul companiei, îmbogăţită cu moştenirea şi mentoratul lui Dan Odobescu, ce deţine acum doar o funcţie consultativă, fără rol de execuţie. Această epocă de performanţă economică superioară a poziţionat compania în vârf şi înaintea competiţiei puternice generată de conglomeratele multinaţionale de asigurări.

City Insurance sprijină echipe sportive profesioniste din România şi de afară. Compania este principalul sponsor al echipei bucureştene FCSB - cea mai populară echipă românească de fotbal. Alt parteneriat notabil este cel cu Syros Volleyball Club - una dintre cele mai cunoscute echipe de volei din Grecia. City Insurance îi ajută pe sportivi să atingă cele mai bune performanţe", potrivit informaţiilor publicate pe site-ul firmei de asigurări.

FCSB poate pierde 6 milioane de euro dacă City Insurance intră în faliment

Companiei i-a fost retrasă autorizaţia de funcţionare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, a intrat în insolvenţă şi riscă falimentul. În caz de faliment, City Insurance nu îşi va mai putea respecta contractul încheiat cu FCSB, care era valabil încă patru ani. Conform angajamentului, compania de asigurări plătea către FCSB 1.5 milioane de euro anual, ceea ce înseamnă că, odată apărute problemele firmei, din cauza cărora poate intra în faliment, clubul patronat de Gigi Becali pierde şase milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Toți membrii din Consiliul ASF sunt niște marionete proaste care vor ajunge după gratii foarte curând.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb