Cotaţia futures a aurului a urcat uşor ieri, pe pieţele externe, dar s-a menţinut aproape de nivelul minim al ultimelor patru luni, consemnat marţi.
Avansul de ieri a urmat anunţului privind avansul sub aşteptări al numărului locurilor de muncă din companiile americane. Potrivit institutului de cercetare ADP, companiile din SUA au creat 179.000 de locuri de muncă luna trecută, cifra fiind cea mai redusă din ultimele patru luni, respectiv cu mult sub cea înregistrată în aprilie: 215.000. Dată fiind evoluţia de pe piaţa muncii, investitorii şi-au sporit plasamentele considerate sigure.
Preţul aurului cu livrare în august a urcat cu 0,1% ieri, la ora 10.24, la Comex New York, ajungând la 1.245,70 dolari uncia. În ziua precedentă, preţul a coborât până la 1.240,20 dolari/uncie, cel mai redus nivel atins după 31 ianuarie.
Până în 2 iunie, preţul metalului a scăzut vreme de şase săptămâni la rând, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de declin din august, care a venit în contextul creşterii pieţelor acţiunilor americane până la un nivel record.
De la începutul anului curent, cotaţia metalului galben a urcat cu aproape 3,5%, pe fondul temerilor legate de stagnarea economiei SUA - cea mai mare din lume. Creşterea a urmat unui declin de 28% în 2013, generat de temerile privind reducerea măsurilor de stimulare de către banca centrală americană, Federal Reserve (Fed).
Preţul aurului a crescut cu 70% în intervalul decembrie 2008 - iunie 2011, perioadă în care Fed a cumpărat datorii şi a menţinut costul împrumuturilor aproape de zero. Banca centrală a SUA şi-a redus achiziţiile lunare de obligaţiuni la 45 de miliarde dolari în aprilie anul acesta, după patru tăieri consecutive de câte 10 miliarde de dolari.