Preţul aurului, sub presiune

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 februarie

Preţul aurului, sub presiune

English Version

Preţul futures al aurului a scăzut sub 2.000 de dolari uncia săptămâna aceasta, pe pieţele externe, consemnând cel mai redus nivel din ultimele două luni, ca urmare a creşterii dolarului american. Aprecierea monedei americane a urmat publicării, marţi, a datelor privind dinamica inflaţiei din SUA. Conform Departamentului Muncii, preţurile de consum din SUA au înregistrat o creştere peste aşteptări în ianuarie, pe fondul majorării costurilor cu chiriile şi serviciile medicale.

Datele oficiale arată că indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,3% în ianuarie, faţă de decembrie, când avansul a fost de 0,2%. În ritm anual, inflaţia din SUA a crescut cu 3,1% în ianuarie, după un avans de 3,4% în decembrie. Chiar dacă cifra aferentă lunii ianuarie este inferioară celei din ultima luna a anului trecut, ea depăşeşte aşteptările analiştilor: 2,9%. Pentru evoluţia lunară, analiştii preconizau o creştere a preţurilor de consum cu 0,2%.

Inflaţia de bază (core), care exclude preţurile volatile precum cele ale alimentelor şi energiei, a crescut cu 0,4% în ianuarie, după un avans de 0,3% în luna decembrie. În ritm anual, inflaţia de bază a rămas stabilă în ianuarie, la 3,9%.

Chiar dacă datele anunţate de Departamentul Muncii i-au dezamăgit pe analiştii, care mizau pe o coborâre a inflaţiei sub pragul de 3% pentru prima dată după luna martie 2021, aceştia nu şi-au schimbat estimările legate de politica monetară viitoare, anticipând că banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) va începe să reducă dobânzile în luna mai. Oficialii Fed au atras atenţia, însă, că nu se grăbesc să reducă dobânzile şi înainte să ia o decizie în acest sens vor să vadă dovezi concludente că inflaţia este pe o traiectorie de scădere sustenabilă. Începând din lua martie 2022, Fed a majorat dobânda de politică monetară cu 525 de puncte de bază, până la intervalul actual cuprins între 5,25% şi 5,50%.

Cotaţia aurului s-a menţinut peste pragul de 2.000 de dolari uncia de la jumătatea lunii decembrie, susţinută de cererea pentru plasamente "refugiu", alimentată de tensiunile geopolitice şi de aşteptările legate de faptul că Fed va începe să relaxeze politica monetară în acest an, potrivit think.ing.com. Analiştii ING consideră că perspectivele pentru cotaţia aurului vor depinde în mare măsură de politica Fed şi, dacă ritmul relaxării va fi redus în acest an, va pune în pericol prognoza lansată de banca olandeză pentru sfârşitul lui 2024, de 2.150 dolari uncia.

Ieri, pe piaţa americană, la ora locală 07.07, uncia de aur cu livrare în aprilie era cotată la 2.004,70 dolari, în scădere cu 0,1% faţă de ziua anterioară. Cotaţia aurului a urcat cu 13% anul trecut.

Cererea mondială de aur, la nivel record în 2023

Cererea mondială de aur a atins un nivel record în 2023 şi ar urma să crească în continuare anul acesta, în condiţiile în care Fed este aşteptată să reducă dobânzile, potrivit Consiliul Mondial al Aurului (WGC).

Cifrele publicate de WGC la finele lunii ianuarie arată că, anul trecut, consumul global de aur a urcat cu aproximativ 3%, la 4.899 de tone, în baza cererii solide din afara pieţelor reglementate, precum şi a achiziţiilor masive ale băncilor centrale. Acesta este cel mai ridicat nivel de când WGC publică datele în domeniu, în 2010.

Achiziţiile anuale nete ale băncilor centrale au ajuns la 1.037 tone anul trecut, cu doar 45 tone sub nivelul record înregistrat în 2022.

Pe piaţa extrabursieră (OTC), creşterea cererii anuale a atins 753% în 2023, cel mai ridicat nivel din 2011, arată datele WGC. "Estimăm că investitorii vor continua să acumuleze aur într-un ritm accelerat anul acesta", a declarat Joseph Cavatoni, analist la WGC.

Potrivit sursei citate, achiziţiile de aur pentru bijuterii ar putea scădea în 2024, din cauza încetinirii economiei şi a preţurilor ridicate, după ce anul trecut consumul pe acest segment s-a situat la 2.093 de tone. India, al doilea mare consumator global, ar putea fi excepţia, cererea din statul asiatic urmând să se redreseze la 800 - 900 de tone în următorii doi ani, după ce a scăzut la 748 de tone în 2023. Redresarea este susţinută de majorarea veniturilor, în contextul avansului economiei, conform estimărilor lui P.R. Somasundaram, directorul regional al WGC India.

În China, cererea de aur pentru bijuterii va rămâne probabil stabilă, pe fondul deprecierii monedei naţionale şi al creşterii incertitudinilor economice.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. aurul in dolari are cel mai redus nivel in pret real di bula din 2012… exact cu minimul in pret real active financiare!

    acum cartoful e x4 in pret aur fata de trecutul recent! 

    de la 0.8 cartofi lei / kg la medie de 3,5-4-5 lei chiar! 

    dupa el vine si morcovul tare din spate! 

    altele ce au mai crescut in pret aur fata de trecut: apa calda mc si apa rece mc … la robinet! 

    s c c r e t

    1. Investitia in apa calda mi se pare cea mai sigura.

      Si sapun, evident. 

      depinde… vin perioade in care economia locala tre sa reduca cheltuieli ca sa plateasca bula de credit din trecut se e nevoita sa inchida robinetii si curentul atat in case cat si pe strazi!

      Fenomen observat in mai multe state! (asta nu le scuteste de coruptie si jaf a politicului fata de acele companii - le mulg / capuseaza si in depresii). 

      s c c r e t 

      hei buna!

      aurul mai are (nitel) de coborat.  

      Ban.Cher.Vali 

      Săpunul de perciunati?

      vezi usa imo in gold! long slump! must boom! ...

      si real wages in gold...usa long slump...must boom! 

      same slump in 30's... same boom in 40-50....69...same crash to 82...same recovery to 95 same boom to 2000-2002... same crash to 2012...same slump ...same actual recovery.... hmmmm?! must...boom?! in procent 60-80-90%-100% must boom ...to come! 

      Dar cum asa? 

      Atunci cand USA va livra "ceva" "capacitati/etc" ce altii vor avea nevoie disperata si urgenta - la foc automat livrarile si productia - se vor scoate natiile (unele din ele) din actualele depresii! 

      Dar depinde cu ce costuri... sa nu fie cu costuri de distrugeri militare ca in 40 sau forme de razboi civil si revolutii ca in anii 90.... ambele in punctul de recovery wages in gold grams... 

      s c c r e t 

    o sa va explic ceva aici si vreau sa ma urmariti cu mare atentie (mai ales profesionistii din domeniu, nu neaparat oamenii comuni care mai schimba si ei niste dolari... dar si ei sunt vizati).

    inferentele privesc: dolarul, aurul si tlt (US treasury bond ETF).  

    TLT e pe punctul de a face un minim (in 2-5 sapt) in zona 89.56-90 $ 

    TLT la minime = USD la maxime 

    USD la maxime = aur la minime (conditie aplicabila in absenta unui risc geopolitic imediat - care ar impinge concomitent sus si aurul si usd)  

    Deci ce inseamna ce am zis? 

    cand tlt atinge aria cea mai joasa a corectiei care a inceput in Dec 2023 (zona 89.56 - 90$), usd va atinge aria cea ma inalta a aprecierii sale (dxy 105.75-106.5 aka usd/ron 4.65-4.71). 

    Aurul va atinge la acel moment punctul sau de minim (1920 - 1960 )  

    Mai apoi urmeaza o spirala a mortii pentru usd. Si asta inseamna aur in sus, tlt in sus, usd/ron la valori din ce in ce mai joase nominal (leu in apreciere).  

    Tineti minte intervalul de timp: 2-5 sapt.  

    Mesajul meu e : urmeaza pe burse un varf iminent (ex: sp500 la 5100-5140) si apoi o coborare multisaptamanala. Urmeaza pe usd un varf relativ iminent fata de ron (1-2 sapt) si apoi o coborare severa a usd (tinta mea ar fi la dxy 98-96).  

    Ban.Cher.Vali 

    1. adevarat graiesti: aur (relativ) maxim dxy si slab aur.., rocada asta o anuntam si eu pe aici…

      fa si tlt in aur! = tlt azi mai volatil si aur mai stabil => permit parcari periodice de capital din riscuri in stabil 

      Ciclul asta (de panica sau etc in fata anul asta sau la inceputul celui viitor) putem vedea catalulta scurta ori in aur si /sau argint si dupa crash… aurul oricum e deja tinut in slump artificial pentru ca in slump sunt si ceva active financiare in aur (inca)… 

      Nici dobanzile ipotecare din bula 2007 nu au revenit in pret grame aur; in cv nominal s-au revenit si in unele regiuni chiar au depasit; dar in rate ipotecare in grame aur 2002-2006-2007 inca mai e de mancat! 

      Am vazut pe RO ca venitul mediu in aur atinge iar varful din trecut; casele in aur nu au atins farful trecut dar cartoful (leguma) in aur a avut cv progres nai bun. 

      Dolarul se va intarii in aur - dar va fi mascat de devalorizare numerara (crashul dolarului pe dxy) si lumea se va speria de cresteri nominale (in fata) galopante la “raft” (in usa) in timp ce in financiarul lor se va pregatii noua moneda (cbdc dolad) sa iasa in circulatie pe alt platou ori parabola a veniturilor / activelor in pret aur. 

      btc in aur boom bust deja… sa vedem in fata daca reuseste sa depaseasca maximu iar in pret aur! 

      turcia stock bula in pret aur; argentina, venezuela bula stock in pret aur… vor face exituri si vor da semnal de cerere moneda ca rezerva la ei! 

      ps: ca sa vad inca dolarul in crash tre sa vad nasdaq in crash in pret aur! - inca se tine! 

      tre sa vad BRK-A actual balon in pret aur per actiune in Crash! 

      s c c r e t 

      Am zis sa intru in datele personale si sa le fac publice aici (eu le am publice pe anumite situri):

      Bonduri Ro 10 minus 2 spre cadere in nevati; nu sunt inca cazute, cu traiectorie schimbata din 2017 peste plus 3 de la peste minus 3 in 2007... noua ne plac "extremele" se pare:))... acum la 0,52... si coboara. 

      Cyprus Stock Exchange General Index In Euro Gold Grams - the boom and the actua crash (2020 minim) and recovery 

      Greece Stock Market (ASE) In Dollar Gold Grams Jun 1988 Jan 2023 the boom and the bust and the actual recovery 

      China Shanghai Composite Stock Market Index Price in GRAM of GOLD USD 1991 2023 - the boom and the bust ant the actual crash ...not yet recovery! 

      Residential Property Prices Index Italy in GOLD Gram USD Jan 1927 2023 - the boom ant the present bust (the crash of 1920 to 1934-1935 minim, recovery to 1945-1947; the boom to 1969 -nixon- the crash to 1982 the recovery and the boom to 2002-crash lag efect to nominal to 2005-20007-nominal boom - th present crash for italy-lag efect nominal recovery; not real recovery yet) - consumer spending italy e pe burta! sufera aceasta tara! 

      Japan Stock Market Index JP225 Price in GOLD USD 1970 2023 - the boom and the bust...of 70-80 and the 90-2000 present crash - in slump - and recovery. (same with real house price japan in gold!) 

      Real GDP JAPAN in GOLD long CRASH!! - consumer spending in japan e pe burta de cv ani buni si asta va exaspera banca centrala sa ia solutii! - culmea e ca, consumer credit in japan e in revenire dar inca e lag covarsitor la consum in sus; sigur se platesc credite speculative vechi si sau se fac refinantari ori intra altii sa ii cumpere in piata pentru ca, creditul format nu se vede inca in economie...e ca si cum samanta da sa incolteasca dar nu se vede tulpina! 

      Turkey Stock Market BIST NATIONAL 100 Price in GRAM of GOLD USD - the boom!! 

      Ireland Stock Market (ISEQ) In USD Grams Of GOLD 1989 2023 - the crash of 80 the boom of 2001 the crash actual slump and recovery 

      Property Prices Index for Ireland in USD GOLD GRAM Jan Jun 1970 2022 - the slump of 80 the boom of 2000 the crash - teh presetn slump and recovery 

      Annual Gross National Income for Ireland in GOLD Gram USD Jan 1970 - 2021 - the crash the boom the crash the actual slump and the recovery 

      Germany stoc Market Index DE40 In USD Grams Of GOLD 1988 2023 - the crash the boom of 2001 the crash the slump the recovery and the second actual slump 

      Real Gross Domestic Product for Germany Euro in Euro Grams of Gold - in crash fr om 1998... present slump 

      India SENSEX Stock Market Index USD Grams Of GOLD Jun 1979 Jan 2023 - in boom boom boom.... hmmmm.... and the bust in gold price index?! after BRICS!!! :) 

      MOEX Russia Index In USD Grams Of GOLD Jan 1998 2023 - the boom of 2000 the crash the recovery the present boom to invazion ant the actual crash (but index rusia / nominale rusian wage = moca) 

      APPL Stock Market Index Price in GOLD Grams USD Jan 1981 Jan 2023 - the long long boom, present boom and the crash?! to come? yep! 

      Argentina Stock Market MERVAL USD Grams Of GOLD Jun 1992 Jun 2023 - bom bom bom... to the mon .... in argentina gdp real in crash consumer spending flat cu soc cadere din 2018 pana in 2021 (inainte de covid) 

      Berkshire Hathaway BRK-A Stock Price in GOLD Gram USD Jun 1980 Jan 2023 boom of 2000 crash to 2012, recovery ant the present boom to the same height of 2000... i bet will past the old height!!! the next crash aftere the rents bubble in the market will equal the prices asked for "huts" -not too far. 

      BTCUSD Bitcoin US Dollar Grams Of GOLD Jan 2012 Jan 2023 - the boom the bust the boom the bust ...presetn recovet.... hmm the next bomo rthe long bust slump? bet will come a next boom to the next crash long slump in btc... my opinion, I could be wrong, but anyway I stay in many assets divided as a protection not to lose my gold 

      Real Residential Property Prices Index for Canada In Gold Grams USD Jan Jun 1970 2022 - e in long crash...abrupt din ani 70 cev revenire minora in 2000 crash si in prezent... canada are cv probleme cu real gdpul si cu rents bubble... ii da de boala pe cetatenii locali; acelasi fenomen observat si in america doar ca astia beneficiaza de import gdp prin migratie si capital speculativ...in timp ce piata reala la ei inca sufera cu explozie oameni ai strazii, cersetori, criminalitate...etc.... inuman ce se intampla acolo...nevoie rapida de reform ca sa poata reveni veniturile reale americane (si odata cu ale lor si ale altor state) in putere de cumparare aur! 

      Germay real GPD - the present next slump crash... 

      Annual Real GDP at Constant National Prices for India in GOLD Gram USD Jan 1970 - 2019 - some recovery in gold fr om the crash of 2012.... 

      Gross Domestic Product for Lebanon in USD GOLD GRAMS - the hard present crash in gold! -best to buy for long term...or best to start credit creation in the market for long term!... best time to credit = after the crash; lebanon = crashed... is in crash! 

      Annual Constant GDP per capita for Portugal GOLD Gram USD Jan 1970 - 2021 - in slump will long boom?! posible! 

      Real Residential Property Prices Index for Republic of Korea Jan and Jun In Gold Grams USD 1975 2023 - the hard boom of 78; the rapid panic crash of 82, recovery adn the second small bom of 1991 platou slum and the long crash to 2012... present slump and recovery.. 

      Annual Gross Domestic Product for Russian Federation 1988 2021 in GOLD Gram USD Jan 1988 - 2021 - the crash of 99...the boom of 2007 and the long crash... present in crash mode!!! 

      House Price Index in the United Kingdom in GOLD Gram GBP Jan 1845 2023 ( toate graficele dictate sunt construite personal de mine cu date culese din piata) the boom of 1865 the crash the next boom of 1929 the crash... the next boom of 1951 and the crash... the boom of 1969 and the crash...to 1982 (crashul din uk in 1982 a cazut sub minimul din trend din 1845; anul 1981 a fost anul cu cea mai mare adancitura de crash pentru uk - le poti verifica si somajul plus tineri someri la ei in piata de pe vremea aia, corespunde cu crashul), and the boom to 2005 and the present long crash - a se tine cont ca in uk este anticipat sa explodeze somajul in fata si tinerii fara munca si locuinte/chirii.... una dintre cele mai mari portunitati in piata! 

      Bank of England Balance Sheet - Total Assets in the United Kingdom 1701 pana in Prezent = cele mai lungi boomuri si crashuri corespund invers corelat in preturi aur bunuri! - cand balana bancii centrale creste piata reala nu se descurca (are nevoie de suport artificial caci altfel pocneste mai grav); cand balanta cade pe long piata reala se descurca! Minime in anii 1900-1929 +- 5% din nominal gdp... maxime pana in 1950 ca medie pe la 15% plus minus si mai sus in razboi la 18% (criza si razboiul) iar spre minime pana in anii 98-2000-2001 sub 4% la 3% cu socul de panica exact in atentatul 9 11 si a schimbat trendul; acum e pe maxime mai ceva ca in anii 1735-1750 (20% din nominal gdp)... mai cv ca in ani 1940 (anii depresiei)... din 2007 sta la peste 20-23-25% din nominal gdp... atat de groasa e treaba la englezi...sunt pe perfuzii! Este interesanta povestea de la ei prezenta cum ca nu se ajung cu caldura si cu gazele ca si plata.... seamana izbitor cu romania anii 82 plus minus! Atat de groasa e la ei treaba! La fel imi aduce aminte si de raportul nominal al salariilor si preturilorilor de atunci in Romania spre finalul comunislumului si a sufernitei! 

      Se vor intampla multe "caderi" de "regim" si sisteme prezente trecute/depasite de politici economice! 

      O sa fie foarta interesanta perioada din fata, prin care o sa trecem! 

      Nu uitati cu cat se va urla mai tare de durere cu atat vor fi mai multe si mai ieftine oportunitatile in piata!!! 

      tine doar de fiecare sa isi faca raportul de calcul in ce vrea sa sta investit sau iesit! 

      Am peste 30 de indexuri doar pe Romania in pret aur (date istorice) construite si la zi cu ele. 

      Recomand sa acordati atentie la posibilele reseturi economice ce se vor declansa pe regiuni; posiblil sa cada ca popicele vechile ideologi. 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb