Preţul cuprului, la nivel record pe pieţele din întreaga lume

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 aprilie 2005

Preţul cuprului a crescut ieri, pentru a doua zi consecutiv, pînă la un nivel record pe pieţele internaţionale, pe fondul temerilor legate de faptul că cererea mare din China - cel mai mare consumator mondial de acest metal, ar putea să depăşească oferta.

Cuprul cu livrare în iunie a înregistrat un preţ de 33.620 yuani (4.062 dolari) pe tonă la Shanghai Futures Exchange, cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani (de la momentul lansării contractelor futures avînd ca suport activ cuprul). La finele zilei de tranzacţionare, metalul avea o cotaţie de 33.290 yuani /tonă, în creştere cu 420 yuani (1,3%) faţă de ziua precedentă. Totodată, la Piaţa Spot a Metalelor Neferoase din Changjiang, cuprul cu livrare imediată a înregistrat recordul de 36.650 yuani/tonă. Acesta este cel mai ridicat nivel de după 1994, an în care a început tranzacţionarea cuprului la piaţa amintită.

În SUA, preţul cuprului cu livrare în mai, tranzacţionat la Comex, a urcat cu 0,6 cenţi (0,4%), la 1.531 dolari/livră - cel mai ridicat nivel de după 1989. La London Metal Exchange, cotaţia cuprului cu livrare peste trei luni a crescut cu 13 dolari (0,4%), la 3.329 dolari /tonă. Aceasta este cotaţia maximă atinsă din 1986 pînă în prezent.

Cererea mare de cupru de pe piaţa Chinei, venită din partea companiilor producătoare de aparatură electronică şi cabluri, a fost amplificată de achiziţiile statului, care încearcă să-şi refacă rezervele diminuate anul trecut. În aceste condiţii, cel mai mare producător de cupru din China, "Jiangxi Copper", a investit 120 milioane de dolari într-o mină din Pakistan, de unde îşi asigură cantităţile necesare. "Jiangxi Copper" şi-a majorat cu 41% profitul în primul trimestru din acest an, la 465,6 milioane yuani, în codiţiile în care vînzările companiei au urcat cu 66%. "Jiangxi Copper" va extrage 20.000 de tone de cupru din mina pakistaneză, în acest an. Deocamdată, compania chineză nu cumpără vreo participaţie la mina din Pakistan, însă ar putea să ia în calcul intrarea în acţionariatul acesteia în anul în curs.

Stocurile de cupru de la şapte depozite înregistate în Shanghai au crescut cu 5.830 tone, la 22.157 tone săptămîna trecută, potrivit datelor Shanghai Futures Exchange.

Analiştii sînt de părere că cererea de cupru va fi mare cel puţin trei ani de acum înainte. În aceste condiţii, preţurile se vor menţine la un nivel ridicat pe pieţele externe. În opinia specialiştilor, cotaţiile cuprului din Shanghai ar putea înregistra o medie de 30.000 yuani (3.623 dolari) pe tonă în 2005, faţă de 27.500 yuani în 2004.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb