Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut la cel mai redus nivel de la mijlocul lui 2021

A.F.
Internaţional / 28 mai 2023

Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut la cel mai redus nivel de la mijlocul lui 2021

Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut la cel mai redus nivel de la mijlocul lui 2021, ceea ce ajută la inversarea unei tendinţe de explozie a inflaţiei şi constituie o veste bună pentru consumatori, transmite Bloomberg.

La hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures la gaze au scăzut timp de opt săptămâni la rând şi sunt sub 25 de euro pentru un un Megawatt-oră, cel mai redus nivel de după luna mai 2021.

Reducerea cu două treimi a cotaţiilor futures la gaze în acest an a slăbit nu doar presiunile la adresa bugetelor gospodăriilor dar a subminat şi una pârghiile de care dispune preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi anume capacitatea de a reduce livrările de gaze către Europa.

În condiţiile în care unii traderi susţin că, pe termen scurt, preţurile ar putea ajunge chiar şi în teritoriul negativ în vara acestui an, imaginea este complet diferită de cea din luna mai a anului trecut. Atunci cotaţiile futures erau de patru ori mai mari decât cele din prezent iar ţările europene au fost forţate să revină la producţia de electricitate pe bază de cărbune, pentru a putea asigura furnizarea de electricitate după ce Rusia a redus semnificativ livrările de gaze.

Creşterea importurilor de gaze naturale lichefiate pentru înlocuirea livrărilor ruseşti a ajutat la reducerea cotaţiilor, precum şi vremea relativ blândă din timpul iernii, care a făcut ca regiunea să nu recurgă prea mult la rezervele de gaze din depozite. În prezent gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este de aproape 67%, peste media multianuală de aproximativ 50% pentru acest moment al anului. În cazul Germaniei, gradul de umplere a depozitelor de gaze este de 73%, arată datele furnizate de Gas Infrastructure Europe.

Un alt factor este încetinirea activităţii economice, care a jucat un rol important prin diminuarea consumului de energie. Revenirea economiei chineze a pierdut din elan, sectorul manufacturier european este în criză iar Germania a intrat în recesiune în primul trimestru.

În plus, Europa a făcut progrese cu construirea de noi capacităţi regenerabile. Noile parcuri fotovoltaice şi eoliene precum şi condiţiile meteo favorabile au ajutat la reducerea necesarului de gaze naturale pentru producţia de electricitate în acest an.

Scăderea preţului gazelor naturale "este o veste excelentă pentru Europa şi demonstrează că majorarea importurilor de gaze lichefiate, precum şi reducerea cererii, a ajutat la reechilibrarea rapidă a pieţei europene după ce Rusia a închis robinetul", spune Georg Zachmann, analist la think tank-ul Bruegel.

Pentru gospodării, beneficiile preţurilor mai mici la gaze sunt clare. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit, probabil, la 6,3% în luna mai, cel mai redus nivel de la invadarea Ucrainei. Economiştii de la Nomura se aşteaptă să vadă cum "preţurile angro mai mici la energie ajung la nivelul consumatorilor din zona euro".

Pe de altă parte însă, preţurile reduse la gaze, înregistrate în prezent în Europa, nu declanşează o majorare a cererii industriale, care s-a redus semnificativ pe fondul exploziei costurilor cu energie. Dacă şi când vom asista la o revenire a cererii industriale de gaze rămâne un mare semn de întrebare pentru traderi, iar unii spun că această pierdere ar putea fi una permanentă.

"Distrugerea cererii este o expresie frumoasă pentru colapsul industriei. Din cauza preţurilor mari la energie în Europa, multe industrii, în special cele cu consum intensiv de gaze, fie au intrat în colaps fie s-au mutat în afara Europei", susţine Brenda Shaffer, analist la Global Energy Center din Washington. "Acele industrii nu vor reveni, chiar dacă preţurile la energie au scăzut", a adăugat Brenda Shaffer.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Și cât de scump fata de nivelul înainte de

    "sancțiuni energetice deștepte"  

    1. Cetateanul deconteaza daca politicienii se balbaie. Daca Erdogan pierde alegerile in aceasta noapte pretul gazului o sa cada in cap....!

    stai fara grija nu scade nimic; abea ne incalzim!

    s c cret 

    Nu e mister, e recesiune in UE si probabil stagnare in SUA! Cred ca in 2024 vom spera la revenire.

    eu as zice sa se inceapa realizarea stocurilor pentru iarna 2023-2024

    buy low, sell/use when high 

    p.s. inflatia mare nu s-a terminat, a luat doar o scurta pauza, terminarea pulsului inflationist e programata abia la jumatatea lui 2024 

    1. odata cu ciclul dobanzilor reale ipotecare-ce sunt paralele cu ciclul imobiliar si paralele cu inflatia si deflatia; cuclul dobanzilor reale ipotecare arata intrare la apa dupa 2025- si in crash mode dupa 2027-2028 exact cu o mare panica bancara din vremea aia; multi se vor arunca in credit cu dobanda cras si pret activ inca sus in loc sa astepte dobanzile reale ipotecare sa traga pretul real jos.

      O sa fie mare mare mare macel in pietele reale! 

      O sa fie o nebunie de scumpiri… 

      deja avem cartof de la 0.8-1,5 la 4-4,5-5,5kg in unele piete; morcov de la 0,5-1 leu kg a sarit calul; ceapa la fel… e nasoala treaba. 

      Taximeteistii conduc azi pe mai putine kg de cartofi si cepe! deci sunt in pierdere reala - aceata pierdere o sa o vada abea anul viitor cand vor trage linie - daca gov nu varsa nominal jn piata. 

      Plus ca gov - deficitul ciclic arata - nu mai varsa real mult; doar mimeaza si simuleaza din pix cresteri de venituri in timp ce piata reala / a capitalistilor se chinuie sa paseze costul. 

      Ceva este setat/programat sa cedeze dupa 2026-2028!!! Si cred sigur ca piata de credit-nu obligatoriu ci criza financiara ci o racorire pauza prin 2029-2030. 

      pe termen scurt usa are 10 minus 3 luni inversat grav grav … gen 81… atat de grav…

      s c cret 

      multumesc pentru opinie.

      am vazut si eu divergentele pe SUA - ma uit cu ochii mari la ele  

      in opinia mea si evaluand ce zici tu imi dau seama ca ai dreptate.  

      si eu vad un varf in 2025-2026 doar ca l-as vedea ca varf intermediar - cel putin pe active US (europa va fi de mult varza calita si fasole batuta).  

      varfurile alea mari, crestele de Himalaya o sa fie intre 2030 si 2032 (din nou la US ma refer).  

      ma uit atent si culeg date oentru validarea scenariului deceniului pierdut japonez (perioada anilor'90) aplicat la UE/zona euro preponderent... marginalele UE (Romania inclusa) vor mai continua sa dea semne de viata fata de core-ul zonei euro care e varza si mort de mult. Fara consumul din centrul si estul europei , maharii din zona euro (the big ones) de mult intrau in cadere.  

      eu vad razboi intre grecia si turcia (la inceput conflicte diplomatice grave de-a lungul anului 2025 si apoi trec baietii la arme in trim 1/ 2026 - o sa se bata pe apa dar apoi si pe uscat).

      poate asta va fi trigger-ul  

      "varfurile alea mari, crestele de Himalaya o sa fie intre 2030 si 2032 (din nou la US ma refer). "

      atentie!

      ce varfuri vom vedea pe pietele US intre 2030 si 2032 NU LE VOM MAI VEDEA NICIODATA indiferent de tipul evaluarii (inclusiv nominal!!!).  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb