Preţul gazelor urcă în Europa, din cauza vremii reci

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 decembrie 2024

Preţul gazelor urcă în Europa, din cauza vremii reci

English Version

Preţurile de referinţă ale gazelor naturale din Europa au înregistrat, ieri, a doua sesiune consecutivă de creştere, prognoza meteo arătând temperaturi mai scăzute în multe zone de pe continent, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures ale gazelor naturale au urcat cu 2,3% ieri, la 48,90 euro pentru un Megawatt-oră (MWh).

După o perioadă de vreme blândă, temperaturile mai scăzute ar urma să revină săptămâna viitoare în Europa de Vest, extinzându-se apoi rapid spre continent, conform datelor Maxar Technologies. Aceste evoluţii ar urma să majoreze cererea pentru căldură, punând presiune pe cotaţiile la gaze. De asemenea, preţul mai ridicat al ţiţeiului afectează cotaţiile futures ale gazelor naturale, traderii monitorizând riscurile la adresa livrărilor globale de energie, pe fondul conflictelor din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

Stocuri în scădere

Stocurile de combustibil în Europa scad într-un ritm mai rapid decât de obicei, complicând potenţial eforturile de refacere a stocurilor de anul viitor. Cu mai puţin de o lună înaintea expirării acordului de tranzit al gazelor dintre Rusia Ucraina, Europa riscă să piardă o parte din gazele livrate, în perioada de vârf a sezonului rece.

Deocamdată, exporturile de gaze ruseşti via Ucraina continuă ca de obicei, deşi ieri s-a înregistrat un uşor declin. Pieţele au reacţionat la aceste evoluţii, conform firmei de consultanţă Auxilione.

În prezent, facilităţile de stocare a gazelor din Europa sunt pline în proporţie de numai 85%, faţă de un nivel de 95% în perioada similară a anului trecut, iar Uniunea Europeană a decis să revizuiască în creştere, până în februarie, obiectivul pentru stocurile de gaze, pentru a se asigura că este pregătită adecvat în 2025.

"Există riscul creşterii cotaţiilor futures ale gazelor naturale, vremea rece reducând deja stocurile", au apreciat ieri analiştii Bloomberg Intelligence, Patricio Alvarez şi Joao Martins. Aceştia se aşteaptă ca facilităţile de stocare a gazelor din Europa să fie pline în proporţie 39% la finalul sezonului, în absenţa unor temperaturi scăzute extreme, complicând campania de umplere de vara viitoare şi intensificând concurenţa cu Asia pentru combustibil.

Moldova: "Oprirea livrărilor de gaze ruseşti către Transnistria este un scenariu foarte realist"

Oprirea livrărilor de gaze ruseşti către regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova după 1 ianuarie 2025 este un scenariu "foarte realist", a afirmat recent Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova, după discuţii cu grupul rus Gazprom, transmite Reuters.

Parlicov s-a întâlnit în noiembrie cu şeful Gazprom pentru a discuta rute alternative pentru aprovizionarea Transnistriei dacă se opreşte tranzitul prin Ucraina.

La finele acestui an, expiră un acord de tranzit semnat în urmă cu cinci ani de Moscova şi Kiev, privind exporturile de gaze ruseşti spre Europa via Ucraina. Rusia şi-a exprimat disponibilitatea de a continua aprovizionarea cu gaze via Ucraina, în pofida războiului, în timp ce Kievul a refuzat să se angajeze în discuţii cu Moscova în privinţa exporturilor de gaze.

Transnistria este puternic dependentă de gazele naturale ruseşti furnizate via Ucraina.

Parlicov a declarat la o conferinţă de presă la Chişinău că Gazprom este pregătit să aprovizioneze Transnistria cu gaze prin actuala rută, dar depinde de Republica Moldova şi Ucraina dacă sunt de acord cu tranzitul.

"În urma discuţiilor cu colegii mei din Ucraina, am înţeles că dacă va exista o decizie de a continua tranzitul, va fi luată în ultimul moment", a declarat ministrul Energiei din Republica Moldova.

Republica Moldova primeşte aproximativ două miliarde metri cubi (bcm) de gaze pe an din Rusia via Ucraina şi, din 2022, Tiraspolul şi Chişinăul au convenit ca tot gazul rusesc primit de Republica Moldova să meargă în Transnistria.

Transnistria are o mare centrală electrică alimentată cu gaz rusesc iar în schimb Chişinăul cumpără electricitate din Tiraspol la un preţul scăzut relativ fix.

Republica Moldova susţine că dacă Ucraina opreşte tranzitul de gaz rusesc, o alternativă pentru Transnistria ar putea fi gazele livrate prin conducta TurkStream către Turcia şi apoi prin Bulgaria şi România.

Totuşi, Parlicov a spus că Gazprom a legat continuarea livrărilor prin rute alternative de solicitările sale în aşa fel încât Chişinăul să plătească datoria pentru livrările precedente de gaze către Republica Moldova, evaluate de Rusia la 709 milioane de dolari. Republica Moldova susţine că datoria ei se ridică la 8,6 milioane de dolari.

"Credem că este incorect legarea problemei datoriei de cea a livrărilor (către Transnistria)", a declarat Parlicov, menţionând că aprovizionarea prin Ucraina şi rute alternative s-ar putea opri la 1 ianuarie, şi atunci Chişinăul va avea nevoie de sprijin internaţional pentru a plăti gazele venite din alte surse.

Reprezentanţii Gazprom nu au făcut comentarii în legătură cu întâlnirea cu oficialul din Republica Moldova.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. "Preţul gazelor urcă în Europa, din cauza vremii reci"

    poate si din cauza "adio gaz rusesc ieftin" ?? 

    1. Primul lucru pe care trebuie sa-l faca Calin Georgescu, dupa ce va ajunge presedinte, e sa scoata speculatorii in fata clasei sa vada lumea cu cine are de-a face.

      Economia romaneasca include o importanta componenta speculativa care saraceste poporul la buzunar in mod constant.

      Toti acesti oameni care fac specula cu subzistenta romanilor trebuie arestati.  

      Cum sa faca asta?

    Romania trebuie sa opreasca toate livrarile in tari straine, in special spre vest pentru conservarea stocurilor de gaze. Tre sa livreze numa din productie proprie si depozitlele sa le lase neatinse.

    Numa asa pretu poate fi suficient de jos..  

    1. lasa ca le dam la unguri ca sa isi salveze ei economia si noi sa ne-o ingropam

      Le dam la unguri ca sa nu ia de la mujici si astfel vom salva doua economii. Dar e greu de inteles daca luam lumina doar de la moscova.

    De ani de zile va spun ca mancare e prea scumpa in Romania si ca totul e pe specula si vor iesi revolte sociale, dar nu vreti sa intelegeti, o tineti pe a voastra cu NATO si UE.

    NATO si UE nu tine de foame !!! 

    Romania nu produce nimic doar sparge bani pe arme dupa care se inchina la cat ajuns deficitul...

    La anu, cand nu vor mai fi compensari la curent si gaze si va creste TVA-ul cam la cat va ajunge mancarea romanului ?? Asa ca idee...  

    1. Ia mai vezi cat e mancarea la noi fata de alte tari din UE? Dar cu date concrete, nu lozinci auzite pe tiktok.

      e cel mult la fel, la unele lucruri mai ieftin in afara.

      alea de baza sunt mai ieftine in franta,spania, germania, nu cu mult dar fiecare euro conteaza 

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb