Preţul grâului, la cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 mai

Preţul grâului, la cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni

English Version

Cotaţia futures a grâului a atins, săptămâna aceasta, la Bursa din Paris, cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni, pe fondul intensificării temerilor legate de livrările din zona Mării Negre, după reducerea estimărilor privind recoltele din Rusia şi Ucraina, ca urmare a vremii secetoase persistente, anunţă Reuters.

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie, cel mai tranzacţionat la bursa paneuropeană Euronext, a urcat în cursul şedinţei de luni până la 269 euro pe tonă, cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni. Cotaţia acestui contract a crescut cu aproape 5% într-o săptămână, respectiv cu 18% în cursul lunii mai.

"Preocupările cu privire la scăderea ofertei din regiunea Mării Negre continuă să crească preţurile", spun specialiştii băncii germane Commerzbank.

Lipsa precipitaţiilor şi îngheţul târziu este aşteptat să afecteze culturile din Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, ceea ce îi face pe unii observatori să îşi revizuiască estimările cu privire la recolta din acest an. Spre exemplu, firma de consultanţă IKAR şi-a revizuit luni estimările privind producţia de grâu a Rusiei de la 83,5 la 81,5 milioane de tone. În urmă cu doar o lună, IKAR a estimat o producţie de 93 de milioane de tone şi exporturi de 52 de milioane de tone.

În cazul Ucrainei, Uniunea Traderilor de Cereale (UGA) şi-a revizuit estimările privind recolta de cereale şi oleagionoase din acest an, ca urmare a reducerii suprafeţelor însămânţate şi a vremii secetoase din luna mai.

Deteriorarea perspectivelor pentru regiunea Mării Negre a redirecţionat atenţia şi asupra condiţiilor mixte din alte zone exportare de grâu, cum este Uniunea Europeană, unde principalul producător (Franţa) este afectat de ploi persistente.

"Umiditatea excesivă se menţine în mare parte din Europa Occidentală, în timp ce condiţiile secetoase persistă în Ucraina şi Rusia", atrag atenţia analiştii firmei de consultanţă Argus.

La bursa de cereale din Chicago (Chicago Board of Trade (CBOT), unde se stabilesc preţurile de referinţă la nivel mondial, cotaţia grâului cu livrare în iulie a urcat cu până la 3% pe parcursul zilei de ieri. La ora locală 08.44, preţul a fost de 7,1 dolari/buşel, mai mare cu 0,6% faţă de sesiunea anterioară. Mai devreme, preţul crescuse la 7,20 dolari buşelul, un nivel care nu a mai fost atins de la sfârşitul lunii iulie a anului trecut.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb