Preţul permiselor de pe piaţa de carbon din Uniunea Europeană se apropie de pragul de 100 de euro

S.B.
Miscellanea / 6 februarie 2022

Preţul permiselor de pe piaţa de carbon din Uniunea Europeană se apropie de pragul de 100 de euro

Preţul permiselor de pe piaţa de carbon din Uniunea Europeană au încheiat tranzacţiile de vineri la un nivel record, de peste 96 de euro, iar analiştii se aşteaptă că pragul simbolic de 100 de euro ar putea fi depăşit în curând, informează news.ro.

Cunoscută sub numele de Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), piaţa europeană a carbonului obligă fabricile, centralele electrice şi companiile aeriene să plătească pentru fiecare tonă de CO2 pe care o emit - cu cât preţul permiselor este mai mare, cu atât costul producerii emisiilor cu efect de încălzire a planetei este mai mare, deşi unele primesc permise gratuite pentru a le ajuta să rămână competitive în ceea ce priveşte costurile pe pieţele globale.

Preţul carbonului a crescut cu peste 200% de la începutul anului 2021, din cauza unor factori, inclusiv creşterea preţurilor gazelor, care au determinat, de asemenea, unele centrale generatoare de energie să treacă la cărbune, ceea ce a dus la emisii mai mari şi la cererea de permise.

Contractul de referinţă al permiselor de carbon din UE a fost tranzacţionat până la 97,50 euro pe tonă vineri, înainte de a încheia ziua la 96,43 euro, cel mai ridicat nivel de închidere de la lansarea pieţei carbonului în 2005.

Analiştii au spus că cel mai recent salt al preţului a fost probabil determinat de achiziţiile tehnice şi că nivelul de 100 de euro este aproape.

Evoluţia ascendentă a costurilor europene ale carbonului s-a desfăşurat pe măsură ce factorii de decizie din UE au dezvăluit anul trecut o serie de noi regulipentru a reduce emisiile mai rapid până în 2030, inclusiv o reformă a pieţei despre care analiştii se aşteaptă să urce şi mai mult preţurile CO2.

Refinitiv a estimat că un cost al carbonului de 100 de euro ar putea umbri dezbaterea politică asupra acestor politici şi obiectivul UE de a-şi reduce emisiile cu 55% până în 2030, de la nivelurile din 1990.

Ţări, inclusiv Polonia, au spus că preţurile ridicate ale CO2 sunt determinate de speculatori şi au îndemnat UE să intervină pe piaţă. Alte state consideră că un preţ ridicatal carbonului este esenţial pentru atingerea obiectivelor climatice şi subliniază evaluarea recentă a agenţiei de supraveghere a valorilor mobiliare din UE conform căreia nu există nicio dovadă de abuz.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cu cat deschideti gura , cu atat va vom pune taxa si pe numarul de dinti... lipsa

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb