• OPEC nu şi-a modificat cotele de producţie
Preţul petrolului brut a pierdut peste 2,7 dolari pe baril în ultima zi a săptămânii trecute, la New York, după ce autorităţile americane au anunţat o scădere neaşteptată a locurilor de muncă în SUA. Statele de plată ale americanilor au pierdut 17.000 de poziţii în ianuarie 2008, după ce câştigaseră 82.000 în decembrie anul trecut. Declinul a reprezentat o premieră a ultimilor patru ani, iar în aceste condiţii, investitorii consideră că cererea de petrol va fi mai redusă.
Cotaţia ţiţeiului cu livrare în luna martie a scăzut cu 2,79 dolari ori 3%, la 88,96 dolari barilul la New York Mercantile Exchange. În cursul sesiunii de vineri, preţul a ajuns chiar la 88,46 dolari/baril. Amintim că, la data de 3 ianuarie, preţul petrolului a atins nivelul maxim al tuturor timpurilor - 100,09 dolari/baril, iar de la acel moment a pierdut 11%. Declinul s-a bazat pe temerile legate de încetinirea creşterii economice, care va genera scăderea cererii de energie.
Vineri, la ICE Futures Europe Exchange din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în martie a scăzut cu 2,77 dolari sau 3%, la 89,44 dolari/baril.
La data de 1 februarie, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, în reuniunea de la Viena, să păstreze actualele cote de producţie. OPEC produce peste 40% din petrolul de pe piaţa mondială. Prin decizia de vineri, OPEC a respins solicitarea preşedintelui american George W. Bush de a majora producţia, în vederea sprijinirii declinului cotaţiilor de pe piaţa de profil. Cartelul va avea o nouă reuniune în luna martie, iar atunci ar putea lua în calcul o reducere a cotelor de producţie, dacă vor creşte stocurile globale, potrivit afirmaţiilor făcute de ministrul venezuelean de resort, Rafael Ramirez.
Preţul petrolului ar putea să scadă săptămâna aceasta
Speculaţiile potrivit cărora cererea de combustibili se va reduce în SUA ar putea determina scăderea preţului petrolului în săptămâna care a început astăzi. Analiştii intervievaţi de agenţia Bloomberg cred, în proporţie de 63%, că preţul va scădea şi numai 20% sunt de părere că acesta nu va suferi modificări semnificative.