Preţul petrolului ar putea ajunge la 60 de dolari/baril în acest an, susţin analiştii

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 februarie 2005

Cotaţiile ţiţeiului brut ar putea să crească pînă la 60 de dolari/baril în acest an, pe fondul temerilor privind capacitatea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a acoperi un eventual "gol", creat prin întreruperea livrărilor dintr-un anumit stat, declară Frederique Dubrion, analist la "Bearbull Securities" din Geneva. "Faptul că, la ora actuală, capacitatea excedentară a OPEC se situează la nivelul minim al ultimelor trei decenii, arată că, în situaţia unei întreruperi majore a livrărilor, preţul ar putea să ajungă la 60 de dolari pe baril", spune Dubrion.

Cererea mondială de petrol a crescut cu 3,4% anul trecut, acesta fiind cel mai rapid ritm din 1976 pînă în prezent. Într-o asemenea situaţie, cotaţiile petroliere au înregistrat maximul istoric de 55,67 dolari/baril, la data de 25 octombrie 2004, pe piaţa din New York.

Marţi, petrolul brut cu livrare a depăşit 51 de dolari/baril la New York, ajungînd la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni. Evoluţia a fost determinată de teama că vremea rece din SUA şi Europa generează creşterea semnificativă a cererii. Ieri, ţiţeiul era tranzacţionat la 51,38 de cenţi, în scădere cu 4 cenţi faţă de ziua anterioară, cînd cîştigase aproape şase procente. La Londra, petrolul Brent înregistra o cotaţie de 48,59 dolari/baril, în scădere cu 3 cenţi.

Cotaţiile petroliere au scăzut uşor, ieri, ca urmare a anunţului OPEC privind o posibilă majorare a producţiei, în situaţia în care tendinţa actuală de creştere a preţurilor se va menţine. Ministrul kuweitian al energiei, şeicul Ahmad al-Fahd al-Sabah, a declarat: "Dacă preţurile vor continua să crească, va exista o reacţie din partea OPEC, astfel încît să contribuim la scăderea preţurilor, la fel cum s-a întîmplat în 2004".

La ultima sa reuniune, desfăşurată la Viena în data de 30 ianuarie 2005, OPEC a decis că piaţa petrolieră este echilibrată şi a optat pentru menţinerea cotelor sale de producţie - de 27 milioane barili/zi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb