Cotaţiile ţiţeiului brut ar putea să crească pînă la 60 de dolari/baril în acest an, pe fondul temerilor privind capacitatea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a acoperi un eventual "gol", creat prin întreruperea livrărilor dintr-un anumit stat, declară Frederique Dubrion, analist la "Bearbull Securities" din Geneva. "Faptul că, la ora actuală, capacitatea excedentară a OPEC se situează la nivelul minim al ultimelor trei decenii, arată că, în situaţia unei întreruperi majore a livrărilor, preţul ar putea să ajungă la 60 de dolari pe baril", spune Dubrion.
Cererea mondială de petrol a crescut cu 3,4% anul trecut, acesta fiind cel mai rapid ritm din 1976 pînă în prezent. Într-o asemenea situaţie, cotaţiile petroliere au înregistrat maximul istoric de 55,67 dolari/baril, la data de 25 octombrie 2004, pe piaţa din New York.
Marţi, petrolul brut cu livrare a depăşit 51 de dolari/baril la New York, ajungînd la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni. Evoluţia a fost determinată de teama că vremea rece din SUA şi Europa generează creşterea semnificativă a cererii. Ieri, ţiţeiul era tranzacţionat la 51,38 de cenţi, în scădere cu 4 cenţi faţă de ziua anterioară, cînd cîştigase aproape şase procente. La Londra, petrolul Brent înregistra o cotaţie de 48,59 dolari/baril, în scădere cu 3 cenţi.
Cotaţiile petroliere au scăzut uşor, ieri, ca urmare a anunţului OPEC privind o posibilă majorare a producţiei, în situaţia în care tendinţa actuală de creştere a preţurilor se va menţine. Ministrul kuweitian al energiei, şeicul Ahmad al-Fahd al-Sabah, a declarat: "Dacă preţurile vor continua să crească, va exista o reacţie din partea OPEC, astfel încît să contribuim la scăderea preţurilor, la fel cum s-a întîmplat în 2004".
La ultima sa reuniune, desfăşurată la Viena în data de 30 ianuarie 2005, OPEC a decis că piaţa petrolieră este echilibrată şi a optat pentru menţinerea cotelor sale de producţie - de 27 milioane barili/zi.