Preţul petrolului - în creştere cu peste doi dolari într-o zi

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 iulie 2007

Cotaţia petrolului brut a depăşit vineri, pe piaţa din New York, pragul de 77 de dolari barilul, după ce guvernul american a publicat un raport din care rezultă că economia SUA a crescut peste aşteptări în trimestrul al doilea. În aceste condiţii, specialiştii consideră că va spori cererea de combustibili. SUA consumă 24% din producţia globală de ţiţei.

Preţul petrolului brut cu livrare în septembrie a crescut cu 2,07 dolari sau 2,8% vineri, ajungând la 77,02 dolari/baril la New York Mercantile Exchange. În cursul sesiunii de joi, cotaţia a fost de 77,24 dolari - cea mai ridicată de după 9 august 2006. În perioada 23-27 iulie, preţul petrolului cu livrare în septembrie a crescut cu 1,6% la New York.

Amintim că, la data de 14 iulie 2006, preţul petrolului a înregis­trat nivelul maxim al tuturor timpurilor: 78,40 dolari barilul, pe fondul temerilor legate de extinderea conflictului militar dintre Liban şi Israel. Ziua res­pectivă a fost încheiată cu o cotaţie de 77,03 dolari barilul, cu numai un cent sub preţul de închidere din 27 iulie 2007.

La ICE Futures din Londra, petrolul Brent cu livrare în septembrie a avut un preţ de 76,26 dolari/baril vineri, în creştere cu 1,08 dolari sau 1,4%.

Precizăm că, potrivit datelor oficiale, economia SUA a cres­cut cu 3,4% în perioada aprilie - iunie 2007, faţă de acelaşi interval din 2006, acesta fiind cel mai rapid ritm de expansiune din ultimul an. Analiştii aşteptau o creştere de 3,2%.

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) anunţa, la data de 13 iulie, că cererea mondială de petrol va creşte cu 1,8% anul viitor. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu şi-a mai majorat producţia în ultima vreme, astfel că este posibil ca ţiţeiul obţinut de aceasta să nu poată ţine pasul cu cererea în creştere.

Analiştii arată că există o cerere sporită de ţiţei, iar OPEC nu face niciun efort ca să-şi majoreze livrările. Experţii au atras recent atenţia că, în situaţia în care OPEC nu va acţiona, preţul petrolului poate să ajungă chiar la 95-100 de dolari barilul la finele acestui an.

Reprezentanţii OPEC se vor reuni la data de 11 septembrie, la Viena, unde vor stabili strategia viitoare a cartelului, respectiv ţintele de producţie. Anul trecut, OPEC a decis două reduceri de producţie, una care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2006, iar cealaltă - la 1 februarie 2007. Decizia grupului care asigură circa 40% din producţia globală de ţiţei a urmărit scăderea preţurilor de pe piaţa de profil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb