Cotaţia petrolului brut a depăşit vineri, pe piaţa din New York, pragul de 77 de dolari barilul, după ce guvernul american a publicat un raport din care rezultă că economia SUA a crescut peste aşteptări în trimestrul al doilea. În aceste condiţii, specialiştii consideră că va spori cererea de combustibili. SUA consumă 24% din producţia globală de ţiţei.
Preţul petrolului brut cu livrare în septembrie a crescut cu 2,07 dolari sau 2,8% vineri, ajungând la 77,02 dolari/baril la New York Mercantile Exchange. În cursul sesiunii de joi, cotaţia a fost de 77,24 dolari - cea mai ridicată de după 9 august 2006. În perioada 23-27 iulie, preţul petrolului cu livrare în septembrie a crescut cu 1,6% la New York.
Amintim că, la data de 14 iulie 2006, preţul petrolului a înregistrat nivelul maxim al tuturor timpurilor: 78,40 dolari barilul, pe fondul temerilor legate de extinderea conflictului militar dintre Liban şi Israel. Ziua respectivă a fost încheiată cu o cotaţie de 77,03 dolari barilul, cu numai un cent sub preţul de închidere din 27 iulie 2007.
La ICE Futures din Londra, petrolul Brent cu livrare în septembrie a avut un preţ de 76,26 dolari/baril vineri, în creştere cu 1,08 dolari sau 1,4%.
Precizăm că, potrivit datelor oficiale, economia SUA a crescut cu 3,4% în perioada aprilie - iunie 2007, faţă de acelaşi interval din 2006, acesta fiind cel mai rapid ritm de expansiune din ultimul an. Analiştii aşteptau o creştere de 3,2%.
Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) anunţa, la data de 13 iulie, că cererea mondială de petrol va creşte cu 1,8% anul viitor. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu şi-a mai majorat producţia în ultima vreme, astfel că este posibil ca ţiţeiul obţinut de aceasta să nu poată ţine pasul cu cererea în creştere.
Analiştii arată că există o cerere sporită de ţiţei, iar OPEC nu face niciun efort ca să-şi majoreze livrările. Experţii au atras recent atenţia că, în situaţia în care OPEC nu va acţiona, preţul petrolului poate să ajungă chiar la 95-100 de dolari barilul la finele acestui an.
Reprezentanţii OPEC se vor reuni la data de 11 septembrie, la Viena, unde vor stabili strategia viitoare a cartelului, respectiv ţintele de producţie. Anul trecut, OPEC a decis două reduceri de producţie, una care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2006, iar cealaltă - la 1 februarie 2007. Decizia grupului care asigură circa 40% din producţia globală de ţiţei a urmărit scăderea preţurilor de pe piaţa de profil.