Cotaţiile ţiţeiului brut au atins, în ultima zi a săptămânii trecute, cel mai ridicat nivel al anului în curs, din cauza tensiunilor create de situaţia Iranului, important stat producător de petrol. Totodată, piaţa a fost influenţată de scăderea stocurilor de produse petroliere din Statele Unite ale Americii.
Petrolul brut de tip light cu livrare în aprilie a încheiat ziua de vineri cu un preţ de 61,14 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, în creştere cu 19 cenţi faţă de ziua precedentă. Acesta a fost cel mai mare preţ de închidere stabilit după data de 22 decembrie 2006. Însă, în cursul sesiunii bursiere de vineri, cotaţia petrolului a urcat până la 61,80 dolari barilul, un nou record pentru anul în curs.
La ICE Futures din Londra, cotaţia petrolului Brent a crescut cu 26 de cenţi, ajungând la 60,88 dolari/baril.
Menţionăm că cinci dintre diplomaţii Consiliului de Securitate al ONU se vor întâlni astăzi, la Londra, cu oficialii Germaniei, urmând să înceapă lucrul pe marginea unei noi rezoluţii privind suspendarea programului nuclear al Iranului.
Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad şi fostul şef de stat, Akbar Hashemi Rafsanjani, au declarat vineri, în discursuri separate, că toate criticile lansate pe marginea programului nuclear al Iranului reprezintă o "brutalitate" la adresa ţării. Cu numai o zi înainte, ONU a anunţat că Iranul - al doilea producător de ţiţei din OPEC, refuză în continuare să pună capăt programului de îmbogăţire a uraniului, deşi promisese că va face acest lucru în schimbul unui ajutor energetic.
"Aşteptăm ca tensiunile geopolitice şi în special situaţia din Iran să rămână un factor important care va influenţa dinamica preţului petrolului, respectiv creşterea acestuia", au informat, la finele săptămânii trecute, analiştii de la "Barclays Capital".
Pe de altă parte, traderii din sectorul petrolier au luat în seamă şi faptul că, săptămâna trecută, au scăzut stocurile de produse petroliere din SUA. Potrivit cifrelor oficiale, stocurile de benzină au scăzut cu 3,1 milioane de barili, la 222,1 milioane de barili, iar cele de produse distilate, care includ păcura şi benzina, s-au micşorat cu 5 milioane de barili, la 128,3 milioane de barili. Asta, în condiţiile în care analiştii asteptau o creştere modestă a stocurilor de petrol şi benzină, respectiv o scădere uşoară (mai mică decât cea anunţată) a produselor distilate.
Preţul păcurei a crescut cu 2,55 cenţi la New York, ajungând la 1,7505 dolari/galon, iar cel al benzinei - cu mai puţin de un cent, la 1,7631 dolari/galon.