Preţul ţiţeiului urcă de teama sistării exporturilor grupului "Iukos"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 iulie 2004

Un consorţiu britanic s-a oferit să plătească datoriile gigantului rus, în schimbul pachetului majoritar

Analiştii cred că în spatele consorţiului se află companii petroliere din Federaţia Rusă

Preţul petrolului brut ar putea înregistra un nou maxim al tuturor timpurilor în această săptămînă, din cauza temerilor legate de întreruperea livrărilor la export de către gigantul rus "Iukos", spun specialiştii. Dacă pînă la ora actuală temerile de pe piaţă erau legate, în principal, de tensiunile din Orientul Mijlociu, acum, situaţia în care se află cel mai mare exportator de ţiţei din Rusia ("Iukos"), dă bătăi de cap marilor importatori.

Cotaţiile petroliere au încheiat în creştere săptămîna trecută, o săptămînă care a adus vestea înstrăinării celei mai mari divizii de producţie a grupului "Iukos", în vederea acoperirii debitelor pe care acesta le are către Fisc. Oficialii "Iukos" au anunţat că grupul ar putea intra în mod forţat în faliment, în cîteva luni, ca urmare a vînzării celei mai mari subsidiare pe care o deţine, "Iuganskneftegaz" din Siberia, care asigură un milion de barili/zi, respectiv 60% din producţia grupului.

Ţiţeiul brut cu termen de livrare în luna septembrie a cîştigat 35 de cenţi vineri, fiind tranzacţionat la 41,71 dolari/baril pe piaţa SUA. Preţul petrolului Brent a urcat cu 26 de cenţi, la 38,27 dolari/baril. Comparativ cu anul trecut, preţul petrolului a cîştigat 41%. Pe de altă parte, pe piaţa acţiunilor companiilor petroliere nu au fost mişcări semnificative.

Precizăm că un consorţiu britanic, a cărui componenţă nu este cunoscută, s-a oferit, vineri, să achite toate datoriile pe care le are "Iukos" către Fisc (circa zece miliarde de dolari), în schimbul pachetului majoritar al acestuia. Oferta ar putea salva de la faliment cel mai mare exportator de ţiţei din Rusia şi ea a fost înaintată, printr-o scrisoare, preşedintelui rus Vladimir Putin.

Experţii cred că în spatele acestui misterios consorţiu se află chiar acţionarii majoritari ai "Iukos", ori alte companii petroliere din Federaţia Rusă. Surse din grupul "Iukos" afirmau, citate de agenţiile de presă străine, că au cunoştinţă despre scrisoarea amintită, însă nu pot oferi detalii. Experţii mai susţin, în sprijinul opiniei lor, că acel consorţiu nu poate fi format din societăţi străine, întrucît acestea acţionează în mod transparent.

Firmele de profil "Sibneft", TNK-BP (societate mixtă ruso-britanică) şi "Slavneft" sînt suspectate că vor să cumpere participaţiile majoritare la "Iukos", urmînd să se transforme într-un gigant din domeniu, cu o producţie de peste 200 milioane de tone anual, adică peste 50% din capacitatea Rusiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb