Preţul ţiţeiului urcă din cauza embargoului UE pe importurile iraniene

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 24 ianuarie 2012

Preţul ţiţeiului urcă din cauza embargoului UE pe importurile iraniene

Uniunea Europeană va impune un embargo gradual pe petrolul din Iran

Preţul petrolului brut a crescut ieri, la bursele internaţionale de energie, după ce Uniunea Europeană a anunţat că va impune un embargo gradual pe importurile de ţiţei din Iran, urmărind astfel să împiedice finanţarea programului nuclear al acestei ţări.

Interdicţia, care va fi implementată în etape, va intra în vigoare la data de 1 iulie, potrivit anunţului minis-trului olandez de Externe, Uri Rosenthal.

Mai precis, europenii impun un embargo imediat pe contractele noi pentru achiziţia de petrol şi produse petroliere iraniene, iar contractele existente se vor derula până în iulie.

La New York Mercantile Exchange, cotaţia petrolului West Texas Intermediate cu livrare în martie a urcat cu 1,5% la ora 10.16, ajungând la 99,77 dolari. La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în martie a crescut cu 1,3%, la 111,3 dolari/baril.

Participanţii la reuniunea de ieri, de la Bruxelles, a miniştrilor de externe europeni, care au decis embargoul, urmează să găsească o soluţie în privinţa achiziţiilor de petrol ale Greciei, ţară puternic îndatorată. Ţările mediteraneene care importă cea mai mare parte a ţiţeiului din Iran, precum Grecia, Spania şi Italia, au adus în atenţie faptul că sancţiunile pe importurile iraniene ar trebui introduse într-un an. În 2010, cele trei ţări au cumpărat 68% din importurile UE de petrol din Iran, potrivit Comisiei Europene.

Măsura împotriva Iranului a fost salutată de Israel, dar criticată de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru care "sancţiunile unilaterale nu pot face lucrurile să avanseze".

În Iran, însă, primele reacţii au încercat să minimalizeze impactul deciziei Uniunii Europene.

"Sancţiunile împotriva exporturilor petroliere ale Iranului servesc doar politicienilor americani şi europeni pentru a face propagandă, dar nu au efect asupra economiei iraniene", a afirmat Ali Adiani, membru al comisiei pentru energie din Parlamentul de la Teheran.

Afirmaţia de ieri vine după ce, recent, Iranul a avertizat că aplicarea embargoului pe livrările sale de petrol ar reprezenta o "sinucidere economică" pentru Europa. Guvernatorul Iranului în cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Mohammad Ali Khatibi, a declarat că orice gen de sancţiuni împotriva exporturilor de petrol din ţara sa va conduce la o adâncire a crizei în Europa.

"În contextul crizei economice din zona euro, impunerea oricărei sancţiuni pe livrările de petrol din Iran va duce ţările din Europa într-o criză mai adâncă", a spus Mohammad Ali Khatibi.

Mai mult, Iranul a avertizat Arabia Saudită şi alţi membri ai OPEC să nu-şi majoreze producţia de profil în cazul unei eventuale crize create în urma sancţiunilor împotriva Teheranului. Avertismentul a venit după ce oficiali din întreaga lume i-au cerut Arabiei Saudite, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, să garanteze că-şi va majora producţia ca să atenueze impactul sancţiunilor SUA şi UE împotriva Iranului.

Pe lângă embargoul petrolier, UE a îngheţat, ieri, activele băncii centrale iraniene şi a interzis parţial tranzacţiile cu această instituţie.

Iranul este al doilea producător din OPEC, cu 4 milioane de barili de ţiţei pe zi. Circa 80% din veniturile realizate de Iran pe segmentul petrolier provin din exporturi.

UE a cumpărat 450.000 de barili de petrol pe zi din Iran, în primele şase luni din 2011, potrivit Departamentului Energiei din SUA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai ales Arabia Saudita, un dusman fara granite comune,din cauza faptului ca este tara cu cei mai multi suniti, care sunt minoritate in Iran, iar minoritatile, fie ele religioase, etnice, etc. sunt tratate ca obiect de exterminare. Asa ca ayatollahii sa astepte mult si bine ca sauditii sa nu isi sporeasca cota pe spinarea lor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb