Cotaţia futures a zincului a înregistrat, vineri, la Bursa Metalelor din Londra, cea mai mare creştere din 1989 până în prezent, după ce "Glencore" Plc, cel mai mare producător mondial de profil, a anunţat că îşi reduce producţia din domeniu cu aproximativ o treime.
Preţul metalului industrial a urcat cu 12% ieri dimineaţă, la London Metal Exchange (LME), ajungând la recordul de 1.875 dolari tona. La amiază, cotaţia era de 1.847 dolari tona.
De la începutul anului, până joia trecută, preţul zincului a pierdut 23%, pe fondul încetinirii economiei Chinei, evoluţie care a afectat perspectivele de consum pe segmentul materiilor prime.
Creşterea cotaţiei zincului a determinat un avans important şi pe pieţele acţiunilor, în sectorul producătorilor de profil. Spre exemplu, acţiunile "Vedanta Resources" Plc au câştigat 12% pe piaţa londoneză (cea mai mare creştere din ultima lună), iar cele ale "Nyrstar" NV - 16% la Bruxelles. La Tokyo, acţiunile "Toho Zinc" Co. s-au apreciat cu 8,5%, iar cele ale "Mitsui Mining & Smelting" Co., cu 4,9%. Titlurile celui mai mare producător de zinc din China, "Zhuzhou Smelter Group" Co., au crescut cu 10% (limita zilnică maximă).
"Glencore" a anunţat că producţia sa anuală de zinc va fi redusă cu aproape 500.000 de tone, în urma suspendării operaţiunilor de la mina Lady Loretta din Australia şi a proiectului Iscaycruz din Peru. Totodată producţia din alte proiecte din Australia, America de Sud şi Kazahstan va fi redusă, conform "Glencore". Cantitatea pe care o reduce compania elveţiană reprezintă aproape 4% din producţia mondială de zinc rafinat ajuns pe piaţă anul acesta, potrivit cifrelor "Morgan Stanley".
Prin această măsură, directorul executiv al "Glencore", Ivan Glasenberg, provoacă grupurile miniere rivale să-şi taie producţia în acest an, în contextul declinului semnificativ al cotaţiilor. "Glencore" a decis, de curând, să-şi reducă şi producţia de cupru şi cărbune, în 2015.
"Orice anunţ făcut de o companie majoră precum Glencore va determina creşteri importante de preţ", a declarat, potrivit Bloomberg, Samuel Garson, partener la "Sunrise Brokers" LLP din Londra. Acesta a adăugat: "Este, în mod evident, un şoc pentru piaţă".
Oficialii "Glencore" au menţionat că au o aşteptare pozitivă, pe termen mediu şi lung, cu privire la preţul zincului.
Menţionăm că banca de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc. preconiza, cu o zi înainte ca "Glencore" să anunţe tăierile, că producţia de zinc rafinat va depăşi cererea cu 50.000 de tone în 2015 şi 51.000 de tone în 2016.
Glencore: "Principalul motiv al reducerii producţiei este conservarea valorii rezervelor noastre într-un moment în care preţul zincului este redus şi nu reflectă în mod corect valoarea resurselor naturale limitate".
•
"Glencore" îşi reduce producţia de zinc cu 100.000 de tone în trimestrul al patrulea din 2015.
•
"Glencore" ar putea desfiinţa până la 1.600 de locuri de muncă în urma reducerii producţiei de zinc.
•
Anterior să anunţe reducerea, "Glencore" estima că va produce între 1,52 şi 1,57 milioane de tone de zinc anul acesta.