Preţurile cresc în Europa ca în Lumea a Treia

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 aprilie 2022

Preţurile cresc în Europa ca în Lumea a Treia
Călin Rechea

Strategia Băncii Centrale Europene este ţintirea inflaţiei. Aceasta presupune asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi lung, în condiţiile în care se consideră că o rată medie a inflaţiei de 2% este compatibilă cu stabilitatea preţurilor, deşi orice elev de liceu ştie că o creştere exponenţială cu rata de 2% nu are cum să fie considerată stabilitate.

Doar bancherii centrali şi analfabeţii funcţional pot considera că o dublare a preţurilor într-un interval de circa 35 de ani, "asigurată" de inflaţia medie anuală de 2%, poate fi considerată drept stabilitate.

Din păcate, nici măcar acest deziderat nu mai pare realizabil pentru Europa, unde ultimele date preliminare privind inflaţia din zona euro arată creşteri ale preţurilor demne de lumea a treia (vezi graficul).

Rata anuală a inflaţiei din Germania a crescut peste aşteptări în martie 2022, până la 7,3%, cea mai mare din ultimele patru decenii, pe fondul unei creşteri lunare de 2,5%, în condiţiile în care preţurile energiei şi-au accelerat creşterea anuală până la 39,5%, de la 22,5%, iar preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 6,2%, de la 5,3%.

Peste aşteptări a crescut şi rata inflaţiei din Spania, până la 9,8%, cea mai mare din 1985, de la 7,6% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 3%.

Economistul Daniel Lacalle a declarat pentru cotidianul El Economista că monetizarea deficitului fiscal al Spaniei de către BCE reprezintă cauza principală a acestei inflaţii ridicate.

La nivelul zonei euro, creşterea anuală a indicelui armonizat al preţurilor de consum s-a accelerat până la 7,5% în martie 2022, un nou record, de la 5,9% în luna precedentă, conform datelor de la Eurostat, în condiţiile unei accelerări a creşterii anuale a preţurilor energiei până la 44,7%, de la 32%.

Poate cea mai mare surpriză negativă o constituie dinamica preţurilor din Ţările de Jos, un pilon de bază al aşa-numitului nucleu dur al zonei euro. Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) şi-a accelerat rata anuală până la 11,9%, cea mai mare din ultimii 47 de ani, de la 7,3% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 4,7%, conform datelor agenţiei naţionale de statistică.

Creşteri similare s-au mai înregistrat doar în cele trei Ţări Baltice, unde indicii armonizaţi ai preţurilor de consum au crescut cu rate anuale între 11% şi 16%.

Creşterea anuală a IAPC din Italia s-a accelerat până la 7% în martie 2022, de la 6,2%, pe fondul unei creşteri lunare de 2,6%. Indicele naţional al preţurilor de consum şi-a accelerat creşterea anuală până la 6,7%, de la 5,7%, în condiţiile în care preţurile energiei şi-au accelerat creşterea anuală până la 52,9%, de la 45,9%, iar preţurile alimentelor neprocesate au crescut cu o rată anuală de 8%.

La nivelul ţărilor europene din afara zonei euro care publică datele preliminare, Polonia a înregistrat o creştere şocantă a preţurilor, după cum o caracterizează Bloomberg. Rata inflaţiei a atins un maxim al ultimilor 22 de ani, de 10,9%, pe fondul unei creşteri lunare de 3,2%, în condiţiile unei creşteri anuale de 9,2% a preţurilor alimentelor şi de 23,9% a preţurilor energiei. Preţurile combustibililor auto au crescut cu 33,5% faţă de martie 2021, pe fondul unei creşteri lunare de 28%.

Monika Kurtek, economist-şef la Bank Pocztowy, estimează că rata inflaţiei va rămâne peste 10% în acest an şi consideră că va fi nevoie de cel puţin trei ani pentru revenirea către ţinta de 2,5%, conform ştirii de la Bloomberg. Dobânda de politică monetară a Băncii Naţionale a Poloniei este în prezent de 3,5%.

În ceea ce priveşte inflaţia din zona euro, Bloomberg aminteşte că Joachim Nagel, preşedintele Bundesbank, a cerut Băncii Centrale Europene să răspundă prin măsuri de politică monetară în faţa creşterii accelerate a preţurilor deoarece "datele despre inflaţie vorbesc de la sine".

"Politica monetară nu trebuie să irosească oportunitatea adoptării unor contramăsuri prompte", a mai precizat preşedintele Bundesbank.

Alţi oficiali ai BCE, cum este economistul-şef Philip Lane, susţin că mai trebuie evaluate modurile de restricţionare a politicii monetare, însă nu trebuie excluse nici aplicarea unor noi măsuri de relaxare, în condiţiile în care economia zonei euro este sever afectată de creşterea costurilor energiei şi de conflictul din Ucraina.

Niciuna dintre măsurile luate în considerare de BCE nu va conduce la temperarea presiunilor inflaţioniste, mai ales pe fondul poverii extraordinare a datoriilor publice şi private din zona euro.

După publicarea datele preliminare privind inflaţia de către Eurostat, economistul spaniol Daniel Lacalle a scris pe contul său de Twitter că "doar un colaps al cererii va detewrmina reducerea inflaţiei până la valorile prognozate pentru sfârşitul acestui an".

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Da.. ne aflam la un nivel de inflatie super-african.. Urmaresc un produs intr-un magazin online ... a crescut pretul cu 10 milioane in numai o saptamana, ceea ce e halucinant.

    Ceea ce se petrecea odata in Botswana se petrece acum in Romania, starnind furia a mari mase de oameni care isi pun serios problema daca mai merita aceasta mascarada sinistra.  

    1. Mai degraba se petrece in Rusia, nu in Romania.

      Rusii au iesit la pradat in tarile vecine, nu romanii.

      Inaite sa iasa romanii in strada, o vor face rusii. 

      Viseaza tu.

    Avem deja preturi enorme in Europa la tot, fara ca Putin sa fi inchis robinetul cu gaz. Daca va face acest lucru (si e de asteptat sa se intample pana in vara), unde se va ajunge?

    Care va fi atitudinea oamenilor simpli fata de aceste regimuri asa-zis "democratice" care nu pot asigura un minim nivel de trai acceptabil? 

    Daca eram in locul lui Putin, inchideam gazele inca din prima zi, punand astfel cetatenii europei in situatia sa se confrunte cu ipocrizia propriilor conducatori.

    Cand nu poti plati gazul si caldura si nu iti poti permite nici alimentele de baza, altfel se vede propaganda televizata.  

    1. 10!

      Ieuropenii visau la cai verzi pe pereti dar nu au mancare si caldura, sa faci plinul la masina cu coca cola, asta inseamna sa fii mafiot si sa bagi in centrala burgeri americani!

      Greu de cap sunteti! Ce idei, doamne! Nu isi permite nici el sa inchida robinetul asa cum nici Europa nu-si permite INCA sa renunte la gazele rusesti!

    de fapt preturile produselor consumate de om zi de zi au crescut in citdeva luni cu 25-70% dar inflatia mincinoasa a bancilor centrale, dupa care creste sau nu salariul minim e de 5-6%. Traim intr o lume mincinoasa condusa de corporatii prin interpusii oameni politici. Traim vremuri crunte in care numai slujbele de care au nevoie politicienii, hoti si mincinosi, au salarii demne.

    De fapt, daca e sa fim obiectivi, cam intreaga Planeta a fost aruncata in lumea a 3-a, intrucat nici cetateanul cu venituri medii nu-si mai permite chiria, mancarea, combustibilii, energia, incalzirea, etc. adica suntem cu totii in aceeasi oala, cum se spune.

    Ca romanul cu venit mediu traia prost, o stie toata lumea. dar faptul ca si englezul si germanul si americanul si francezul cu venit mediu a inceput sa traisca prost, la limita stresului, e totusi o noutate care da peste cap toata propaganda deshantata cu "democratiile occidentale".

    Ce folos au democratiile daca ne restrangem la mancare, la caldura, la gaze si nu ne permitem un plin la masina ??? 

    1. Libertatea nu inseamna numai chestii materiale. In plus, si in tarile nedemocratice e tot asa. Care-i paradisul ala nedemocratic?

      Ba da, prietene, liberatatea trece prin stomac. Ia incearca sa nu mananci si sa nu-ti platesti 3 luni facturile, sacrificandu-te pentru Ucraina sau pentru idealurile vestului. Vezi, poti ?

      Poporul Europei trebuie sa se confrunte cu efectul de bumerang a deciziilor nesabuite pe care le-au luat liderii lumii democratice, adica sa inghita broscoiul...

      Doar asa putem avea un moment al adevarului.  

      Prietene, numeste TU, un paradis nedemocratic, unde caine sunt cu covrigii in coada!

      cainii (pardon)

    In Germania, incepand de azi, retailerii au marit preturile la alimente cu 20 pana la 50%.

    1. "SUA: cu cea mai mare inflaţie din ultimii 40 de ani, se scumpesc dramatic locuinţele, iar băncile de alimente sunt forţate la raţionalizare. Peste o treime din gospodăriile americane au declarat că au dificultăţi în a-şi acoperi cheltuielile normale."

      Deci asta inseamna neomarxismul pe planeta - infometare, disperare, foame, boala, razboi, nesiguranta, presa propagandistica.

      Toate croite ca sa poata veni neo-fascistii la putere cu marele plan de aruncare in iobagie crunta a Planetei.  

    Fara gazele si petrolul rusesc Europa ajunge in lumea a treia... De ce sa sanctionam Russia pentru ca vrea sa puna ordine in Ukraina care este in zona ei de influenta... Ce treaba are UE sau SUA cu Ukraina ruseasca??? Trebuie sa fie altceva la mijloc... Noua ordine mondiala... Nu au reusit cu Pandemia de covid si au trecut la raboiul din Ukraina.. Acest razboi nu este un razboi adevarat este hibrid adica nu se merge pe distrugere totala ci este ceva chirurgical fara multe victime....Occidentalii isi testeaza armamentul pe teritoriul Ukrainei , fraieri sunt ukrainenii care pun botul la minciunile occidentalilor... Din pacate aceasta confruntare o sa dureze mult iar problemele grave economice or sa le suporte europenii poporul care o sa faca frig si foame la greu....

    1. Soso, tu esti mama? Ai terminat la restaurant?

    Inflatia atinge vârf în mai-iunie urmând petrolul, care deja a făcut maxim la $140 și pare stabilizat sub $110. Runda a doua s-a cam transmis (alimente, materii prime, materiale), mai sunt ceva majorări așteptate la servicii și cam atât.

    Dacă BCE creste dobânda la 1% pana în decembrie concomitent cu oprirea helicopter money, inflația revine spre 3% în zona euro pt 2023. Poate veni chiar în 2% daca vom avea T2/T3 pe minus (recesiune). 

    Acum, asa serios vorbind, nenea asta are cateva idei da fixe. La fel ca si majoritatea comentatorilor care s-ar incadra la colaborationisti daca nu ar fi democratie. Sau mai bine zis la categoria de activisti PCR.

    Bai Nene, e razboi si tu stai pe o creanga si in fiecare zi ne zici ce Tari sunt gazele lu Putin.... Pun pariu ca nu ai nici o actiune, dar iti dai cu parerea despre lume... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb