Cotaţiile materiilor prime au consemnat, în octombrie, cea mai mare scădere lunară din mai până în prezent, în condiţiile în care economia mondială a consemnat cel mai lent ritm de creştere de după recesiunea din 2009.
Cele mai importante scăderi au fost observate pe piaţa petrolului şi cea a metalelor.
Indicele Standard & Poor's GSCI Total Return, care măsoară evoluţia preţurilor a 24 de materii prime, a coborât cu 4,1% luna trecută, la 121,99 puncte. Astfel, indicele a scăzut pentru a doua lună la rând, iar de la începutul anului curent a pierdut 0,7 procente.
Din cele 24 de mărfuri care intră în alcătuirea Standard & Poor's GSCI Total Return, 12 au avut un curs descendent în octombrie.
Preţul benzinei a scăzut cu 17% luna trecută, la 2,7618 dolari/galon la New York Mercantile Exchange, acesta fiind cel mai important declin din noiembrie 2008 până la momentul actual. Tot în SUA, preţul petrolului brut s-a redus cu 6,5%, la 86,24 dolari/baril, scăderea fiind cea mai mare din mai până acum.
Cotaţia aurului a pierdut 3,1% pe piaţa SUA, în octombrie, acesta fiind primul declin din ultimele cinci luni. Preţul nichelului a coborât cu 12% la Londra - prima pierdere din ultimele trei luni -, iar cel al zincului - cu 11%, cel mai mare declin al anului.
Optimismul investitorilor s-a redus după ce, luna trecută, Fondul Monetar Internaţional şi-a redus estimarea privind avansul economiei globale în 2012, iar banca centrală a SUA (Federal Reserve) a atras atenţia că există riscuri importante de decelerare. În plus, tot în octombrie, China a raportat - pentru intervalul iulie - septembrie - al şaptelea trimestru consecutiv de încetinire a expansiunii economice, iar zona euro, declinul serviciilor şi al industriei prelucrătoare.
Preţul aurului a scăzut cu 0,2% ieri, la ora 11.27, pe piaţa din New York, ajungând la 1.716 dolari uncia.