PREVIZIUNI GFMS PENTRU 2008 Preţul aurului poate urca la 1.100 dolari uncia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 aprilie 2008

Preţul aurului poate să atingă 1.100 de dolari uncia anul acesta sau la începutul lui 2009, estimează specialiştii grupului britanic de consultanţă GFMS.

Ei arată că, deşi în ultimele săptămâni, cotaţiile aurului şi ale altor metale au înregistrat o anumită corecţie, criza creditelor ipotecare continuă să alimenteze plasamentele în acest metal preţios.

Philip Klapwijk, preşedinte executiv al GFMS, declară, într-un raport publicat ieri: "Nu am fost surprinşi deloc că piaţa a consemnat o corecţie puternică în ultimele săptămâni, întrucât viteza cu care au fost înregistrate câştigurile anterioare părea uşor nesustenabilă. Oricum, nu credem că actuala ezitare a investitorilor arată că , iar creşterea a fost stopată".

După ce, la începutul anului curent, preţul înregistra recorduri maxime istorice consecutive, la mijlocul lunii martie, cotaţia a depăşit 1.030 dolari uncia, revenind apoi la mai puţin de 900 de dolari uncia.

Philip Klapwijk a precizat că dolarul influenţează în cea mai mare măsură ascensiunea preţului aurului. Potrivit afirmaţiilor sale, dacă un prag de 1.100 de dolari uncia poate fi atins anul acesta, unul de 1.200 sau chiar mai mult nu reprezintă o previziune care să se materializeze.

Scade cererea de bijuterii

GFMS arată că între producţia minieră de aur şi cererea de bijuterii este o distanţă tot mai mare.

În pofida reducerii producţiei de profil din Africa de Sud, cantitatea obţinută pe plan mondial ar putea atinge nivelul din 2007.

Însă, potrivit celor de la GFMS, cererea de bijuterii a fost afectată de creşterea şi volatilitatea preţului aurului. În opinia acestora, cererea de bijuterii va scădea cu peste 200 de tone în 2008.

GFMS mai anticipează că investiţiile din sectorului aurului vor beneficia de un climat pozitiv cel puţin până la finele anului 2008, posibil chiar până în primul semestru din 2009.

Ieri, la Londra, preţul aurului cu livrare imediată a scăzut cu 11,49 dolari (1,3%), la 903,41 dolari/uncie, după care a mai urcat, ajungând la 904,84 dolari uncia. Cotaţia metalului preţios a scăzut cu peste 12% faţă de recordul maxim al tuturor timpurilor, înregistrat în 17 martie: 1.032,70 dolari uncia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb