Preţul aurului poate să atingă 1.100 de dolari uncia anul acesta sau la începutul lui 2009, estimează specialiştii grupului britanic de consultanţă GFMS.
Ei arată că, deşi în ultimele săptămâni, cotaţiile aurului şi ale altor metale au înregistrat o anumită corecţie, criza creditelor ipotecare continuă să alimenteze plasamentele în acest metal preţios.
Philip Klapwijk, preşedinte executiv al GFMS, declară, într-un raport publicat ieri: "Nu am fost surprinşi deloc că piaţa a consemnat o corecţie puternică în ultimele săptămâni, întrucât viteza cu care au fost înregistrate câştigurile anterioare părea uşor nesustenabilă. Oricum, nu credem că actuala ezitare a investitorilor arată că
După ce, la începutul anului curent, preţul înregistra recorduri maxime istorice consecutive, la mijlocul lunii martie, cotaţia a depăşit 1.030 dolari uncia, revenind apoi la mai puţin de 900 de dolari uncia.
Philip Klapwijk a precizat că dolarul influenţează în cea mai mare măsură ascensiunea preţului aurului. Potrivit afirmaţiilor sale, dacă un prag de 1.100 de dolari uncia poate fi atins anul acesta, unul de 1.200 sau chiar mai mult nu reprezintă o previziune care să se materializeze.
Scade cererea de bijuterii
GFMS arată că între producţia minieră de aur şi cererea de bijuterii este o distanţă tot mai mare.
În pofida reducerii producţiei de profil din Africa de Sud, cantitatea obţinută pe plan mondial ar putea atinge nivelul din 2007.
Însă, potrivit celor de la GFMS, cererea de bijuterii a fost afectată de creşterea şi volatilitatea preţului aurului. În opinia acestora, cererea de bijuterii va scădea cu peste 200 de tone în 2008.
GFMS mai anticipează că investiţiile din sectorului aurului vor beneficia de un climat pozitiv cel puţin până la finele anului 2008, posibil chiar până în primul semestru din 2009.
Ieri, la Londra, preţul aurului cu livrare imediată a scăzut cu 11,49 dolari (1,3%), la 903,41 dolari/uncie, după care a mai urcat, ajungând la 904,84 dolari uncia. Cotaţia metalului preţios a scăzut cu peste 12% faţă de recordul maxim al tuturor timpurilor, înregistrat în 17 martie: 1.032,70 dolari uncia.