PREVIZIUNI: Piaţa IPO-urilor din SUA şi China rămâne solidă, pe termen scurt

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 noiembrie 2020

Piaţa IPO-urilor din SUA şi China rămâne solidă, pe termen scurt

Start-up-urile preferă listarea câtă vreme planurile de fuziuni şi achiziţii sunt puse în aşteptare

Listarea va fi modalitatea preferată pe termen scurt de majoritatea start-up-urilor pentru atragerea de fonduri, deoarece companiile îşi pun în aşteptare planurile de fuziuni şi achiziţii din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit estimărilor conducerii Vertex Holdings - divizia de capital din cadrul investitorului de stat Temasek Holdings din Singapore, care are active de peste trei miliarde de dolari în administrare, dar şi 200 de companii active în portofoliu. Societatea are fonduri care investesc în start-up-uri tehnologice în fază incipientă, în start-up-uri de îngrijire a sănătăţii şi companii aflate în creştere din SUA, China, Israel, Asia de Sud-Est şi India, potrivit CNBC.

"Cred că piaţa IPO-urilor va continua să fie puternică pe baza a ceea ce putem vedea până acum", declară, citat de CNBC, Chua Kee Lock, directorul executiv al Vertex, adugând: "Cred că piaţa SUA va rămâne solidă pe termen scurt, la fel cea chineză".

Vertex are în portofoliu două companii care intenţionează să devină publice anul viitor, una în SUA şi cealaltă în China, potrivit lui Chua Kee Lock. Firma sa a susţinut listarea câtorva nume importante anul acesta, printre care şi cea a furnizorului de servicii de transport Grab din Asia de Sud-Est.

"Ofertele publice iniţiale vor fi calea principală aleasă de majoritatea companiilor nou-înfiinţate", spune oficialul Vertex, subliniind: "Dar, în acelaşi timp, când lucrurile se vor redresa, poate în a doua jumătate a anului viitor, vom vedea câteva companii mai mari care vor căuta oportunităţi şi vor începe să achiziţioneze firme din regiunea noastră sau din alte părţi ale lumii".

Un număr considerabil de companii s-au listat deja anul acesta, în ciuda incertitudinilor economice globale generate de pandemia de coronavirus - în special în sectorul tehnologic - atât în SUA, cât şi în China. Potrivit sursei, şi mai multe companii se pregătesc pentru debutul pe piaţă, inclusiv grupul de rezervări de cazare Airbnb Inc. şi furnizorul de servicii de livrare a mâncării DoorDash Inc.

Însă, cea mai aşteptată ofertă publică iniţială din acest an - a Ant Group, gigantul chinez fintech controlat de miliardarul Jack Ma (deţinătorul Alibaba Group), pregătită pentru pieţele din Hong Kong şi Shanghai, a fost suspendată.

Războiul comercial şi rivalitatea în creştere pe segmentul tehnologic dintre Statele Unite şi China rămân pe radar atât pentru investitori, cât şi pentru companii, notează sursa citată. Deşi companiile americane sunt optimiste în ceea ce priveşte activitatea în a doua mare economie din lume (China), după recenta victorie a preşedintelui ales Joe Biden, experţii spun că este puţin probabil ca tensiunile dintre cele două ţări să dispară sub administraţia democratului.

Potrivit conducerii Vertex, tensiunile comerciale dintre SUA şi China vor persista în viitorul previzibil, chiar şi sub preşedinţia lui Biden. China va considera SUA un furnizor nesigur de încredere şi, prin urmare, va impulsiona dezvoltarea companiilor şi industriilor interne, a explicat sursa menţionată, adăugând că Statele Unite, la rândul lor, vor continua să vadă China ca o ameninţare şi va lua măsuri ca să împiedice accesul tehnologiilor critice în ţară.

Trei IPO-uri săptămâna aceasta, în SUA

Zilele acestea sunt programate să fie lansate trei IPO-uri pe piaţa din SUA, într-o săptămână mai scurtă de tranzacţionare, determinată de vacanţa de Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving), potrivit Renaissance Capital.

Compania rusă de e-commerce Ozon Holdings Plc vrea să obţină 750 de milioane de dolari prin listarea ADS-urilor sale pe piaţa Nasdaq Global Select, sub simbolul "OZON". Susţinut de firma de investiţii Baring Vostok şi de conglomeratul rus Sistema, Ozon este un jucător direct pe piaţa comerţului electronic din Rusia, cu potenţial de creştere. Deşi compania este neprofitabilă şi are o cerere afectată de pandemia de Covid-19, aceasta a realizat o creştere puternică a volumului său brut de mărfuri atât în 2019, cât şi în primele nouă luni din 2020.

Totodată, compania de tip SPAC Genesis Park Acquisition din Houston, Texas, are în plan să atragă 150 de milioane de dolari printr-o ofertă lansată la New York Stock Exchange (NYSE), conform sursei. Un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

Genesis Park Acquisition a fost creată de firma de capital Genesis Park şi ţinteşte să preia companii din sectorul aviatic şi cel aerospaţial, cu valori contabile cuprinse între 500 de milioane şi un miliard de dolari. Societatea este condusă de preşedintele David Siegel, consilier al Apollo Global Management, şi directorul executiv Paul Hobby, partener fondator al Genesis Park.

Spring Valley Acquisition din Dallas, Texas, un alt SPAC, vrea să atragă 200 de milioane de dolari prin NYSE. Creată de Pearl Energy Investment Management, compania are ca ţintă industria durabilităţii. Societatea este condusă de preşedintele William Quinn, care este fondator şi partener al Pearl Energy Investment Management.

Companiile tehnologice vor continua să se listeze în 2021

IPO-ul furnizorului de servicii de cloud computing Snowflake Inc. este de departe cel mai valoros din 2020, cu 3,86 miliarde de dolari, şi chiar dacă o astfel de sumă va fi greu de egalat, companiile din sectorul tehnologic vor continua să

debuteze pe piaţă în 2021, potrivit bancherilor şi specialiştilor de pe piaţa de capital, citaţi de CNBC. În opinia lor, cel puţin zece companii ar putea atrage un miliard de dolari sau chiar mai mult prin IPO-uri, anul viitor, chiar dacă unele vor putea alege să devină publice prin listări directe. Nivelul de activitate va depinde în mare măsură de performanţele pieţei într-o economie volatilă, spun specialiştii, amintind de efectele pandemiei de coronavirus.

Pe baza solidităţii recente a pieţei există motive de optimism, conform sursei, care precizează că, în urma creşterii post-electorale care a ridicat indicii bursieri aproape de maxime record, companiile din domeniul tehnologiei de consum, inclusiv Airbnb, DoorDash şi Wish Inc., se grăbesc să devină publice până la sfârşitul anului.

Amintim că, potrivit unei analize realizate la începutul lunii curente de Financial Times, New York Stock Exchange este pe cale să îşi ia înapoi "coroana" de la rivala sa Nasdaq, respectiv să redevină lider pe piaţa listărilor din SUA în acest an, în baza boom-ului ofertelor publice iniţiale lansate de SPAC-uri. Anul trecut, NYSE a fost depăşită de Nasdaq pentru prima dată din 2012 şi doar pentru a doua oară de la prăbuşirea dot-com.

Datele Dealogic arată că societăţile au obţinut 66 de miliarde de dolari anul acesta (până în octombrie inclusiv), prin listarea la NYSE, comparativ cu 61 de miliarde de dolari, suma atrasă prin IPO-urile de la Nasdaq. Aceleaşi date arată că aproape două treimi din sumele obţinute prin listarea la NYSE provin din IPO-urile SPAC-urilor.

Conform FT, SPAC-urile au atras aproximativ jumătate din banii strânşi pe bursele din SUA în 2020, în condiţiile în care, în anii precedenţi, reprezentau o cotă nesemnificativă.

Nasdaq şi-a depăşit rivalul anul acesta atunci când vine vorba de IPO-urile tradiţionale corporative. Dacă nu sunt luate în calcul SPAC-urile, companiile tradiţionale au strâns 40 de miliarde de dolari din listarea la Nasdaq, anul acesta (până în octombrie), faţă de 25 de miliarde de dolari la NYSE.

Totodată, un raport al companiei de consultanţă EY, citat de CNBC, arată că o cincime (20%) din listările globale din primele nouă luni ale acestui an, adică 180 dintre acestea, au avut loc la Bursa de Valori din Shanghai. În baza acestor cifre, Shanghai a atras cele mai multe IPO-uri în intervalul ianuarie-septembrie 2020, depăşind cele 119 oferte lansate la bursa americană Nasdaq în perioada similară. Alte 115 IPO-uri au avut loc la Bursa din Shenzhen şi 99 la cea din Hong Kong, ceea ce face ca la bursele din China continentală să fi avut loc 45% din IPO-urile globale, în primele trei trimestre ale anului, potrivit datelor EY.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb