PREVIZIUNI PWC: Economia globală va reveni la nivelul pre pandemie până la începutul lui 2022

G.U.
Macroeconomie / 11 ianuarie 2021

Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România

Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România

Economia globală va avansa în 2021 cu aproximativ 5%, fiind cea mai rapidă rată de creştere înregistrată în secolul 21, urmând să revină la nivelul dinainte de pandemie până la finalul anului curent sau, cel târziu, până la începutul anului viitor, arată raportul PwC Global Economic Watch 2021, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

Deşi economia globală în ansamblu îşi va reveni la nivelul dinainte de criza sanitară, revenirea va fi inegală între ţări, sectoare economice şi venituri personale. Redresarea va depinde de reuşita campaniilor de vaccinare, precum şi de condiţiile fiscale, monetare şi financiare ale fiecărui stat în parte.

Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România, a declarat: "Previziunile optimiste la nivel global dau încredere că recuperarea pierderilor suferite în ultimul an se va face mai rapid decât se credea la începutul pandemiei. România urmează tendinţa globală, având în vedere că estimările Comisiei Naţionale de Prognoză indică o creştere de 4,5% în acest an, după declinul de 4,2% din 2020. Sunt veşti bune pentru mediul de afaceri care va avea nevoie, totuşi, în continuare de sprijinul guvernamental. Pe măsură ce pandemia va fi controlată prin vaccinare, ar fi bine ca guvernul să ia măsuri pentru o creştere durabilă, cu accent pe investiţii şi crearea de locuri de muncă. La rândul lor, companiile trebuie să se concentreze pe strategii de dezvoltare şi investiţii, inclusiv în forţa de muncă, pentru a face faţă atât problemelor cauzate de pandemie, cât şi schimbărilor de durată pe care aceasta le-a impus deja în economie şi în societate."

Creşterea va reveni, dar va fi inegală

Potrivit Global Economic Watch 2021, economia Chinei este deja mai mare decât înainte de pandemie, dar alte economii avansate, în special cele puternic bazate pe servicii, precum cele din Marea Britanie, Franţa şi Spania, sau cele axate pe exportul de bunuri de capital, precum Germania şi Japonia, au o probabilitate mai mică de a reveni la nivelurile ante criză, până la sfârşitul anului 2021, notează sursa citată.

Previziunile avertizează că următoarele trei până la şase luni vor continua să aibă multe provocări, în special pentru ţările din emisfera nordică care trec prin lunile de iarnă şi ar putea fi forţate să impună blocaje parţiale sau totale ale economiei, aplicate în prezent în Germania şi Marea Britanie, se menţionează în comunicat. Astfel, aceste economii s-ar putea contracta în primul trimestru şi să revină pe creştere probabil în a doua jumătate a anului, când este de aşteptat ca cel puţin două treimi din populaţia lor să fie vaccinată.

Conform comunicatului, în economii precum Marea Britanie, Franţa, Spania şi Germania se preconizează că nivelurile de producţie încă scăzute vor duce la creşterea ratelor şomajului, majoritatea locurilor de muncă afectate fiind cele din partea de jos a distribuţiei câştigurilor, agravând astfel inegalităţile de venituri.

Mai multe investiţii în infrastructura verde

În 2021, un accent important se va pune pe mediu, investiţii semnificative şi schimbări de politici legate de Acordul climatic de la Paris fiind aşteptate în principalele blocuri comerciale, inclusiv SUA, China şi Uniunea Europeană.

Potrivit sursei citate, în acest context, valoarea emisiunilor globale de obligaţiuni verzi ar putea depăşi pentru prima dată 500 de miliarde de dolari, având în vedere creşterea apetitului investitorilor pentru fondurile de mediu, social şi de guvernanţă (ESG). Fondurile destinate ESG ar putea ajunge astfel la o pondere de până la 57% din totalul fondurilor mutuale europene, până în 2025.

Obligaţiunile verzi sunt utilizate pentru finanţarea directă a proiectelor de mediu şi reprezintă în prezent mai puţin de 5% din piaţa mondială de venituri fixe.

Alte previziuni pentru 2021

● În ediţia anterioară a raportului Global Economic Watch, Olanda era creditată cu cele mai mari şanse să câştige campionatul Euro 2020, care din cauza pandemiei a fost amânat pentru 2021. Între timp, forma echipei olandeze a scăzut şi Franţa are acum cele mai mari şanse să câştige.

● Preţul mediu anual al petrolului va rămâne sub 60 dolari pe baril, dar probabil va creşte în a doua jumătate a anului.

● Italia ar putea reveni în clubul ţărilor cu PIB de peste 2.000 miliarde dolari.

● Nivelul total al datoriei publice a ţărilor G7 va depăşi 57 trilioane dolari.

Mai multe detalii din raportul PwC Global Economy Watch găsiţi aici.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. FALS!

    Pai analfabetul ala institutional de catu a spus ca ne-am "revenit in V" de anul trecut din Iunie...acum o lungiti pana la calendele Grecesti?

    1. Citu zicea bine ce zicea

      Dar nu stia de faza cu noua tulpina care era programata sa apara in ianuarie - februarie 2021 (de care eu v-am zis din timp pentru ca eu sunt smecher si eu stiu) ... si nici nu stia (si inca nu stie) ca noua varianta ...cum sa va zic? :)) ...nu prea raspunde la nici un vaccin deja existent :)  

      de ce oare credeti ca v-am zis ca urmeaza lockdown global in apr-mai-iunie 2021 ? De florile marului ?  

      Pana iar se pun in miscare, iar gasesc al vaccin , iar in baga in teste si productie ... se face vara.  

      Daca Citu (sau ce prim-ministru o fi atunci) e smecher nu baga lockdown in Romania.  

      Cand altii cad ca ciumatii , Romania navigheaza smecher si lin pe langa cazaturi. Suna ok! :)  

      Nu inseamna ca nu o sa scadem si noi.

      Dar nu ca atunci cand am fi avut lockdown!  

    ia zi-mi coane... build back better , nu ?

    :))  

    nu o sa iasa faza 

    ba mai mult! ... reducerea fortata a amprentei co2 si reconstruirea de-a valma a economiei mondiale intr-un format "pro-verde" va conduce la alunecarea in sens invers a evolutiei economice. 

    de ce asta?  

    pentru ca nu ai cum sa reconstruiesti din senin MARII ANGAJATORI in orice economie: adica micro-companiile si IMM-urile care au fost sterse de seria de lockdown-uri (ma refer in afara Romaniei) !  

    Aberatiile ecologisto-dictatoriale cu "build back better" o vor da in bara si multimile rasculate (cei care au ramas fara joburi si fara afaceri in urma aplicarii masurilor salbatice de decarbonizare economica & lockdown) o sa vina sa intrebe de sanatatea beregatilor pe conducatorii care au instigat la distrugerea economica mondiala. . . si nu peste multe vreme... gen 2022-2023.  

    Sa nu aveti incredere in ce info distibuie PwC - PwC Romania e anexa PwC Global si PwC Global e o minora anexa a celor ce vor sa reconstruiasca mai bine o "minunata lume noua" ca la Huxley.  

    SI CARE DESIGUR O VOR DA IN BARA.  

    p.s. Info doar pentru prieteni :) ... PwC e partener global preferat in proiectul de suflet al lui Gates - ID2020... asta v-o spun daca nu o stiati ;) ... de asemenea exista conexiuni certe intre PwC , proiectul lui Schwab - Target2030 si proiectul lui Gates ID2020.  

    Deci : cand ziceti PwC , ziceti promotorul inregimentarii si inserierii septelului global.

    1. si acum hai sa il invat eu pe Ionut Simion , CMP PwC Romania:

      Coane, ce spui tu acolo nefiind adevarat... economia mondiala dupa ce va esua in ciclul reflationist vom cunoaste o mama de depresiune aparuta din senin , de 2-4 trimestre undeva sau in a 2a jumatate a lui 2021 sau in 2022 sau in prima parte a lui 2023.

      Si atunci va fi vai de fundul stapanilor septelului global cand "nespalatii" (the great unwashed) vor veni dupa stapanii lor :) si nu sa ii mangaie pe umar ... in lipsa de joburi si business-uri ...  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb