Exporturile româneşti, sectorul cel mai dinamic al economiei, ar putea fi impulsionate de o scădere moderată a leului în faţa Euro, dacă BNR ar restrânge operaţiunile care limitează în prezent deprecierea, potrivit unei analize X-Trade Brokers.
În ciuda revenirii la nivelul regiunii, economia românească se află în continuare în dificultate, fiind estimată să se contracteze în trimestrul III cu 2,1% în urma diminuării consumului intern pe seama scăderii veniturilor şi creşterii TVA. Exporturile sunt sectorul cel mai dinamic al economiei, cu o creştere de 25,2% în august faţă de aceeaşi lună a anului trecut. "Exporturile sunt singurele care au mai atenuat o cădere şi aşa destul de dură, care s-ar fi resimţit în alte condiţii de-a dreptul dramatic. Deprecierea leului la finalul lui 2008 şi aşezarea lui pe un alt palier a fost din acest punct de vedere cu siguranţă benefică", a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est.
Pentru moment, perspectiva unei continuări a prezenţei stabilizatoare a BNR este cea mai probabilă. "BNR ia în calcul, conform mandatului său, menţinerea stabilităţii financiare, iar evoluţia restanţelor are într-adevăr o dinamică îngrijorătoare. Pe de altă parte, cerinţele prudenţiale sunt pentru moment acoperitoare, iar economia reală ar putea beneficia prin canalul viabil al exporturilor de o depreciere moderată a cursului. În plus, tendinţa periculoasă de reaprindere a interesului predominant pentru creditul în valută ar fi astfel diminuată", a adăugat Victor Safta.