PRICEWATERHOUSECOOPERS:  Cresc impozitele şi taxele indirecte la nivel mondial

V. Ribana
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 iulie 2007

Cresc impozitele şi taxele indirecte la nivel mondial

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi cea pentru bunuri şi servicii (GST) sunt două dintre taxele cu cea mai rapidă creştere la nivel global, notează raportul intitulat "Schimbarea centrului de greutate - evoluţia impozitelor şi taxelor indirecte", publicat recent de către "PricewaterhouseCoopers". Documentul explică majorarea impozitelor şi taxelor indirecte şi se concentrează pe câteva subiecte precum: schimbarea centrului de greutate de pe impozitele directe pe cele indirecte, bariere în calea afacerilor şi nevoia de reformă, litigii etc.

Raportul arată că probleme ca siguranţa, securitatea şi facilitarea comerţului internaţional sunt provocări prioritare pentru sistemul taxelor vamale la nivel mondial. Specialiştii "PricewaterhouseCoopers" sugerează că la nivel global s-a produs o schimbare a centrului de greutate de pe planificarea fiscală către întocmirea raportărilor necesare şi facilitarea schimburilor comerciale, accentul fiind pus pe circulaţia rapidă şi eficientă a bunurilor peste hotare.

Raportul arată modul în care peste 141 de ţări din întreaga lume folosesc, în momentul de faţă, sisteme de TVA sau de GST. Autorii notează că sistemele de TVA pot fi regresive şi chiar inflaţioniste, recomandând guvernelor care intenţionează să introducă astfel de sisteme pentru îmbunătăţirea competitivităţii impozitării la nivel global, să aibă în vedere măsuri care vor asigura un nivel de bunăstare pentru contribuabilii cu venituri mici. Este vorba despre posibilitatea aplicării unor cote fiscale reduse sau chiar zero pentru bunurile şi serviciile de bază sau cele care vin în sprijinul altor scopuri sociale, cum ar fi uşurarea poverii fiscale a persoanelor vârstnice şi a celor cu dizabilităţi.

Faţă de sistemele de TVA implementate, cum este cel din Uniunea Europeană, sistemele de TVA/GST introduse în ultimii zece ani (de exemplu, în Australia şi Singapore) par să faciliteze mult mai puţin frauda, asigurând în acelaşi timp un grad mai mare de respectare a cerinţelor de raportare.

Ine Lejeune, director al departamentul de servicii de impozite şi taxe indirecte din cadrul "PricewaterhouseCoopers", a declarat: "Sistemele de impozite şi taxe indirecte evoluează.

Dialogul constructiv dintre guverne şi contribuabili va fi esenţial pentru dezvoltarea de sisteme de impozite şi taxe indirecte care să funcţioneze eficient. Pentru ca şi guvernele şi contribuabilii să aibă doar de câştigat, trebuie să se ajungă la un echilibru între capacitatea guvernelor de a colecta venituri, competitivitatea impozitării, nevoia de a acţiona astfel încât companiile să nu fie împovărate excesiv de colectările de impozite şi obiectivele economice şi sociale la nivel naţional".

Raportul mai precizează următoarele: la nivel mondial se înregistrează o tendinţă generală către lărgirea bazei de bunuri şi servicii cărora li se aplică TVA/GST; în unele ţări, societăţile mici se luptă cu povara respectării cerinţelor de raportare a impozitelor indirecte; se constată o tendinţă generală a autorităţilor fiscale de a adopta o abordare mai agresivă a cerinţelor de raportare, lucru reflectat în sancţiunile aplicate; creşte numărul litigiilor pe teme de impozite indirecte, mai ales în ceea ce priveşte colectarea şi recuperarea impozitelor şi taxelor, şi mai puţin în probleme de principiu ridicate de regimuri mai puţin cunoscute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb