Primăria Braşov vrea să încaseze peste 370.000 lei din comerţul stradal în 2016

O.V.
Ziarul BURSA #Companii / 11 martie 2016

Începând din acest an, comerţul stradal în zona centrală a Braşovului se va desfăşura după reguli mai stricte, iar toate amplasamentele disponibile au fost scoase la licitaţie în vederea închirierii, pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce priveşte atribuirea.

Astfel, Primăria Braşov a aşteptat până în data de 7 martie oferte de la comercianţi. În total, au fost depuse 52 de oferte, iar printre cele mai râvnite spaţii au fost cele din Piaţa Sfatului, dar şi de pe "Republicii", din apropierea pieţei. Ofertele de la comercianţi au fost depuse în plic, iar spaţiile vor fi atribuite în funcţie de preţul cel mai mare.

Închiriere pe trei ani

Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, a precizat că amplasamentele se vor închiria pe o perioadă de trei ani, iar preţurile de pornire ale chiriei au variat în funcţie de produsele care ar urma să fie vândute. Cea mai mică chirie, de 1.314 lei, a fost stabilită pentru chioşcurile de ziare şi cărţi, iar cele mai mari chirii, de 10.950 de lei - pentru spaţiile comerciale de tip atelaj şi de 14.235 -pentru chioşcurile de flori. În schimb, pentru închirierea unui amplasament în vederea comercializării de suveniruri, chiria minimă stabilită de edili porneşte de la 6.570 de lei, la fel ca şi pentru cei care vând tablouri, popcorn sau îngheţată.

6.000 de lei pe lună chiria pentru un atelaj

Cea mai mare diferenţă între preţul de pornire şi cel ofertat a fost pentru amplasarea atelajului de tip căruţă rustică în Piaţa Sfatului, unde chiria minimă stabilită era de 10.950 lei/an (912,5 lei pe lună), iar unul dintre participanţii la licitaţie a oferit un preţ de 72.000 de lei, respectiv o chirie lunară de 6.000 de lei. Pentru amplasamentul de atelaj de la intersecţia străzilor Republicii cu Michael Weiss, cea mai mare ofertă a fost de 66.000 de lei/an, iar pentru cel de la intersecţia străzii Apollonia Hirscher cu Piaţa Sfatului - de 41.820 de lei.

"Procedura nu a fost încă finalizată, fiindcă au fost depuse şi o serie de contestaţii, iar pentru două dintre amplasamente nu s-au găsit încă ofertanţi - e vorba despre spaţiul comercial de tip atelaj de la intersecţia străzilor Grigoraş Dinicu cu Diaconu Coresi, respectiv toneta de îngheţată de pe strada Republicii nr. 1, în vecinătatea Pieţei Sfatului, pentru care s-a depus o singură ofertă şi trebuiau să existe minim două ", a explicat Toarcea.

Din închirierea acestor spaţii, în conformitate cu preţurile cele mai avantajoase la deschiderea ofertelor, suma pe care ar obţine-o Primăria Braşov anual ar fi de 373.365 lei.

Edilii au prevăzut reguli clare pentru comerţul stradal în zona centrală, astfel că, odată închiriate aceste spaţii, nu vor mai putea fi subînchiriate, iar pentru cei care vând suveniruri sau alte obiecte artizanale este obligatoriu ca aceştia să fie artişti plastici recunoscuţi şi să nu se mai comercializeze "chinezării".

Cele mai mici chirii oferite sunt pentru chioşcurile de ziare

La polul opus, cel mai puţin râvnite au fost amplasamentele pentru chioşcuri de ziare şi cărţi. Preţul cel mai mic pentru un chioşc de vânzare de carte pe strada Republicii a fost de 3.077 de lei pe an, faţă de preţul de pornire stabilit prin Regulament de Consiliul Local, de 1.314 lei an. Puţin mai mult, 4.800 de lei, s-a oferit pentru chioşcul de ziare care ar urma să fie amplasat în staţia RAT de la SIF, iar 6.000 de lei pentru chioşcul de ziare de la "Mielu Alb".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb