La aproape o lună după ce Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional (AMPOR) din cadrul Ministerului Dezvoltării a înştiinţat Primăria Buzău că au fost suspendate plăţile pe un proiect cu fonduri europene ce vizează reabilitarea celor mai importante străzi din municipiul Buzău, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că a clasat dosarul. "Faptele nu există!" este scris în adresa trimisă ieri după amiază la Primăria Buzău.
Acum, după ce a primit confirmarea că proiectul cu fonduri europene a fost implementat corect, primarul Buzăului, Constantin Toma, vrea să afle cine a făcut sesizarea care a fost pe punctul să blocheze tot oraşul. Constantin Toma a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că va face plângere penală pentru denunţ calomnios.
"O să fac o intervenţie aici, local, la Parchet, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean, pentru a-mi indica persoana care a făcut această plângere, pentru denunţ calomnios, pentru că nu putem lăsa lucrurile să se desfăşoare în acest fel. La orice plângere penală există riscul imediat să se blocheze finanţarea din fonduri europene. Nu este absolut deloc corect. Acest exemplu este elocvent. Am fost nevinovaţi, dar exista acest risc, iar în situaţia în care cercetarea penală se ducea spre persoane, adică spre mine, pentru că eu am avut această plângere penală, se puteau bloca plăţile total, deci şi de la bugetul statului şi, evident, şi de la Comisia Europeană", a spus Constantin Toma.
În acelaşi timp, Constantin Toma, alături de Luminiţa Colţeanu, şeful Biroului Implementare Fonduri Europene din cadrul Primăriei Buzău, au spus vineri şi care au fost acuzaţiile care au fost cuprinse în sesizarea trimisă către DNA.
"Acuzaţia, din câte îmi dau eu seama, a fost la momentul autorizaţiei de construire, că nu am fi avut aviz de la Poliţie. Există avizul de principiu al Poliţiei. Am avut absolut toate avizele şi autorizaţiile, iar această autorizaţie, exact cum am înaintat documentele la Parchet, a fost verificată de foarte multe ori. De fiecare dată când s-a făcut o cerere de plată, noi am ataşat această documentaţie, am dat printscreen din aplicaţia unde noi încărcăm aceste documente şi toată lumea şi oricine, Parchetul putea oricând să ceară mandat şi să intre în contul acestei aplicaţii şi să verifice documentele. Ele au fost, inclusiv avizele de la Poliţie, succesive, cum s-au dat pe fiecare stradă în parte. Există", a spus Luminiţa Colţeanu, şeful Biroului Implementare Fonduri Europene din cadrul Primăriei Buzău.
Acum însă, dosarul a fost clasat şi proiectul poate continua fără probleme.
"În acest moment, absolut tot este deblocat, se pot face plăţi în continuare. Acum documentul este foarte clar, nu este niciun fel de problemă. (...) Vă garantăm că Primăria Buzău a făcut tot ce a putut din punct de vedere legal pentru ca aceste proiecte să se desfăşoare corect.(...) Ca lucrări, suntem la 62% din graficul de lucrări, ca plăţi suntem la 42%, o să avem şi ultima cerere aprobată, o să ajungem şi cu plăţile la zi. Vom termina în grafic", a completat Luminiţa Colţeanu.
"O să finalizăm lucrările pe cele trei străzi chiar puţin mai devreme, pe la sfârşitul lui octombrie, după cum transmit oamenii care se ocupă de lucrări", a anunţat primarul Constantin Toma.
În curând, pe aceleaşi trei străzi, vor începe şi alte lucrări cu fonduri europene, tot în proiectul de Mobilitate Urbană prin care Primăria a accesat peste 18,4 milioane de euro.
"O să începem şi lucrările de trafic management, care se suprapun peste lucrările de străzi. Se vor înlocui semafoarele şi sperăm ca de la jumătatea lui Iulie să începem proiectul de iluminat pentru că vom schimba toate becurile cu becuri pe led, avem proiectul de finanţat pe AFM.
Staţiile de autobuz moderne - SMART, 10 adăposturi pentru staţiile de autobuz, sunt deja venite de 4 luni, sunt luate de noi în custodie, le vom aşeza în locaţie în momentul în care se vor finaliza peroanele. Avem şi autobuzele electrice. Le vom da pe rută în momentul în care se vor finaliza străzile pentru că asta a fost o condiţie. Ele sunt venite, deja au făcut probele, cele 30 de zile de probe, sunt în regulă. În luna Iulie, o să avem staţiile de încărcare pe locaţia de la Şoseaua Brăilei şi pe locaţia de la TransBus. Toate proiectele sunt în grafic. Nu avem proiecte întârziate", a mai spus Luminiţa Colţeanu.
Lucrările executate cu fonduri europene pe cele trei străzi au o garanţie de cinci ani.