DNA Bucureşti a confirmat începerea urmăririi penale asupra primarului Iaşiului, Gheorghe Nichita, precum şi a altor oficiali ai municipalităţii ieşene, în dosarul "Palas", la sesizarea omului de afaceri Zaharia Schrotter, sub acuzaţia de "tentativă de abuz în serviciu deosebit de gravă". Anunţul începerii urmăririi penale a fost făcut la sfârşitul săptămânii trecute, chiar în ziua în care Consiliul Local Municipal Iaşi trebuia să ia în discuţie, în şedinţă extraordinară, forma finală a contractului de asociere dintre municipalitate şi SC "Iulius Group" SRL Iaşi, în vederea realizării ansamblului arhitectural "Palas".
Alături de primarul Nichita, în dosarul "Palas" mai sunt urmăriţi penal şi viceprimarul Constantin Neculau, directorul tehnic al Primăriei, Mihai Chirica, secretarul Consiliului Local, Lăcrămioara Vernica, consilierii locali Camelia Gavrilă (PNL), Ionel Oancea (PC), Antimir Daşu şi Vasile Munteanu (PSD), precum şi fostul arhitect şef al Iaşiului, Iulian Vagner. Dosarul vizează, practic, întreaga comisie de negociere a contractului iniţial cu "Iulius Group".
La scurt timp după ce începerea urmăririi penale a fost anunţată public, cei incriminaţi au organizat o conferinţă de presă în care au opinat că acest dosar este "o fantezie juridică, o cercetare abuzivă. Proiectul Palas este legal şi oportun. Ne surprinde decizia DNA, cu atât mai mult cu cât instanţele de judecată în care s-a deliberat asupra atacurilor formulate de adversarii acestui proiect ne-au dat câştig de cauză. Toţi suntem acuzaţi de tentativă de abuz în serviciu deosebit de gravă, cu referire la contractul iniţial încheiat între Primărie şi Iulius Group, deşi nu au fost identificate prejudicii. Primele negocieri s-au purtat în 2005, înainte ca Iulius Group să prezinte planurile urbanistice de detaliu şi planul urbanistic zonal, fapt pentru care atunci nu au fost stabilite formele finale ale anexelor din contractul de asociere. Negocierile au continuat pe parcursul mai multor întâlniri, în acest interval, şi s-a ajuns în cele din urmă la o formă finală a contractului, avantajoasă pentru municipalitate. Proiectul Palas este unul legal şi oportun. Nu s-au făcut ilegalităţi", a susţinut primarul Nichita. Şeful municipalităţii ieşene a mai precizat că DNA l-a informat anul trecut că aceste cercetări au fost iniţiate ca urmare a denunţurilor făcute de oamenii de afaceri Zaharia Schrotter şi Sorin Ionescu, adversari ai proiectului "Palas", care au considerat că în contractul de asociere dintre Primărie şi "Iulius Group" s-au strecurat multe elemente ilegale, pornind de la faptul că nu s-a făcut o licitaţie pentru stabilirea evaluatorului terenului, şi până la lipsa dezbaterilor publice pe marginea proiectului.
Gheorghe Nichita a mai anunţat şi că avocaţii care îl reprezintă, de la "Boştină şi Asociaţii", aceeaşi firmă care a acordat consultanţă Primăriei în procesul de renegociere a contractului dintre municipalitate şi "Iulius Group", vor contesta procesul verbal de începere a urmăririi penale. "Imediat după ce comisia a anunţat finalizarea negocierilor pentru actul adiţional, am fost chemaţi la DNA şi nu ştiu dacă este întâmplător că astăzi, când s-a votat forma finală a contractului, a fost făcut acest anunţ. Sper că adevărul va ieşi la iveală, dar murdăria, pata nemeritată aruncată asupra Iaşiului, nu o va şterge nimeni", a afirmat primarul Nichita. La rândul său, viceprimarul Constantin Neculau, a spus că "Schrotter m-a ameninţat într-o emisiune TV că mă dă la DNA şi voi da declaraţii de o să-mi iasă sângele pe nas". La rândul lor, şi celelalte persoane vizate de începerea urmăririi penale şi-au exprimat părerea că proiectul în care sunt anchetaţi este unul benefic Iaşiului şi nu conţine elemente ilegale.
Vineri, chiar în ziua în care DNA Bucureşti a anunţat începerea urmăririi penale asupra reprezentanţilor municipalităţii ieşene implicaţi în negocierea contractului iniţial de asociere cu "Iulius Group", Consiliul Local Municipal Iaşi a aprobat cu 22 de voturi pentru şi două abţineri noua formă, cea finală, a contractului, rezultată după renegocieri iniţiate la finalul anului trecut. Ultimele modificări la contract au fost făcute chiar în timpul şedinţei. În esenţă, "Iulius Group" va vira anual o cotă de 21% din profitul rezultat din asociere, dar nu mai puţin de 430.000 de euro. Municipalitatea nu va vinde niciun metru pătrat de teren, nici măcar de sub blocurile de locuinţe care se vor construi în cadrul proiectului, dar, în schimb, "Iulius Group" beneficiază de o perioadă de graţie de trei ani, în care nu va plăti cota către Consiliul Local.
Obiectivul contractului de asociere îl constituie reabilitarea din punct de vedere arhitectonic, social şi economic a unei zone de 119.392 mp, cuprinsă între străzile Palat, Sf. Constantin şi Sf. Lazăr, teren construit şi neconstruit, prin realizarea de amenajări multifuncţionale, dezvoltarea unor activităţi comerciale, construcţii şi vânzarea de spaţii locative, structuri edilitare şi comerciale şi baze de agrement. Aportul la asociere al municipalităţii constă în terenul şi construcţiile existente, iar "Iulius Group" se obligă să efectueze lucrări de investiţii, realizate din surse proprii sau atrase, în valoare estimată de circa 170 de milioane de euro, din care 56 de milioane de euro în lucrări publice. În esenţă, Ansamblul urbanistic Palas va cuprinde o grădină publică, spaţii pentru agrement, spaţii pentru activităţi comerciale şi culturale, servicii, locuinţe colective, parcări etc. Potrivit planurilor existente, suprafaţa aferentă construcţiilor reprezintă 26% din total, cea rezervată circulaţiei pietonale deţine o cotă de 31%, iar structura de teren plantată va fi de 30%. Suprafeţele construite vor consta în proporţie de 37% din parcări, 16% spaţii comerciale, 36% locuinţe (aproximativ 450 de apartamente), 6% birouri, 5% hoteluri. Iulian Dacălu, patronul "Iulius Group", a declarat după votul de vineri al consilierilor că în maxim o lună se va trece la organizarea şantierului în cadrul Proiectului "Palas".