Primarul municipiului Constanţa, urmărit penal de DNA

D.R.
Anticorupţie / 13 iulie 2023

Primarul municipiului Constanţa, urmărit penal de DNA

Procurorii din cadrul DNA au început astăzi urmărirea penală a lui Chiţac Vergil, primar al municipiului Constanţa, a lui Vintilă Alin, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanţa şi a lui Talpeş Andrei,preşedinte al Clubului Sportiv Municipal Constanţa. Conform comunicatului transmis de Direcţia Naţională Anticorupţie, cele trei persoane urmărite penal sunt suspecte de complicitate, abuz în serviciu şi şantaj.

În ordonanţa procurorilor există aspecte din care rezultă următoarea suspiciune rezonabilă: în cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanţa de o asociere formată din cinci entităţi (din care făceau parte şi Primăria Municipiului Constanţa, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanţa, Federaţia Română de Yachting (FRY) şi o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chiţac Vergil, în calitatea menţionată mai sus, a beneficiat de ajutorul celorlalte două persoane şi a încălcarea prevederilor legislaţiei primare, ar fi aprobat finanţarea în totalitate a întregului eveniment.

Concret, finanţarea competiţiei sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanţa fără a exista un contract de finanţare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecţie publică şi fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.

Întrucât, prin "înţelegerea" unora dintre părţi s-ar fi stabilit ca banii rezultaţi din finanţare să ajungă în conturile societăţii comerciale, cu sediul în Monaco (în condiţiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), suspectul Talpeş Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federaţiei Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.

În condiţiile de mai sus, în conturile societăţii comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost viraţi în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanţa.

La ieşirea de la audierea în faţa procurorilor anticorupţie, înainte ca DNA să publice comunicatul de presă în care îl acuză pe primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac a transmis: "Fiţi liniştiţi. Nu pot să vă spun prea mult, este vorba de o procedură pe care a derulat-o CSM-ul (Clubul Sportiv Municipal), nu are legătură cu primăria. Nu am voie să vorbesc".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. La fel s-a facut la Cluj cu prima editie de Untold.

    Finantat de primarie, profit la privati! 

    Foarte bine. Sper sa fie o acuzatie fondata si nu o sceneta televizata cu catuse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb