Primarul şi viceprimarul din Miercurea Ciuc, trimişi în judecată de DNA

Alexandru Costea
Anticorupţie / 17 iunie 2015

Primarul din Miercurea Ciuc, Robert-Kalman Raduly, şi viceprimarului Domokos Szoke au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, în stare de arest la domiciliu, într-un dosar în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al DNA.

Robert-Kalman Raduly este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (trei infracţiuni) şi conflict de interese iar Domokos Szoke va fi judecat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (patru infracţiuni) şi instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

Potrivit DNA, în perioada septembrie-octombrie 2014, în calitate de primar, Robert-Kalman Raduly a aprobat ilegal o autorizaţie de construcţie pe baza unor documentaţii incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care îşi desfăşoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universităţii Sapientia.

Acest lucru s-a produs şi ca urmare a relaţiilor existente între Robert-Kalman Raduly şi conducerea instituţiei de învăţământ, primarul fiind şi cadru didactic la filiala din municipiu a universităţii respective.

De asemenea, în perioada 2007 - 2011, Robert-Kalman Raduly şi Domokos Szoke au aprobat efectuarea de plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea SC Topo Service SA, în lipsa recepţiei legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă.

Plăţile nejustificate s-au efectuat în baza unui contract încheiat între Primăria Miercurea Ciuc cu SC Topo Service SA, în care s-a menţionat iniţial preţul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act adiţional.

Procurorii arată că actele întocmite de SC Topo Service SA, pentru care aceasta a primit sumele de bani menţionate în contractul şi actul adiţional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărţilor funciare ori realizarea unei evidenţe actualizate de cadastru şi publicitate imobiliară la nivelul municipiului Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică şi finalitate.

DNA îl mai acuză pe viceprimarul Domokos Szoke că, în cursul anului 2014, a determinat modificarea ilegală, în favoarea unui om de afaceri, a unui contract de închiriere ce avea ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spaţiu comercial proprietate privată a administraţiei locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.

La data de 22 iunie 2014, Domokos Szoke a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conţinutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriaşului să subînchirieze parte din imobil, încălcându-se astfel prevederile contractuale iniţiale, adoptate printr-o hotărâre a Consiliu Local.

În acest sens, Domokos Szoke a dat ordin unei subordonate din cadrul Compartimentului de evidenţă a patrimoniului, concesionări şi închirieri să modifice ilegal paragraful care făcea referire la interdicţia subînchirierii, lucru pe care aceasta l-a şi făcut.

Ulterior, la data de 2 iulie 2014, Domokos Szoke, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi în mod nelegal, a aprobat două contracte de subînchiriere încheiate de firma omului de afaceri cu două societăţi comerciale.

Totodată, în cursul anului 2011, Domokos Szoke, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitaţie organizată de primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat şi declarat câştigătoare o ofertă neconformă depusă de SC Garden Center Grup SRL din Bucureşti iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentaţii neconforme realităţii care atestă lucrări pentru suprafaţă de teren de 100 mai mare decât cea reală.

DNA mai susţine că, în perioada 2014 - 2015, Robert-Kalman Raduly şi Domokos Szoke au folosit câte un autoturism de serviciu din dotarea primăriei pentru a se deplasa strict în interes personal de la domiciliul lor din Miercurea Ciuc în diferite locaţii din ţară.

Cheltuielile cu combustibilul, imputate Primăriei Miercurea Ciuc, constituie prejudiciu material cauzat instituţiei publice.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin primarului şi viceprimarului din Miercurea Ciuc.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Harghita, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb